Akkerbouw

Foto & video 6 reacties

Vrachtwagens voeren beregeningswater aan

Bij gebrek aan geschikt beregeningswater laat Dooge Flowers water van elders aanvoeren om de gladiolen aan het groeien te houden.

Foto

 • Gladiolenkweker Dooge Flowers in Oosterland (Zld.) wacht de regen niet meer af en laat 7 hectare gladiolen beregenen met aangevoerd zoet water.

  Gladiolenkweker Dooge Flowers in Oosterland (Zld.) wacht de regen niet meer af en laat 7 hectare gladiolen beregenen met aangevoerd zoet water.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Op Schouwen-Duiveland is geen zoet beregeningswater beschikbaar. Het zoete water moet dus met tankwagens worden aangevoerd. In dit geval uit het Zoommeer bij Bergen op Zoom (N.-Br.).

  Op Schouwen-Duiveland is geen zoet beregeningswater beschikbaar. Het zoete water moet dus met tankwagens worden aangevoerd. In dit geval uit het Zoommeer bij Bergen op Zoom (N.-Br.).

  Foto: Anton Dingemanse
 • Dooge geeft de voorkeur aan een sproeiboom omdat zo het water gelijkmatig en zacht op de bodem komt. Een spuitkanon geeft een onregelmatiger regenbeeld en elke waterstoot geeft het gewas en de bodem een klap. Daarbij komt dat de verdamping met spuitkanon hoger ligt dan bij gebruik van een sproeiboom.

  Dooge geeft de voorkeur aan een sproeiboom omdat zo het water gelijkmatig en zacht op de bodem komt. Een spuitkanon geeft een onregelmatiger regenbeeld en elke waterstoot geeft het gewas en de bodem een klap. Daarbij komt dat de verdamping met spuitkanon hoger ligt dan bij gebruik van een sproeiboom.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Bij het aanzetten blijkt dat er water weglekt tussen twee segmenten van de sproeiboom. Dit moet eerst verholpen worden voordat de installatie kan draaien.

  Bij het aanzetten blijkt dat er water weglekt tussen twee segmenten van de sproeiboom. Dit moet eerst verholpen worden voordat de installatie kan draaien.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Een medewerker van loonbedrijf Van der Sluijs en Van Zielst (SvZ) in Oude Tonge houdt contact met de man bij de sproeiboom die aangeeft wanneer alles gereed is om druk op de haspel te zetten.

  Een medewerker van loonbedrijf Van der Sluijs en Van Zielst (SvZ) in Oude Tonge houdt contact met de man bij de sproeiboom die aangeeft wanneer alles gereed is om druk op de haspel te zetten.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Dooge laat dit perceel 25 mm water geven. Hoeveel procent er nog verdampt, is moeilijk te zeggen, maar het zal onder deze hete en droge omstandigheden eigenlijk te veel zijn.

  Dooge laat dit perceel 25 mm water geven. Hoeveel procent er nog verdampt, is moeilijk te zeggen, maar het zal onder deze hete en droge omstandigheden eigenlijk te veel zijn.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Het nog kurkdroge gladiolenperceel met op de achtergrond de tankwagens, overslagcontainer en pompunit.

  Het nog kurkdroge gladiolenperceel met op de achtergrond de tankwagens, overslagcontainer en pompunit.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De kosten voor deze manier van beregenen met wateraanvoer door vrachtwagens komen al snel uit op €500 per hectare per 10 mm water. Afhankelijk van de transportafstand van het water en de hoogte van de gift komt dat neer op een bedrag tussen €1.000 en €1.500 per hectare.

  De kosten voor deze manier van beregenen met wateraanvoer door vrachtwagens komen al snel uit op €500 per hectare per 10 mm water. Afhankelijk van de transportafstand van het water en de hoogte van de gift komt dat neer op een bedrag tussen €1.000 en €1.500 per hectare.

  Foto: Anton Dingemanse

Laatste reacties

 • gjcamps

  <em>Mag wat kosten</em>

 • jan10


  Kijk eerder wat het op kan brengen.

 • Corrierijnen

  Tijd voor Tim Horton dat hij in Nederland komt,prima koffie.

 • veldzicht

  Met deze hitte is dat water in 1 of 2 dagen weg.moet je dan weer gaan beregenen?

 • koestal

  Er moeten wel gladiolen zijn met de wandelvierdaagse in Nijmegen

 • bert bert

  Zie de koeboertjes al met een emmer water dragen naar de mais .Met die 30 cent moet je wel .Met een teelt die per ha veel opbrengt mag je al wat meer kosten maken.graan beregenen aan 175 per ton ;geen zin als je maar 2 ton meer hebt
  Aardapelen aan 10 cent geen zin om 10 ton meer te hebben 
  Maar aan 30 cent 10 ton meer is 3000 euro ;dan kun je al wat kosten maken 
  Zo zullen die gladiolen ook wel goud opbrengen 

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.