Akkerbouw

Foto & video

Waterschade door extreme neerslag

De vele neerslag van maandag heeft in verschillende gebieden van Nederland tot overlast geleid. Met name in Noord-Brabant, Zuid-Holland en Noord-Holland viel veel regen. In Westzaan werd door het Hoogheemraadschap 149 mm regen gemeten, in het Noord-Brabantse Dussen werd door akkerbouwer Ard-Jan Oomen 160 mm gemeten. Met man en macht wordt gewerkt om het water weg te krijgen.

Heeft u ook foto's? Stuur ze in naar internetboerderij@reedbusiness.nl

Foto

 • Met een minikraan wordt in een perceel uien in Nieuwendijk een sleuf gegraven om het overtollige water af te voeren.

  Met een minikraan wordt in een perceel uien in Nieuwendijk een sleuf gegraven om het overtollige water af te voeren.

  Foto: Ron Magielse
 • Een nieuw gegraven ‘sloot’ moet het water afvoeren van dit perceel in Hank.

  Een nieuw gegraven ‘sloot’ moet het water afvoeren van dit perceel in Hank.

  Foto: Ron Magielse
 • Aan de Rijksweg in Nieuwendijk moest de brandweer komen om het erf leeg te pompen.

  Aan de Rijksweg in Nieuwendijk moest de brandweer komen om het erf leeg te pompen.

  Foto: Ron Magielse
 • Aan de Hellegatsweg in Hank staat het vleesvee in het water.

  Aan de Hellegatsweg in Hank staat het vleesvee in het water.

  Foto: Ron Magielse
 • Aan de Witdammen in Nieuwendijk staan de bieten tot aan de kop in het water.

  Aan de Witdammen in Nieuwendijk staan de bieten tot aan de kop in het water.

  Foto: Ron Magielse
 • In Almkerk zijn de paden tussen de perenbomen veranderd in kanalen.

  In Almkerk zijn de paden tussen de perenbomen veranderd in kanalen.

  Foto: Ron Magielse
 • Spontaan ontstaan er meren, zoals hier bij de Kortveldsesteeg in Hank.

  Spontaan ontstaan er meren, zoals hier bij de Kortveldsesteeg in Hank.

  Foto: Ron Magielse
 • De uien van landbouwbedrijf Oomen uit Raamsdonk staan in het water. Maandag viel in vier uur tijd 100 mm regen. In Dussen is 160 mm regen gemeten.

  De uien van landbouwbedrijf Oomen uit Raamsdonk staan in het water. Maandag viel in vier uur tijd 100 mm regen. In Dussen is 160 mm regen gemeten.

  Foto: Diny Oomen
 • De aardappelen staan tot aan de rug in het water. Akkerbouwer Ard-Jan Oomen vreest dinsdag dat het gewas als verloren moet worden beschouwd. “Het waterschap krijgt de grote hoeveelheid neerslag niet weg gepompt. Het water is hier nog geen 10 centimeter gezakt”, zegt Ard Jan Oomen.

  De aardappelen staan tot aan de rug in het water. Akkerbouwer Ard-Jan Oomen vreest dinsdag dat het gewas als verloren moet worden beschouwd. “Het waterschap krijgt de grote hoeveelheid neerslag niet weg gepompt. Het water is hier nog geen 10 centimeter gezakt”, zegt Ard Jan Oomen.

  Foto: Diny Oomen
 • Bonen in de omgeving van Hank en Raamsdonk staan volledig in het water.

  Bonen in de omgeving van Hank en Raamsdonk staan volledig in het water.

  Foto: Diny Oomen
 • Tijdens het water aflaten zorgen Martijn (links) en Stefan Oomen voor een lach op het gezicht. Zij vermaakten zich prima in de spuitsporen vol water.

  Tijdens het water aflaten zorgen Martijn (links) en Stefan Oomen voor een lach op het gezicht. Zij vermaakten zich prima in de spuitsporen vol water.

  Foto: Diny Oomen
 • In Waspik staat dinsdagmiddag een perceel aardappelen nog altijd onder water. Het water loopt vanuit de sloot het land op. “In het hele gebied hier tussen Kaatsheuvel tot het land van Heusden en Altena is veel schade”, verwacht Oomen.

  In Waspik staat dinsdagmiddag een perceel aardappelen nog altijd onder water. Het water loopt vanuit de sloot het land op. “In het hele gebied hier tussen Kaatsheuvel tot het land van Heusden en Altena is veel schade”, verwacht Oomen.

  Foto: Diny Oomen
 • Mark Brantjes uit Beverwijk kreeg ruim 90 mm regen. Percelen kwamen blank te staan.

  Mark Brantjes uit Beverwijk kreeg ruim 90 mm regen. Percelen kwamen blank te staan.

  Foto: Mark Brantjes
 • Met behulp van een pomp wist Mark Brantjes zijn perceel uien maandagavond weer droog te krijgen. “Het was ontzettend droog, waardoor de grond heel veel water kan hebben. Ik verwacht dat hierdoor de schade mee zal vallen.”

  Met behulp van een pomp wist Mark Brantjes zijn perceel uien maandagavond weer droog te krijgen. “Het was ontzettend droog, waardoor de grond heel veel water kan hebben. Ik verwacht dat hierdoor de schade mee zal vallen.”

  Foto: Mark Brantjes
 • Dinsdagmiddag blijkt het water in de aardappelen van Mark Brantjes al bijna weg. “Zojuist met droge wielen aardappelen gespoten. Droge grond kon veel aan.”

  Dinsdagmiddag blijkt het water in de aardappelen van Mark Brantjes al bijna weg. “Zojuist met droge wielen aardappelen gespoten. Droge grond kon veel aan.”

  Foto: Mark Brantjes
 • Door de 100 mm neerslag van maandag zijn de scheuren in de grond de helft kleiner geworden, twittert Mark Brantjes ruim een dag nadat de neerslag viel.

  Door de 100 mm neerslag van maandag zijn de scheuren in de grond de helft kleiner geworden, twittert Mark Brantjes ruim een dag nadat de neerslag viel.

  Foto: Mark Brantjes

Of registreer je om te kunnen reageren.