Akkerbouw

Foto & video 3165 x bekeken

Waspeen rooien in het voorjaar

Maatschap Van der Steen in Wouwse Plantage (N.-Br.) oogst waspeen van onder een strodek. De peen is bestemd voor de versmarkt.

Foto

 • Maatschap Van der Steen in Wouwse Plantage (N.Br.) rooit waspeen met een aangepaste aardappelrooier direct in de container.

  Maatschap Van der Steen in Wouwse Plantage (N.Br.) rooit waspeen met een aangepaste aardappelrooier direct in de container.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Eind november is een strodek over de peen gebracht om het gewas tegen vorst te beschermen.

  Eind november is een strodek over de peen gebracht om het gewas tegen vorst te beschermen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Voor het rooien wordt eerst het strodek verwijderd. Van der Steen gebruikt hiervoor een zelfgebouwde machine.

  Voor het rooien wordt eerst het strodek verwijderd. Van der Steen gebruikt hiervoor een zelfgebouwde machine.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Deze machine is in feite alleen een raapmat die het stro van de peen raapt en het stro zijdelings afvoert zodat de rooier goed bij de peen kan.

  Deze machine is in feite alleen een raapmat die het stro van de peen raapt en het stro zijdelings afvoert zodat de rooier goed bij de peen kan.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Het is duidelijk dat de peen vers onder het strodek uitkomt. Het nieuwe loof begint zich al te ontwikkelen, dat duidt op levend gewas.

  Het is duidelijk dat de peen vers onder het strodek uitkomt. Het nieuwe loof begint zich al te ontwikkelen, dat duidt op levend gewas.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Voordat de peen wordt gerooid, borstelt een draaiende borstel het nieuwgevormde loof van de peen.

  Voordat de peen wordt gerooid, borstelt een draaiende borstel het nieuwgevormde loof van de peen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De geschoonde peenkoppen vlak voor ze de rooier in gaan.

  De geschoonde peenkoppen vlak voor ze de rooier in gaan.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Deze peen van het ras Imperator wordt gemiddeld langer dan andere rassen. Om er zeker van te zijn dat de peen geheel uit de grond komt, staat de rooier iets dieper afgesteld. Er komt dan ook flink wat grond op de rooimat.

  Deze peen van het ras Imperator wordt gemiddeld langer dan andere rassen. Om er zeker van te zijn dat de peen geheel uit de grond komt, staat de rooier iets dieper afgesteld. Er komt dan ook flink wat grond op de rooimat.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De peen gaat uiteindelijk schoon, behoudens wat aanhangende grond, de container in.

  De peen gaat uiteindelijk schoon, behoudens wat aanhangende grond, de container in.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De containers worden vanwege het gewicht tot driekwart gevuld. Een vracht naar de wasserij bestaat uit twee containers; 1 op de vrachtauto en 1 op de aanhanger.

  De containers worden vanwege het gewicht tot driekwart gevuld. Een vracht naar de wasserij bestaat uit twee containers; 1 op de vrachtauto en 1 op de aanhanger.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Van der Steen teelde dit seizoen 20 hectare waspeen onder stro. Deze kan tot juni vers worden gerooid. Het strodek is in beginsel bedoeld als bescherming tegen vorst, maar bij oplopende temperaturen beschermt het tegen te veel opwarmen en voorkomt zo dat de peen zaadstengels gaat vormen.

  Van der Steen teelde dit seizoen 20 hectare waspeen onder stro. Deze kan tot juni vers worden gerooid. Het strodek is in beginsel bedoeld als bescherming tegen vorst, maar bij oplopende temperaturen beschermt het tegen te veel opwarmen en voorkomt zo dat de peen zaadstengels gaat vormen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Arjan Van der Steen is tevreden over de kwaliteit van de peen en het rooiwerk. “Het loopt als vanzelf”, aldus de teler. De rooier is afgelopen winter door de maatschap aangepast om dieper te kunnen rooien en rooit nu naar tevredenheid.

  Arjan Van der Steen is tevreden over de kwaliteit van de peen en het rooiwerk. “Het loopt als vanzelf”, aldus de teler. De rooier is afgelopen winter door de maatschap aangepast om dieper te kunnen rooien en rooit nu naar tevredenheid.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Met een snelheid van 3 kilometer per uur gaat het rooien voorspoedig. De zandgrond is van goede structuur en blijft na het rooien mooi rul achter. Het dekstro wordt later ondergewerkt en zorgt zo voor structuurverbetering. Hierna wordt op dit perceel aardappel geteeld en krijgt het stro de gelegenheid te verteren.

  Met een snelheid van 3 kilometer per uur gaat het rooien voorspoedig. De zandgrond is van goede structuur en blijft na het rooien mooi rul achter. Het dekstro wordt later ondergewerkt en zorgt zo voor structuurverbetering. Hierna wordt op dit perceel aardappel geteeld en krijgt het stro de gelegenheid te verteren.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Hoewel van muizenschade op dit perceel nauwelijks sprake is, worden deze knaagdieren wel op het perceel aangetroffen.

  Hoewel van muizenschade op dit perceel nauwelijks sprake is, worden deze knaagdieren wel op het perceel aangetroffen.

  Foto: Anton Dingemanse

Of registreer je om te kunnen reageren.