Akkerbouw

Foto & video 18 reacties

De helft in soja

Boerderij bezocht het akkerbouwbedrijf van Alan Cenci in Brazilië. Een impressie.

Foto

 • Alan Cenci heeft een boerderij in de regio rondom de Braziliaanse hoofdstad Brasilia. De gronden zijn hier ongeveer veertig jaar geleden ontgonnen. De meeste boeren kwamen uit Europa en gingen via het zuiden van Brazilië naar deze regio. De toegevoegde waarde van dit bedrijf komt uit zaadvermeerdering van sojabonen en mais. Alle grote zaadfirma’s zijn aanwezig in deze regio. Cenci verbouwt ook koffie, bonen en tarwe. Naast zijn akkerbouwbedrijf van ongeveer 3.550 hectare heeft hij een gesloten varkensbedrijf op verschillende locaties van in totaal 3.500 zeugen. Tevens is er wat vleesvee.

  Alan Cenci heeft een boerderij in de regio rondom de Braziliaanse hoofdstad Brasilia. De gronden zijn hier ongeveer veertig jaar geleden ontgonnen. De meeste boeren kwamen uit Europa en gingen via het zuiden van Brazilië naar deze regio. De toegevoegde waarde van dit bedrijf komt uit zaadvermeerdering van sojabonen en mais. Alle grote zaadfirma’s zijn aanwezig in deze regio. Cenci verbouwt ook koffie, bonen en tarwe. Naast zijn akkerbouwbedrijf van ongeveer 3.550 hectare heeft hij een gesloten varkensbedrijf op verschillende locaties van in totaal 3.500 zeugen. Tevens is er wat vleesvee.

  Foto: Annechien ten Have
 • Een overzichtsfoto van één van de locaties van het bedrijf van Alan Cenci.

  Een overzichtsfoto van één van de locaties van het bedrijf van Alan Cenci.

  Foto: Annechien ten Have
 • Alan gebruikt de mest van de varkens als voeding voor de koffieplanten en het grasland. De drijfmest van één van zijn bedrijven wordt naar drie bassins van elk 800 kuub gepompt. Ter bescherming van het water is het verplicht om folie in de bassins te hebben, ze liggen namelijk dichtbij de rivier.

  Alan gebruikt de mest van de varkens als voeding voor de koffieplanten en het grasland. De drijfmest van één van zijn bedrijven wordt naar drie bassins van elk 800 kuub gepompt. Ter bescherming van het water is het verplicht om folie in de bassins te hebben, ze liggen namelijk dichtbij de rivier.

  Foto: Annechien ten Have
 • De mest wordt op het land beregend. Alan gebruikt de mest vooral op de koffieplantage. Maar als het niet nodig is om de koffieplanten te beregenen en te bemesten, gebruikt hij de mest voor het grasland.

  De mest wordt op het land beregend. Alan gebruikt de mest vooral op de koffieplantage. Maar als het niet nodig is om de koffieplanten te beregenen en te bemesten, gebruikt hij de mest voor het grasland.

  Foto: Annechien ten Have
 • Alan heeft 50 hectare koffieplanten. Precies de hectares die de pivot kan beregenen en bemesten. In de put links wordt de mest gepompt die via de pivot op de koffieplanten wordt beregend. De blauwe buizen zijn ook aanvoerbuizen van de mest.

  Alan heeft 50 hectare koffieplanten. Precies de hectares die de pivot kan beregenen en bemesten. In de put links wordt de mest gepompt die via de pivot op de koffieplanten wordt beregend. De blauwe buizen zijn ook aanvoerbuizen van de mest.

  Foto: Annechien ten Have
 • De koffieplanten zijn vier jaar geleden aangeplant. De eerste oogst was in juli 2014, een uitstekende oogst. De volgende oogst in 2015 zal iets minder zijn. Op een goede oogst volgt steeds een jaar met een minder goede oogst.

  De koffieplanten zijn vier jaar geleden aangeplant. De eerste oogst was in juli 2014, een uitstekende oogst. De volgende oogst in 2015 zal iets minder zijn. Op een goede oogst volgt steeds een jaar met een minder goede oogst.

  Foto: Annechien ten Have
 • Alan exporteert de bonen naar Europa. Hij verkoopt samen met andere familieleden ongeveer 130 hectare koffie.

  Alan exporteert de bonen naar Europa. Hij verkoopt samen met andere familieleden ongeveer 130 hectare koffie.

  Foto: Annechien ten Have
 • Rondom de 50 hectare koffieplanten staat olifantsgras om het gewas te beschermen tegen drift, die kan ontstaan bij de gewasbescherming van de omringende sojabonen.

  Rondom de 50 hectare koffieplanten staat olifantsgras om het gewas te beschermen tegen drift, die kan ontstaan bij de gewasbescherming van de omringende sojabonen.

  Foto: Annechien ten Have
 • Met deze spuit wordt de gewasbescherming uitgevoerd.

  Met deze spuit wordt de gewasbescherming uitgevoerd.

  Foto: Annechien ten Have
 • De spuit van dichtbij gezien. De middelen worden in het gewas gespoten en niet op de grond.

  De spuit van dichtbij gezien. De middelen worden in het gewas gespoten en niet op de grond.

  Foto: Annechien ten Have
 • Alan overlegt met zijn werknemer. Links de pivot.

  Alan overlegt met zijn werknemer. Links de pivot.

  Foto: Annechien ten Have
 • Een sojaveld. Ongeveer 30 procent van de soja is voor vermeerdering. De rest wordt verkocht om ‘gecrusht’ te worden. De soja wordt verkocht en het gecrushte product wordt teruggekocht en gebruikt als voer voor de varkens.

  Een sojaveld. Ongeveer 30 procent van de soja is voor vermeerdering. De rest wordt verkocht om ‘gecrusht’ te worden. De soja wordt verkocht en het gecrushte product wordt teruggekocht en gebruikt als voer voor de varkens.

  Foto: Annechien ten Have
 • Bloei van de sojaplant. De plant bloeit steeds door en vormt daarna de bonen. Alle soja is genetisch gemodificeerd. En kan dus niet naar Europa worden geëxporteerd. Grotendeels wordt de soja geëxporteerd naar China of gebruikt in het binnenland. Er zijn twee gewassen mogelijk in één jaar. De zomerbouwplan bestaat uit 2.000 hectare sojabonen, 1.000 hectare mais, 500 hectare bonen en 50 hectare koffie. Het winterbouwplan is 450 ha bonen, 150 ha tarwe, 1.500 ha mais. De resterende gronden worden met groenbemesters ingezaaid.

  Bloei van de sojaplant. De plant bloeit steeds door en vormt daarna de bonen. Alle soja is genetisch gemodificeerd. En kan dus niet naar Europa worden geëxporteerd. Grotendeels wordt de soja geëxporteerd naar China of gebruikt in het binnenland. Er zijn twee gewassen mogelijk in één jaar. De zomerbouwplan bestaat uit 2.000 hectare sojabonen, 1.000 hectare mais, 500 hectare bonen en 50 hectare koffie. Het winterbouwplan is 450 ha bonen, 150 ha tarwe, 1.500 ha mais. De resterende gronden worden met groenbemesters ingezaaid.

  Foto: Annechien ten Have
 • De grond wordt niet geploegd. Op de grond liggen nog maisresten van de vorige oogst. Dit gewas is een maand geleden gezaaid. Alan verwacht een opbrengst tussen 3 tot 3,5 ton per hectare. Behalve bij de zaadvermeerdering worden de gewassen vaak voor de oogst met glyfosaat doodgespoten. Doordat er vaak twee teelten per jaar zijn, is glyfosaatresistentie is een groeiend probleem.

  De grond wordt niet geploegd. Op de grond liggen nog maisresten van de vorige oogst. Dit gewas is een maand geleden gezaaid. Alan verwacht een opbrengst tussen 3 tot 3,5 ton per hectare. Behalve bij de zaadvermeerdering worden de gewassen vaak voor de oogst met glyfosaat doodgespoten. Doordat er vaak twee teelten per jaar zijn, is glyfosaatresistentie is een groeiend probleem.

  Foto: Annechien ten Have
 • Er valt ongeveer 1.500 millimeter regen per jaar. De regenmaanden zijn oktober tot april/mei. De andere maanden zijn droog. Het water voor de irrigatie komt uit de rivier. Als daarin te weinig water zit, komt het uit grote opslagtanks.

  Er valt ongeveer 1.500 millimeter regen per jaar. De regenmaanden zijn oktober tot april/mei. De andere maanden zijn droog. Het water voor de irrigatie komt uit de rivier. Als daarin te weinig water zit, komt het uit grote opslagtanks.

  Foto: Annechien ten Have

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  Eh, de soyabonen zijn genetisch gemanupuleerd, dus Round Up ready en vervolgens staat er in het verhaal dat de gewassen voor de oogst met glyfosaat (= Round Up) worden doodgespoten. Dat werkt dus niet.

 • ed12345

  Jan het zal wel zoiets als onze eragon zijn .Annachien is ten slotte meer varkens persoon. jij en ik als N.Amerikaanse akkerbouwers valt zoiets direct op ook omdat we dit zelf op ons bedrijf meemaken

 • Jan-Zonderland

  Ed, dat zal allemaal best wel zo zijn wat je zegt maar ik vind dat je in reportages als deze, de informatie (zo) correct (mogelijk) moet geven anders heeft het geen zin. Nu is er geen mens perfect, ik ook niet, maar ik neem wel de vrijheid om mensen op hun onvolkomenheden te wijzen. Die kunnen daar ook weer van leren. Zelf vind ik het alleen maar fijn als mensen mij op fouten wijzen. Kan ik het een volgende keer beter doen.

 • ohzo

  Om maar vluchtig over het probleem van glyfosaat resistentie heen te lezen.

 • GlySol

  Als je goed kijkt naar de foto waar een eindbespuiting met glyfosaat toegepast wordt, dan valt op dat dit geen sojabonen, maar bonen zijn. Verhaal lijkt dus goed te kloppen...

 • pinkeltje

  Er staat inderdaad nergens dat de genetisch gemanipuleerde sojabonen worden dood gespoten met glyfosaat. Er staat wel dat er vaak gewassen worden doodgespoten, dat er sojabonen, bonen, koffie maïs en tarwe wordt geteeld. Maar je krijgt inderdaad wel de indruk dat er bedoeld wordt dat ook de sojabonen worden dood gespoten. Zijn genetisch gemanipuleerde sojabonen trouwens per definitie RoundUp ready?

 • Jan-Zonderland

  @Ohzo, het is de gemakzucht van veel boeren wat de glyfosaatresistentie in de hand werkt. Teveel vertrouwen op 1 enkel middel voor onkruidbestrijding in meerdere gewassen is het probleem. Er zou, naast Glyfosaat eigenlijk altijd nog een middel met een andere werkzame stof bijgemengt moeten worden. Dan voorkom je dergelijke problemen. De middelen zijn er zat maar het wordt uit kostenoogpunt niet gedaan. Wij spuiten hier erg veel RR mais en soya in loonwerk maar het betreft in veruit de meeste gevallen alleen Round Up in de tank. Maar de 'redding' is nabij: er komen mais en soyarassen aan die niet alleen ongevoelig zijn voor Glyfosaat maar gelijktijdig ook ongevoelig voor 2-4 D of Dicamba. Probleem weer 'opgelost'.

 • agratax2

  @Jan-Zonderland. Nee hiermee is het landbouwprobleem opgelost. Maar de belofte van >minder bestrijdingsmiddelen< wordt hiermee te niet gedaan. De kosten reductie door RR gaat hiermee ook om zeep. Voor de politiek zal dit een extra stimulans zijn om de GMO's nog maar eens onder de loupe te nemen en de belofte van de industrie niet meer blindelings te geloven. 2,4 D heeft al voldoende schade aangericht in Vietnam zou ik denken en nu ook nog in de landbouw want resistentie batekent dat de voorzichtigheid met de toelaatbare hoeveelheid per ha over boord gaat. Misschien niet in Canada maar Zuid Amerika waar nu al gekke dingen gebeuren met Round Up dan ben ik er niet rustig op.

 • GlySol

  @ Pinkeltje. In theorie niet. Naast RR soja is er soja met Bt eiwit (tegen insecten) en er bestaat 'high oleic' De laatste eigenschap is gericht op de samenstelling van vetten in de soja. Zie bijvoorbeeld: <> als monsanto / pioneer (heeft ook zoiets) het slim aanpakt brengen ze van deze bonen RR vrij concepten op de markt voor een betere acceptatie bij consumenten

 • Jan-Zonderland

  @GlySol, verwar je hier niet Bt mais met soya ? Mais die resistent is tegen de European Corn Borer. Ik weet niet beter, maar wie ben ik, dat dat niet in soya voor komt. Of er genetisch gemanupuleeerde soya bestaat die de vetsamenstelling beinvloed, weet ik niet. Heb er nog nooit van gehoord maar dat is met wel meer dingen zo. Misschien dat Ed het weet.

 • Jan-Zonderland

  @Agratax, ach ach ach, wat weer een milieuactivistisch geklets van je. Een boer teelt geen RR soyabonen om de kostenreductie. Met niet-RR bonen is meer geld te verdienen door de premies die er voor betaald worden, tegenwoordig soms tot $ 3 per bushel oftewel $ 150 per acre. Alleen vraagt het wel veel meer management om die bonen onkruidvrij te houden. Wil of kan men dat niet dan kiest men voor RR bonen, makkelijker maar minder netto financiele opbrengst. Niet RR soya vraagt wel meer onkruidbestijdingsmiddelen dus verbieden van RR gewassen zou helemaal in tegenspraak zijn met de door jouw aangehaalde afspraak.
  Om 2-4 D te verbieden omdat het ooit in Vietnam veel schade aangericht zou hebben is natuurlijk grote onzin maar dat weet je zelf ook wel. Door onkruid te bestrijden met 2 verschillende middelen met totaal verschillende werkzame stoffen gaat juist resistentie tegen en kan het totaalverbruik verlagen.

 • somporn

  Hoe kortzichtig kunnen we zijn!!!
  Naast zijn akkerbouwbedrijf van ongeveer 3.550 hectare heeft hij een gesloten varkensbedrijf op verschillende locaties van in totaal 3.500 zeugen. Tevens is er wat vleesvee.
  Zou deze beste man in NL zijn bedrijf hebben was de wereld te klein.

  Mega boer met mega veel grond en haalt de kleine boer het brood uit de mond en mega veel varkens!!!

  Nu komt alles uit het buitenland,dus een ver van mijn bed show en hoe of onder welke omstandigheden het wordt geproduceerd maakt niet uit als we in NL maar Neptuur hebben met een boer met 10 koeien in de wei en 2 varkens in een hok dus terug naar de Ot en Sien periode.
  Burgers en buitenlui, doe de roze bril eens af en wordt eens wakker en houdt de boer in NL in ere en waardeer zijn werk en zijn producten!

 • agro1

  Vietnam was 2-4-5-T,(agent orange) niet 2-4-D

 • GlySol

  Wellicht ben ik even te hard van stapel gelopen met Bt-soya, Jan Zonderland. Maar Bt soya komt er ook aan, zie oa: <>

 • ed12345

  Dat er op gekweekt wordt op meer of minder vet klopt dat i.v.m. waar het voor gebruikt wordt in Azie ,hier praat men altijd over Japan maar in feite is in veel aziatische landen soya dagelijks voedsel voor de mens ,ik denk dat je het ongeveer zo moet zien :je eet elke dag groenten maar niet elke dag boerekool desoya kent daar veelerlei toepassingen voor de maaltijd en daar wordt zoveel mogelijk specifiek op gekweekt
  maar dat is beslist geen GMO want komt er b.v. in Japan niet in.Hier voor de pers is natuurlijk hoe meer olie hoe beter en hier in N America is het gros GMO maar dat er GMO nodig is om het vet c.q. olie gehalte op te voeren is niet waar

 • GlySol

  Dat er op oliegehalte kan worden veredeld, en dat dat gebeurd klopt. Daarmee bereik je variatie in oliegehalte van grofweg 17-24% van de totale boon. De olie bestaat echter ook weer uit verschillende fracties. Hier hebben biotech bedrijven aanpassingen in gemaakt zodat zelfs een patatje gebakken in die olie weinig negatieve effecten heeft op onze gezondheid. Zoek maar eens op 'Vistive' of 'Plenish' soybeans bij Google.

 • ohzo

  Ik dacht dat gebruik van GMO crops geen resistentie zou veroorzaken? Interessant hoe slecht het geheugen werkt bij mensen.
  Monsanto and DOW zijn niet het voorbeeld van etische bedrijven.
  Ik ben het met Agratax eens om op zijn minst eens kritisch naar de praktijken te kijken. Er is immers geen weg terug.

 • ed12345

  Agrarax wat de 2-4 D betreft kan ik alleen zeggen ik ben er als de dood van .Het is misschien al wel 30 jaar terug ,door een lekkage aan de spuit liep het water 2-4D mengsel zo m'n laars in, direct naar huis en goed douchen maar ben er wel een jaar niet best van geweest Ik wil ook geen enkel middel waar het in zit

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.