Akkerbouw

Foto & video 2 reacties

Ventilatiekanalen weer als nieuw

Bij het laden van aardappelen uit de bewaring komt het regelmatig voor dat de bovengrondse ventilatiekanalen beschadigd raken. Loonbedrijf Oomen in De Heen (N.-Br.) repareert metalen ventilatiekoepels.

Foto

 • 

Ventilatiekanalen uit aardappel-, uien- of graanbewaring raken regelmatig beschadigd. Loonbedrijf Oomen in De Heen ontwikkelde samen met mechanisatiebedrijf Den Dekker uit Werkendam een machine om metalen koepels te repareren.

  Ventilatiekanalen uit aardappel-, uien- of graanbewaring raken regelmatig beschadigd. Loonbedrijf Oomen in De Heen ontwikkelde samen met mechanisatiebedrijf Den Dekker uit Werkendam een machine om metalen koepels te repareren.

 • 

Ventilatiekoepels krijgen het bij het uitschuren vaak flink voor de kiezen. Het materiaal is dun. Een aanvaring met opschepapparaat of heftruck leidt al snel tot vervorming.

  Ventilatiekoepels krijgen het bij het uitschuren vaak flink voor de kiezen. Het materiaal is dun. Een aanvaring met opschepapparaat of heftruck leidt al snel tot vervorming.

 • 
Het hydraulisch aangedreven apparaat walst de vervorming er uit.

  Het hydraulisch aangedreven apparaat walst de vervorming er uit.

 • 
Fabrikanten van de ventilatiekanalen hadden aanvankelijk wat moeite met de reparaties. Inmiddels is het besef doorgedrongen dat de mogelijkheid om ze te repareren voor gebruikers een argument is om deze tunnels aan te schaffen.

  Fabrikanten van de ventilatiekanalen hadden aanvankelijk wat moeite met de reparaties. Inmiddels is het besef doorgedrongen dat de mogelijkheid om ze te repareren voor gebruikers een argument is om deze tunnels aan te schaffen.

 • 
Een beschadigde koepel wordt tussen de profielrollen geplaatst. Door de rollen in beweging te brengen wordt de beschadiging van de koepel er geleidelijk uit gewerkt.

  Een beschadigde koepel wordt tussen de profielrollen geplaatst. Door de rollen in beweging te brengen wordt de beschadiging van de koepel er geleidelijk uit gewerkt.

 • 

Het element enkel heen en weer door de profielrollen laten gaan volstaat niet altijd. Met handgereedschap wordt zo nodig de beschadiging zo bijgebogen dat de profielrollen de koepel weer in zijn oorspronkelijke staat kunnen brengen.

  Het element enkel heen en weer door de profielrollen laten gaan volstaat niet altijd. Met handgereedschap wordt zo nodig de beschadiging zo bijgebogen dat de profielrollen de koepel weer in zijn oorspronkelijke staat kunnen brengen.

 • 

Dit element is weer bijna in zijn oorspronkelijke vorm. Voor de reparatie van een klein aantal wordt een stuksprijs in rekening gebracht. Voor grotere aantallen rekent Oomen een uurprijs.

  Dit element is weer bijna in zijn oorspronkelijke vorm. Voor de reparatie van een klein aantal wordt een stuksprijs in rekening gebracht. Voor grotere aantallen rekent Oomen een uurprijs.

 • 
Het keurend oog van de meester bepaalt of de reparatie voldoende is om deze koepel weer in te zetten.

  Het keurend oog van de meester bepaalt of de reparatie voldoende is om deze koepel weer in te zetten.

 • 

Er schort nog iets aan de koepel. Handmatig wordt nog iets gecorrigeerd. De reparatieprijs van een koepel komt ruwweg uit op 5 tot 10 procent van de nieuwwaarde. De gerepareerde kanalen zijn minder sterk dan nieuwe. Oomen adviseert om daarmee bij het plaatsen rekening te houden.

  Er schort nog iets aan de koepel. Handmatig wordt nog iets gecorrigeerd. De reparatieprijs van een koepel komt ruwweg uit op 5 tot 10 procent van de nieuwwaarde. De gerepareerde kanalen zijn minder sterk dan nieuwe. Oomen adviseert om daarmee bij het plaatsen rekening te houden.

 • 
Fabrikanten produceren tunnels met verschillende profielen. De reparateur beschikt daarom over meerdere profielrollen.

  Fabrikanten produceren tunnels met verschillende profielen. De reparateur beschikt daarom over meerdere profielrollen.

Laatste reacties

 • roelof scheper

  Die maschine bestaat allang,Dekkerconstructie in Emmeloord bouwde ze al in 1995.

 • roelof scheper

  constructie bedrijf Dekker uit Emmeloord bouwde in 1995 al een,die draait nog steeds in het oosten van Duitsland.

Of registreer je om te kunnen reageren.