Akkerbouw

Foto & video 1 reactie

Oogst hop voor het lekkerste bier

De hopoogst in Polen in beeld. De hopplant is de snelst groeiende klimplant van West-Europa: in nauwelijks zestig dagen groeit deze 6 meter. Op warme junidagen wint de plant tot 10 centimeter per dag aan hoogte.

Hop (Humulus lupulus) hoort tot de familie van de hennepachtigen. Lublin hop, die hier geoogst wordt, is een van de meest gewilde hopsoorten bij de bierbrouwerijen. Het zijn de lupinekorreltjes uit de vruchtkegels van de hopbel, de vrouwelijke hopplant, die om de alfazuren en aroma's worden gebruikt voor het bittere smaak en het aroma van bier. Vroeger werd het ook gebruikt als conserveringsmiddel.

Foto

 • Pawel Stateczny inspecteert de hop tijdens de oogst in zijn boerderij in Oost-Polen. In 2005 werd naar schatting zo'n 80.000 ton hop geoogst, van 55.000 hectare land, verspreid over de hele wereld. Vanouds werkten brouwerijen samen met boeren om hop en gerst te telen. Sommige microbrouwerijen doen dat tegenwoordig weer, zoals Gulpener Bier in het Zuid-Limburgse Reijmerstok en enkele Belgische brouwerijen. De meeste hop wordt geteeld in Tsjechië en Polen. De hopplant verkiest een voedselrijke, doorlaatbare en overwegend vochtige bodem. De plant is erg gevoelig voor ziektes en aantasting door insecten als bladluis.

  Pawel Stateczny inspecteert de hop tijdens de oogst in zijn boerderij in Oost-Polen. In 2005 werd naar schatting zo'n 80.000 ton hop geoogst, van 55.000 hectare land, verspreid over de hele wereld. Vanouds werkten brouwerijen samen met boeren om hop en gerst te telen. Sommige microbrouwerijen doen dat tegenwoordig weer, zoals Gulpener Bier in het Zuid-Limburgse Reijmerstok en enkele Belgische brouwerijen. De meeste hop wordt geteeld in Tsjechië en Polen. De hopplant verkiest een voedselrijke, doorlaatbare en overwegend vochtige bodem. De plant is erg gevoelig voor ziektes en aantasting door insecten als bladluis.

  Foto: Foto's: ANP
 • De hopplant groeit omhoog langs de klimdraden. Begin augustus bereikt de hopplant een hoogte van zo'n 7 meter. Later in de maand ontwikkelt de plant bloemen, die enkele weken later de hopbellen vormen. Tot voor enkele jaren ging de hopoogst volledig handmatig, tegenwoordig is het geheel mechanisch. Eerst worden de ranken in het veld geoogst: draadjes worden bovenaan losgeknipt.

  De hopplant groeit omhoog langs de klimdraden. Begin augustus bereikt de hopplant een hoogte van zo'n 7 meter. Later in de maand ontwikkelt de plant bloemen, die enkele weken later de hopbellen vormen. Tot voor enkele jaren ging de hopoogst volledig handmatig, tegenwoordig is het geheel mechanisch. Eerst worden de ranken in het veld geoogst: draadjes worden bovenaan losgeknipt.

 • Vervolgens worden de ranken onderaan afgesneden met een rankenoogstmachine, gemonteerd op de liftarmen van een trekker. De ranken vallen op een platte kar achter de tractor.

  Vervolgens worden de ranken onderaan afgesneden met een rankenoogstmachine, gemonteerd op de liftarmen van een trekker. De ranken vallen op een platte kar achter de tractor.

 • Hier is te zien hoe de ranken onderaan afgesneden worden. Met de ranken rijdt men naar het bedrijf waar de hopplukmachine staat. Hier worden ze van hun bellen ontdaan.

  Hier is te zien hoe de ranken onderaan afgesneden worden. Met de ranken rijdt men naar het bedrijf waar de hopplukmachine staat. Hier worden ze van hun bellen ontdaan.

 • Op het bedrijf worden de ranken een-voor-een aan de plukmachine gehangen. De ranken worden in de plukmachine getrokken waar de bellen van de ranken worden geplukt. De hopranken worden tussen trommels geleid voorzien van 'plukvingers'. Een reinigingsinstallatie verwijdert de bellen van de bladeren, stengeldeeltjes en vreemde stoffen. Het plukafval wordt gehakseld. Een hectare hop geeft 13 tot 15 ton afval.

  Op het bedrijf worden de ranken een-voor-een aan de plukmachine gehangen. De ranken worden in de plukmachine getrokken waar de bellen van de ranken worden geplukt. De hopranken worden tussen trommels geleid voorzien van 'plukvingers'. Een reinigingsinstallatie verwijdert de bellen van de bladeren, stengeldeeltjes en vreemde stoffen. Het plukafval wordt gehakseld. Een hectare hop geeft 13 tot 15 ton afval.

 • Vervolgens worden de geplukte bellen getransporteerd op een band naar de ast, om daar te drogen. Het vochtgehalte wordt teruggebracht van 75 procent naar 11 procent. De hop wordt gedroogd bij een temperatuur 60 graden.

  Vervolgens worden de geplukte bellen getransporteerd op een band naar de ast, om daar te drogen. Het vochtgehalte wordt teruggebracht van 75 procent naar 11 procent. De hop wordt gedroogd bij een temperatuur 60 graden.

 • De onderste bak van de ast wordt naar buiten worden gereden met de gedroogde hop. De onderkant van deze bak kan opengemaakt worden om de hop te lossen op de zolder. De hop wordt afgekoeld en vervolgens geperst in balen, om kwaliteitsvermindering te voorkomen.

  De onderste bak van de ast wordt naar buiten worden gereden met de gedroogde hop. De onderkant van deze bak kan opengemaakt worden om de hop te lossen op de zolder. De hop wordt afgekoeld en vervolgens geperst in balen, om kwaliteitsvermindering te voorkomen.

Eén reactie

 • alco1

  Leuk om dat ook eens een keer te zien.
  Ik las: gevoelig voor bladluis. Jammer voor bio-listen. Kunnen ze ook al geen bier meer drinken.

Of registreer je om te kunnen reageren.