Akkerbouw

Foto & video 1 reactie

Quinoa nog laat geoogst

Het superfood quinoa wordt al enkele jaren in Nederland geteeld. De oogst is verlaat. Het zaad moet nagedroogd worden om te kunnen bewaren.

Foto

 • Het zogenaamde superfood quinoa wordt sinds enkele jaren ook in Nederland geteeld voor de Dutch Quinoa Group. Inmiddels is het rijp en kan het worden geoogst. Zo ook bij Filip Baecke in Westdorpe in Zeeuws-Vlaanderen.

  Het zogenaamde superfood quinoa wordt sinds enkele jaren ook in Nederland geteeld voor de Dutch Quinoa Group. Inmiddels is het rijp en kan het worden geoogst. Zo ook bij Filip Baecke in Westdorpe in Zeeuws-Vlaanderen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Omdat dit jaar door kou en droogte aan het begin van het groeiseizoen tweewassigheid op zijn perceel is ontstaan, valt het oogstmoment bij hem dit jaar later dan gebruikelijk.

  Omdat dit jaar door kou en droogte aan het begin van het groeiseizoen tweewassigheid op zijn perceel is ontstaan, valt het oogstmoment bij hem dit jaar later dan gebruikelijk.

 • De quinoa eerder dit jaar tijdens de bloei en zaadvorming. De verwantschap met melde is overduidelijk. Chemische onkruidbestrijding is daarom uitgesloten. Mede hierdoor en de lage mestbehoefte geldt quinoa als een duurzaam gewas. Baecke gaf op deze 7,7 hectare 550 kilo kalkamonsalpeter per hectare.

  De quinoa eerder dit jaar tijdens de bloei en zaadvorming. De verwantschap met melde is overduidelijk. Chemische onkruidbestrijding is daarom uitgesloten. Mede hierdoor en de lage mestbehoefte geldt quinoa als een duurzaam gewas. Baecke gaf op deze 7,7 hectare 550 kilo kalkamonsalpeter per hectare.

 • Een handvol net gedorst quinoazaad. Het is geen grof zaad. Mede hierdoor ligt de kilo-opbrengst niet hoog, min of meer vergelijkbaar met graszaad. Zo rond de 2 ton per hectare. Daarbij komt nog dat er voor zover bekend maar één ras quinoa is. Er valt dus nog veel te winnen voor de veredelaars.

  Een handvol net gedorst quinoazaad. Het is geen grof zaad. Mede hierdoor ligt de kilo-opbrengst niet hoog, min of meer vergelijkbaar met graszaad. Zo rond de 2 ton per hectare. Daarbij komt nog dat er voor zover bekend maar één ras quinoa is. Er valt dus nog veel te winnen voor de veredelaars.

 • Vanwege de nog vochtige stengel laat Baecke het gewas zo hoog mogelijk dorsen om het zaad niet vochtiger te laten worden dan het al is.

  Vanwege de nog vochtige stengel laat Baecke het gewas zo hoog mogelijk dorsen om het zaad niet vochtiger te laten worden dan het al is.

 • Ondanks de nog hoge vochtigheid van de stengel heeft het maaibord weinig moeite met het gewas. Het zaad laat op zich makkelijk los, zodat het dorswerk zonder noemenswaardige problemen verloopt.

  Ondanks de nog hoge vochtigheid van de stengel heeft het maaibord weinig moeite met het gewas. Het zaad laat op zich makkelijk los, zodat het dorswerk zonder noemenswaardige problemen verloopt.

 • Soms stroopt er wat. Cedric de Bruyne van het gelijknamig loonbedrijf verwijdert de gestroopte quinoa voordat hij de volgende gang gaat dorsen. Voordat hij de quinoa kon dorsen, moest de combine van binnen geheel worden schoongemaakt om te voorkomen dat eventuele nog aanwezige graanresten de quinoa met gluten kan vervuilen.

  Soms stroopt er wat. Cedric de Bruyne van het gelijknamig loonbedrijf verwijdert de gestroopte quinoa voordat hij de volgende gang gaat dorsen. Voordat hij de quinoa kon dorsen, moest de combine van binnen geheel worden schoongemaakt om te voorkomen dat eventuele nog aanwezige graanresten de quinoa met gluten kan vervuilen.

 • De Claas Lexion 760 van loonbedrijf De Bruyne uit het Belgische Assenede staat op rupsen en wordt na de quinoa omgebouwd en ingezet voor de korrelmais. Hiervan heeft De Bruyne ongeveer 1.000 hectare te dorsen.

  De Claas Lexion 760 van loonbedrijf De Bruyne uit het Belgische Assenede staat op rupsen en wordt na de quinoa omgebouwd en ingezet voor de korrelmais. Hiervan heeft De Bruyne ongeveer 1.000 hectare te dorsen.

 • Tussen de stengels is een gevolg van de tweewassigheid te zien. Iele, korte plantjes die nauwelijks zaad hebben kunnen vormen. Het gewas wordt normaal ongeveer 80 centimeter hoog.

  Tussen de stengels is een gevolg van de tweewassigheid te zien. Iele, korte plantjes die nauwelijks zaad hebben kunnen vormen. Het gewas wordt normaal ongeveer 80 centimeter hoog.

 • Filip Baecke toont zich voorzichtig een tevreden teler. "Ik ben blij dat ik het gewas eraf krijg. Door de tweewassigheid was eerder dorsen geen optie en met de regen van de laatste tijd leek het erop dat van dorsen niet veel zou komen of uiteindelijk met veel voortijdig zaadverlies. Het vochtpercentage ligt nu erg hoog, maar veel droger wordt het op het land niet meer. Als alles voor de droogwand staat, is dit weer een zorg minder."

  Filip Baecke toont zich voorzichtig een tevreden teler. "Ik ben blij dat ik het gewas eraf krijg. Door de tweewassigheid was eerder dorsen geen optie en met de regen van de laatste tijd leek het erop dat van dorsen niet veel zou komen of uiteindelijk met veel voortijdig zaadverlies. Het vochtpercentage ligt nu erg hoog, maar veel droger wordt het op het land niet meer. Als alles voor de droogwand staat, is dit weer een zorg minder."

 • Hoewel chemische onkruidbestrijding niet kan, is op het veld na het dorsen geen onkruid te zien. Voor het zaaien wordt het veld gebrand. Met een dag of vier staat het gewas boven en binnen enkele weken staat het gewas dicht. Tussendoor wordt nog een keer mechanisch geschoffeld.

  Hoewel chemische onkruidbestrijding niet kan, is op het veld na het dorsen geen onkruid te zien. Voor het zaaien wordt het veld gebrand. Met een dag of vier staat het gewas boven en binnen enkele weken staat het gewas dicht. Tussendoor wordt nog een keer mechanisch geschoffeld.

 • De eerste gedorste tank met quinoazaad wordt in de kiepwagen gelost. Om te voorkomen dat de nu vochtige zaadmassa kan blijven plakken, wordt al gelost wanneer de tank half vol is.

  De eerste gedorste tank met quinoazaad wordt in de kiepwagen gelost. Om te voorkomen dat de nu vochtige zaadmassa kan blijven plakken, wordt al gelost wanneer de tank half vol is.

 • Omdat het perceel quinoa van Baecke niet al te ver weg ligt van Van de Bilt zaden in Sluiskil, wordt de kiepwagen daar in droogkisten gelost. De zaadmassa plakt aan elkaar en moet een beetje worden geholpen om aan het stromen te krijgen. Zaad van percelen elders in Nederland worden in kisten per vrachtauto aangevoerd.

  Omdat het perceel quinoa van Baecke niet al te ver weg ligt van Van de Bilt zaden in Sluiskil, wordt de kiepwagen daar in droogkisten gelost. De zaadmassa plakt aan elkaar en moet een beetje worden geholpen om aan het stromen te krijgen. Zaad van percelen elders in Nederland worden in kisten per vrachtauto aangevoerd.

 • Het vochtpercentage wordt door medewerker Sebastiaan de Groot van Van de Bilt gemeten. Het percentage ligt zoals al verwacht hoog en moet gedroogd worden naar 12 procent. De quinoa blijft dan onder geconditioneerde bewaring enkele jaren goed. Aangezien een handvochtmeter begrijpelijk geen schaal heeft voor quinoa bepaalt keuringsdienst NAK het exacte vochtpercentage.

  Het vochtpercentage wordt door medewerker Sebastiaan de Groot van Van de Bilt gemeten. Het percentage ligt zoals al verwacht hoog en moet gedroogd worden naar 12 procent. De quinoa blijft dan onder geconditioneerde bewaring enkele jaren goed. Aangezien een handvochtmeter begrijpelijk geen schaal heeft voor quinoa bepaalt keuringsdienst NAK het exacte vochtpercentage.

 • Nadat de NAK heeft bemonsterd worden de kisten voor de droogwand gezet. Alle voor de Dutch Quinoa Group geteelde quinoa wordt bij Van de Bilt gedroogd, geschoond en bewaard. Dit jaar zal er ongeveer 600 ton ongeschoonde quinoa binnen komen. Dit is voorlopig voldoende om aan de jaarlijkse vraag naar Nederlandse quinoa te voldoen.

  Nadat de NAK heeft bemonsterd worden de kisten voor de droogwand gezet. Alle voor de Dutch Quinoa Group geteelde quinoa wordt bij Van de Bilt gedroogd, geschoond en bewaard. Dit jaar zal er ongeveer 600 ton ongeschoonde quinoa binnen komen. Dit is voorlopig voldoende om aan de jaarlijkse vraag naar Nederlandse quinoa te voldoen.

 • In onder andere de Landwinkel-keten wordt de Nederlandse quinoa verkocht in een onverwachte verpakking: een die wel wordt gebruikt voor vloeibare inhoud, zoals melk.

  In onder andere de Landwinkel-keten wordt de Nederlandse quinoa verkocht in een onverwachte verpakking: een die wel wordt gebruikt voor vloeibare inhoud, zoals melk.

 • De kok van 'De Baeckermat', het partycentrum van de familie Baecke in Westdorpe, heeft een smakelijke salade gecreëerd met quinoa. De bereidingswijze van quinoa is eenvoudig, vergelijkbaar aan die van rijst. Quinoa geldt nu als superfood, maar het zal waarschijnlijk altijd op de markt blijven. Al is het alleen al omdat het door de afwezigheid van gluten geschikt is voor mensen die glutenvrij moeten eten.

  De kok van 'De Baeckermat', het partycentrum van de familie Baecke in Westdorpe, heeft een smakelijke salade gecreëerd met quinoa. De bereidingswijze van quinoa is eenvoudig, vergelijkbaar aan die van rijst. Quinoa geldt nu als superfood, maar het zal waarschijnlijk altijd op de markt blijven. Al is het alleen al omdat het door de afwezigheid van gluten geschikt is voor mensen die glutenvrij moeten eten.

Eén reactie

 • koestal

  We hebben hier in Nederland ook een onkruid dat er op lijkt

Of registreer je om te kunnen reageren.