Akkerbouw

Foto & video

Eerste Malta's klaar voor export

De eerste aardappelen van Malta zijn gerooid en komen deze kant op. Sinds december is in Malta bijna geen regen meer gevallen. Door de droogte is er weinig tal en is de sortering fijn. Duitsland en Nederland zijn belangrijke exportgebieden voor de Maltezer aardappelen.

Foto

 • Dit aardappelperceel op Malta ligt er mooi bij en is bijna oogstrijp. Tussen het loof is nog net een sproeier van het beregeningssysteem te zien. <br /><em>Foto's: Dirk van Dijken</em>

  Dit aardappelperceel op Malta ligt er mooi bij en is bijna oogstrijp. Tussen het loof is nog net een sproeier van het beregeningssysteem te zien. 
  Foto's: Dirk van Dijken

 • Percelen waar niet voldoende beregeningswater voor beschikbaar is, blijven achter in groei.

  Percelen waar niet voldoende beregeningswater voor beschikbaar is, blijven achter in groei.

 • Muurtjes tussen de percelen beschermen het gewas tegen koude wind van zee. Oogsten gebeurt grotendeels met een voorraadrooier, waarna de aardappelen met de hand geraapt worden.

  Muurtjes tussen de percelen beschermen het gewas tegen koude wind van zee. Oogsten gebeurt grotendeels met een voorraadrooier, waarna de aardappelen met de hand geraapt worden.

 • Vruchtwisseling is hier niet aan de orde. Telers zeggen dat ze al 50 jaar op hetzelfde perceel aardappelen telen. Na de aardappelen komen er groente op het perceel.

  Vruchtwisseling is hier niet aan de orde. Telers zeggen dat ze al 50 jaar op hetzelfde perceel aardappelen telen. Na de aardappelen komen er groente op het perceel.

 • Een teler (midden) in overleg met een handelaar en een teeltbegeleider uit Nederland.

  Een teler (midden) in overleg met een handelaar en een teeltbegeleider uit Nederland.

 • De opbrengst van twee stammen. Deze moeten nog 3 tot 4 weken groeien voor ze geoogst kunnen worden. De aardappelen hebben 100 tot 120 groeidagen nodig.

  De opbrengst van twee stammen. Deze moeten nog 3 tot 4 weken groeien voor ze geoogst kunnen worden. De aardappelen hebben 100 tot 120 groeidagen nodig.

 • De gebouwen waar de aardappels worden verwerkt. Mooi om te zien zijn de namen van de aardappelrassen op de gevel. In Nederland liggen deze aardappelen als Malta's in de winkel.

  De gebouwen waar de aardappels worden verwerkt. Mooi om te zien zijn de namen van de aardappelrassen op de gevel. In Nederland liggen deze aardappelen als Malta's in de winkel.

 • Een kijkje in de ruimte waar de aardappelen worden verwerkt en afgezakt. De meeste aardappelen gaan in 25 kilo juten zakken.

  Een kijkje in de ruimte waar de aardappelen worden verwerkt en afgezakt. De meeste aardappelen gaan in 25 kilo juten zakken.

 • Een pallet Santé staat klaar voor verzending. De eerste Malta's liggen alweer in de Nederlandse supermarkten.

  Een pallet Santé staat klaar voor verzending. De eerste Malta's liggen alweer in de Nederlandse supermarkten.

Of registreer je om te kunnen reageren.