Akkerbouw

Foto & video

Wilhelminapolder beregent voor het allereerst

Voor het eerst in zijn ruim tweehonderdjarig bestaan wordt er in de Wilhelminapolder beregend. Beschikbaarheid van zoet water is op Zuid-Beveland maar heel beperkt.

Foto

 • <p style="margin: 0cm; margin-bottom: .0001pt;">Voor het eerst in zijn ruim tweehonderdjarig bestaan wordt er in de Wilhelminapolder beregend. Beschikbaarheid van zoet water is op Zuid-Beveland maar heel beperkt. Op sommige plekken zit een zoetwaterbel. Die wordt meestal gevonden op oude kreekruggen. Lange tijd was het idee dat het diepere grondwater in de Wilhelminapolder zout water was. Dat is het ook, maar er blijkt toch ook een behoorlijke zoetwaterbel te zitten. Die dient nu als bron voor de beregening.

  Voor het eerst in zijn ruim tweehonderdjarig bestaan wordt er in de Wilhelminapolder beregend. Beschikbaarheid van zoet water is op Zuid-Beveland maar heel beperkt. Op sommige plekken zit een zoetwaterbel. Die wordt meestal gevonden op oude kreekruggen. Lange tijd was het idee dat het diepere grondwater in de Wilhelminapolder zout water was. Dat is het ook, maar er blijkt toch ook een behoorlijke zoetwaterbel te zitten. Die dient nu als bron voor de beregening.

  Foto: Peter Roek
 • <p style="margin: 0cm; margin-bottom: .0001pt;">Het zoet water wordt onttrokken aan een tweehonderd meter lange drainagebuis die diep in de grond zit. Maximaal 6 meter diep is technisch haalbaar. Hier aan de rug van zand is nog goed te zien waar de buis is ingegraven. Dat gebeurt met een kettinggraver vergelijkbaar met een draineermachine.

  Het zoet water wordt onttrokken aan een tweehonderd meter lange drainagebuis die diep in de grond zit. Maximaal 6 meter diep is technisch haalbaar. Hier aan de rug van zand is nog goed te zien waar de buis is ingegraven. Dat gebeurt met een kettinggraver vergelijkbaar met een draineermachine.

  Foto: Peter Roek
 • <p style="margin: 0cm; margin-bottom: .0001pt;">Op deze plek wordt uit twee bronnen gezogen. Naar iedere kant ligt een buis van 200 meter. Dat is de maximaal technisch haalbare lengte per 'bron'.

  Op deze plek wordt uit twee bronnen gezogen. Naar iedere kant ligt een buis van 200 meter. Dat is de maximaal technisch haalbare lengte per 'bron'.

  Foto: Peter Roek
 • <p style="margin: 0cm; margin-bottom: .0001pt;">De grofte van het zand in de ondergrond is een factor die bepaalt of een plek geschikt is als zoetwaterbron. Dat valt van tevoren wel wat te bemonsteren, maar pas als de graafmachine de buis ingraaft zie je goed hoe de diepere ondergrond is samengesteld en kun je bepalen of het zinvol is om er een drain in te leggen.

  De grofte van het zand in de ondergrond is een factor die bepaalt of een plek geschikt is als zoetwaterbron. Dat valt van tevoren wel wat te bemonsteren, maar pas als de graafmachine de buis ingraaft zie je goed hoe de diepere ondergrond is samengesteld en kun je bepalen of het zinvol is om er een drain in te leggen.

  Foto: Peter Roek
 • <p style="margin: 0cm; margin-bottom: .0001pt;"> </p>
<p> </p>
<p style="margin: 0cm 0cm 0.0001pt;">De Wilhelminapolder heeft percelen die een kilometer lang zijn. De haspel kan een lengte van 600 meter halen. Op de grootste percelen moet dus van twee kanten worden beregend.

   

   

  De Wilhelminapolder heeft percelen die een kilometer lang zijn. De haspel kan een lengte van 600 meter halen. Op de grootste percelen moet dus van twee kanten worden beregend.

  Foto: Peter Roek
 • <p style="margin: 0cm; margin-bottom: .0001pt;">De Wilhelminapolder teelt ook Frieslanders. Deze vroege aardappel heeft niet zo'n sterk wortelstel en heeft gauw te lijden onder watergebrek. Het perceel op de wat zwaardere grond is niet beregend. Daar zijn de rijen nog duidelijk herkenbaar. Bedrijfsleider Huug Luyk trekt een paar stammen op om te kijken wat eronder zit.

  De Wilhelminapolder teelt ook Frieslanders. Deze vroege aardappel heeft niet zo'n sterk wortelstel en heeft gauw te lijden onder watergebrek. Het perceel op de wat zwaardere grond is niet beregend. Daar zijn de rijen nog duidelijk herkenbaar. Bedrijfsleider Huug Luyk trekt een paar stammen op om te kijken wat eronder zit.

  Foto: Peter Roek
 • <p style="margin: 0cm; margin-bottom: .0001pt;">Valt nog niet eens tegen. Zo'n 7 tot 8 mooie knollen. Redelijk blank met een enkel schurftplekje. Maar ze moeten nog een paar weken groeien en het is kurkdroog in de rug. Als er geen water bij komt kost dat dus kilo's.

  Valt nog niet eens tegen. Zo'n 7 tot 8 mooie knollen. Redelijk blank met een enkel schurftplekje. Maar ze moeten nog een paar weken groeien en het is kurkdroog in de rug. Als er geen water bij komt kost dat dus kilo's.

  Foto: Peter Roek
 • <p style="margin: 0cm; margin-bottom: .0001pt;">De Frieslanders op een veel droogtegevoeliger perceel kregen een keer een gift met de regenhaspel. Er zit zichtbaar meer loof op de aardappelen, tal is iets beter, grofte nog niet eens zo verschillend. Maar was het perceel niet beregend dan waren deze aardappelen al lang op hun retour geweest. Huug Luyk is daarom overtuigd dat het beregenen een duidelijke meeropbrengst gaat geven.

  De Frieslanders op een veel droogtegevoeliger perceel kregen een keer een gift met de regenhaspel. Er zit zichtbaar meer loof op de aardappelen, tal is iets beter, grofte nog niet eens zo verschillend. Maar was het perceel niet beregend dan waren deze aardappelen al lang op hun retour geweest. Huug Luyk is daarom overtuigd dat het beregenen een duidelijke meeropbrengst gaat geven.

  Foto: Peter Roek
 • <p style="margin: 0cm; margin-bottom: .0001pt;"> </p>
<p> </p>
<p style="margin: 0cm 0cm 0.0001pt;">Het perceel Frieslanders dat is beregend ligt op 3 kilometer afstand van de bron. Dat is te ver om met een slang het water aan te voeren en daarom werd met een tank heen en weer gereden. Bij de bron een mestcontainer vullen en bij de haspel weer in een container lossen. Dat betekent meteen een verdubbeling van de kosten van het beregenen, maar naar verwachting gaan opbrengst en kwaliteit van het gewas dat goedmaken. "Punt is dat je tegenwoordig in veel gewassen zoveel investeert dat je ook veel te verliezen hebt waardoor de extra kosten van beregening ook sneller zijn te verantwoorden", stelt bedrijfsleider Luyk.

   

   

  Het perceel Frieslanders dat is beregend ligt op 3 kilometer afstand van de bron. Dat is te ver om met een slang het water aan te voeren en daarom werd met een tank heen en weer gereden. Bij de bron een mestcontainer vullen en bij de haspel weer in een container lossen. Dat betekent meteen een verdubbeling van de kosten van het beregenen, maar naar verwachting gaan opbrengst en kwaliteit van het gewas dat goedmaken. "Punt is dat je tegenwoordig in veel gewassen zoveel investeert dat je ook veel te verliezen hebt waardoor de extra kosten van beregening ook sneller zijn te verantwoorden", stelt bedrijfsleider Luyk.

  Foto: Peter Roek
 • <p style="margin: 0cm; margin-bottom: .0001pt;">De zaaiuien staan er mooi bij in de Wilhelminapolder. Dit jaar zijn er veel percelen die wat dun staan of met dunne plekken. Het perceel bij de Wilhelminapolder staat er mooi op, maar de uien zijn nu in een fase dat ze water nodig hebben om er lekker loof op te krijgen. Daarom is daar de eerste week van juli ook een haspel ingezet.

  De zaaiuien staan er mooi bij in de Wilhelminapolder. Dit jaar zijn er veel percelen die wat dun staan of met dunne plekken. Het perceel bij de Wilhelminapolder staat er mooi op, maar de uien zijn nu in een fase dat ze water nodig hebben om er lekker loof op te krijgen. Daarom is daar de eerste week van juli ook een haspel ingezet.

  Foto: Peter Roek
 • <p style="margin: 0cm; margin-bottom: .0001pt;">De tweedejaars plantuien kregen al eerder een gift. De Rumba's staan op lichte grond, zo'n 20 procent afslibbaar, maar ze hadden ook echt water nodig om goed te ontwikkelen. De Rumba's hebben nu flink wat loof en hebben de groei nog steeds goed te pakken. Zonder beregening zou het gewas er duidelijk minder goed voor hebben gestaan.

  De tweedejaars plantuien kregen al eerder een gift. De Rumba's staan op lichte grond, zo'n 20 procent afslibbaar, maar ze hadden ook echt water nodig om goed te ontwikkelen. De Rumba's hebben nu flink wat loof en hebben de groei nog steeds goed te pakken. Zonder beregening zou het gewas er duidelijk minder goed voor hebben gestaan.

  Foto: Peter Roek
 • <p style="margin: 0cm; margin-bottom: .0001pt;">Deze foto werd precies drie weken eerder gemaakt. Toen begonnen de plantuien net te bollen.

  Deze foto werd precies drie weken eerder gemaakt. Toen begonnen de plantuien net te bollen.

  Foto: Peter Roek
 • <p style="margin: 0cm; margin-bottom: .0001pt;">Behoorlijk loof in een vitaal gewas als resultaat van beregenen. Niettemin heeft het gewas om goed uit te groeien net als alle andere gewassen nog steeds flink water nodig. Hopelijk komt dat water uit de lucht, want de zoetwaterhoeveelheid waar de Wilhelminapolder over kan beschikken is maar beperkt.

  Behoorlijk loof in een vitaal gewas als resultaat van beregenen. Niettemin heeft het gewas om goed uit te groeien net als alle andere gewassen nog steeds flink water nodig. Hopelijk komt dat water uit de lucht, want de zoetwaterhoeveelheid waar de Wilhelminapolder over kan beschikken is maar beperkt.

  Foto: Peter Roek
 • <p style="margin: 0cm; margin-bottom: .0001pt;">Ondertussen gaat naast het beregenen het andere werk ook gewoon door. Drogerij Timmerman in Kortgene heeft luzerne gemaaid. Luzerne wortelt erg diep en heeft niet snel last van droogte. Het droge weer is voor de drogerij wel zo prettig. Dat werkt makkelijk zonder structuurschade te veroorzaken en het gewas kan al een beetje voordrogen. Dat scheelt weer in de stookkosten.

  Ondertussen gaat naast het beregenen het andere werk ook gewoon door. Drogerij Timmerman in Kortgene heeft luzerne gemaaid. Luzerne wortelt erg diep en heeft niet snel last van droogte. Het droge weer is voor de drogerij wel zo prettig. Dat werkt makkelijk zonder structuurschade te veroorzaken en het gewas kan al een beetje voordrogen. Dat scheelt weer in de stookkosten.

  Foto: Peter Roek
 • <p style="margin: 0cm; margin-bottom: .0001pt;">De aardappelen worden gespoten tegen phytophthora. Eén spuitmachine doet alle spuitingen in de polder. Elk nadeel heeft een voordeel. De aardappelen blijven door het droge weer goed gezond. De Wilhelminapolder teelt ook pootaardappelen. Net als bij veel andere telers doen die het wat gezondheid betreft dit jaar ook erg goed.

  De aardappelen worden gespoten tegen phytophthora. Eén spuitmachine doet alle spuitingen in de polder. Elk nadeel heeft een voordeel. De aardappelen blijven door het droge weer goed gezond. De Wilhelminapolder teelt ook pootaardappelen. Net als bij veel andere telers doen die het wat gezondheid betreft dit jaar ook erg goed.

  Foto: Peter Roek
 • <p style="margin: 0cm; margin-bottom: .0001pt;">Maar het is droog. Heel droog. De wintertarwe heeft het dit jaar best goed gedaan. Vorig jaar ook onder mooie omstandigheden gezaaid. Maar inmiddels wordt de wintertarwe toch ook wat overvallen door de droogte. Zeker in het zuidwesten van Nederland zie je in de tarwe nu een heel duidelijke aftekening van de verschillen in grondsoort en ondergrond. Eigenlijk een ideaal moment om een luchtfoto van het perceel te maken. Een duidelijker gps-kaartje kun je nooit meer krijgen.

  Maar het is droog. Heel droog. De wintertarwe heeft het dit jaar best goed gedaan. Vorig jaar ook onder mooie omstandigheden gezaaid. Maar inmiddels wordt de wintertarwe toch ook wat overvallen door de droogte. Zeker in het zuidwesten van Nederland zie je in de tarwe nu een heel duidelijke aftekening van de verschillen in grondsoort en ondergrond. Eigenlijk een ideaal moment om een luchtfoto van het perceel te maken. Een duidelijker gps-kaartje kun je nooit meer krijgen.

  Foto: Peter Roek

Of registreer je om te kunnen reageren.