Akkerbouw

Foto & video 3 reacties

Fritesproducenten stomen op in China

Met een bevolking van 1,3 miljard Chinezen en een snel groeiende welvaart neemt de Chinese fritesconsumptie jaarlijks toe met 15 procent. Alle internationale toonaangevende aardappelverwerkers, Simplot, McCain, Pepsico, LambWeston en Aviko zijn inmiddels in China actief. Farm Frites wil er binnenkort ook een fabriek bouwen. Ook andere Nederlandse bedrijven, zoals APH Group en HZPC, zijn er actief. Boerderij ging kijken.

Foto

 • 
Met een bevolking van 1,3 miljard Chinezen en een snel groeiende welvaart neemt de Chinese fritesconsumptie jaarlijks toe met 15 procent. Alle internationale toonaangevende aardappelverwerkers, Simplot, McCain, Pepsico, LambWeston en Aviko zijn inmiddels in China actief. Farm Frites wil er binnenkort ook een fabriek bouwen. Ook andere Nederlandse bedrijven, zoals APH Group en HZPC, zijn er actief. Boerderij ging kijken.

  Met een bevolking van 1,3 miljard Chinezen en een snel groeiende welvaart neemt de Chinese fritesconsumptie jaarlijks toe met 15 procent. Alle internationale toonaangevende aardappelverwerkers, Simplot, McCain, Pepsico, LambWeston en Aviko zijn inmiddels in China actief. Farm Frites wil er binnenkort ook een fabriek bouwen. Ook andere Nederlandse bedrijven, zoals APH Group en HZPC, zijn er actief. Boerderij ging kijken.

  Foto: Martijn Knuivers
 • 

China is met afstand de grootste aardappelproducent ter wereld. Exacte cijfers ontbreken, maar het areaal wordt geschat op 6 miljoen hectare, twaalf maal het areaal in Noordwest-Europa. Daarmee verdubbelde het aardappelareaal bijna in twintig jaar tijd. In 1994 was het aardappelareaal 3,2 miljoen hectare. De opbrengst is nu zo'n 80 miljoen ton, tegen 25 miljoen ton aardappelen in de EU-5.

  China is met afstand de grootste aardappelproducent ter wereld. Exacte cijfers ontbreken, maar het areaal wordt geschat op 6 miljoen hectare, twaalf maal het areaal in Noordwest-Europa. Daarmee verdubbelde het aardappelareaal bijna in twintig jaar tijd. In 1994 was het aardappelareaal 3,2 miljoen hectare. De opbrengst is nu zo'n 80 miljoen ton, tegen 25 miljoen ton aardappelen in de EU-5.

  Foto: Martijn Knuivers
 • 


Ook Nederlandse toeleveranciers als pootgoedhandelshuis HZPC, Tolsma-Grisnich en APH Group, een samenwerkingsverband van Dewulf, Wifo, Baselier, Omnivent, Bijlsma Hercules en Manter, zagen tijdig het groeipotentieel van de Chinese aardappelsector en zijn er nu al jaren actief. Nederlandse bedrijven hebben in China een uitstekende reputatie. Nederland geldt in China als hét aardappelkennisland bij uitstek, mede door Wageningen Universiteit.

  Ook Nederlandse toeleveranciers als pootgoedhandelshuis HZPC, Tolsma-Grisnich en APH Group, een samenwerkingsverband van Dewulf, Wifo, Baselier, Omnivent, Bijlsma Hercules en Manter, zagen tijdig het groeipotentieel van de Chinese aardappelsector en zijn er nu al jaren actief. Nederlandse bedrijven hebben in China een uitstekende reputatie. Nederland geldt in China als hét aardappelkennisland bij uitstek, mede door Wageningen Universiteit.

  Foto: Martijn Knuivers
 • 

Naast de twee grote fritesfabrikanten Simplot en McCain startten ook veel grootschalige Chinese pootgoedvermeerderingsbedrijven zoals Hongji met aardappelverwerking als tweede tak; vooral vlokken, maar soms ook frites. Voordeel van dergelijke bedrijven is dat de grondstofvoorziening van de frites- of vlokkenlijn al grotendeels geborgd is door het eigen teeltbedrijf.

  Naast de twee grote fritesfabrikanten Simplot en McCain startten ook veel grootschalige Chinese pootgoedvermeerderingsbedrijven zoals Hongji met aardappelverwerking als tweede tak; vooral vlokken, maar soms ook frites. Voordeel van dergelijke bedrijven is dat de grondstofvoorziening van de frites- of vlokkenlijn al grotendeels geborgd is door het eigen teeltbedrijf.

  Foto: Martijn Knuivers
 • 

Sommige pootgoedbedrijven, zoals Snow Valley en Linkage, zochten contact met een buitenlandse fritesfabrikant, vanwege de knowhow. Snow Valley met Aviko en Linkage met Farm Frites.

  Sommige pootgoedbedrijven, zoals Snow Valley en Linkage, zochten contact met een buitenlandse fritesfabrikant, vanwege de knowhow. Snow Valley met Aviko en Linkage met Farm Frites.

  Foto: Martijn Knuivers
 • 

De noordelijke provincies Hebei en Binnen-Mongolie, zo'n 300 tot 500 kilometer noordelijk van de hoofdstad Beijing, blijken zich in twintig jaar tijd tot dé aardappelregio van China te hebben ontwikkeld. Gemiddelde opbrengsten van 45 ton per hectare zijn hier goed mogelijk. Elders in China ligt de gemiddelde productie op zo'n 17 ton per hectare.

  De noordelijke provincies Hebei en Binnen-Mongolie, zo'n 300 tot 500 kilometer noordelijk van de hoofdstad Beijing, blijken zich in twintig jaar tijd tot dé aardappelregio van China te hebben ontwikkeld. Gemiddelde opbrengsten van 45 ton per hectare zijn hier goed mogelijk. Elders in China ligt de gemiddelde productie op zo'n 17 ton per hectare.

  Foto: Martijn Knuivers
 • 
De zachte leemhoudende zandgrond met vrij hoge organischestofgehaltes is er goed bewerkbaar en het klimaat is gunstig.

  De zachte leemhoudende zandgrond met vrij hoge organischestofgehaltes is er goed bewerkbaar en het klimaat is gunstig.

  Foto: Martijn Knuivers
 • 
Gemiddeld regent het in Hebei en Binnen-Mongolië jaarlijks 300 tot 400 millimeter, vooral 's winters. Beregening is dus noodzakelijk. In alle grote 'professionele' percelen staan pivots en/of is druppelirrigatie aangelegd. De beschikbaarheid van water kan in de toekomst een knelpunt worden. Zonder beregening zijn goede gewasopbrengsten uitgesloten. Alle water wordt opgepompt vanuit de grond, het grondwaterpeil zakt al.

  Gemiddeld regent het in Hebei en Binnen-Mongolië jaarlijks 300 tot 400 millimeter, vooral 's winters. Beregening is dus noodzakelijk. In alle grote 'professionele' percelen staan pivots en/of is druppelirrigatie aangelegd. De beschikbaarheid van water kan in de toekomst een knelpunt worden. Zonder beregening zijn goede gewasopbrengsten uitgesloten. Alle water wordt opgepompt vanuit de grond, het grondwaterpeil zakt al.

  Foto: Martijn Knuivers
 • 
Veruit het grootste fritesras in China is Shepody, een witvlezig ras. Aangezien de Amerikaanse fritesproducent Simplot de Chinezen liet kennismaken met frites, zijn de consumenten hier dus 'opgevoed' met witte patat. Amerikanen prefereren bleke witte frites van witvlezige rassen als Shepody en Russett Burbank. Europese consumenten prefereren juist frites van geelvlezige rassen. Gele frites oogt warmer en smakelijker dan de bleke witte frites. Fritesfabrikanten zien nu een voorzichtige kentering qua koopgedrag ten gunste van gele frites. HZPC verwacht dan ook dat de komende tijd de afzet van geelvlezige Innovator verder gaat groeien.

  Veruit het grootste fritesras in China is Shepody, een witvlezig ras. Aangezien de Amerikaanse fritesproducent Simplot de Chinezen liet kennismaken met frites, zijn de consumenten hier dus 'opgevoed' met witte patat. Amerikanen prefereren bleke witte frites van witvlezige rassen als Shepody en Russett Burbank. Europese consumenten prefereren juist frites van geelvlezige rassen. Gele frites oogt warmer en smakelijker dan de bleke witte frites. Fritesfabrikanten zien nu een voorzichtige kentering qua koopgedrag ten gunste van gele frites. HZPC verwacht dan ook dat de komende tijd de afzet van geelvlezige Innovator verder gaat groeien.

  Foto: Martijn Knuivers
 • 

Na diverse proefrooiingen in Innovators komt de opbrengst telkens uit op zo'n tot 3,5 tot 4 ton aardappelen per mu. Eén mu staat voor 666 vierkante meter. De Innovator komt dus uit op 53 tot 60 ton per hectare.

  Na diverse proefrooiingen in Innovators komt de opbrengst telkens uit op zo'n tot 3,5 tot 4 ton aardappelen per mu. Eén mu staat voor 666 vierkante meter. De Innovator komt dus uit op 53 tot 60 ton per hectare.

  Foto: Martijn Knuivers
 • 
Een zeer nette opbrengst als je bedenkt dat de gemiddelde opbrengst van Innovators in Flevoland 55 ton per hectare bedraagt, concluderen Dick Zelhorst, directeur van Aviko en Willem van Tilburg, hoofd inkoop van Aviko in Steenderen.

  Een zeer nette opbrengst als je bedenkt dat de gemiddelde opbrengst van Innovators in Flevoland 55 ton per hectare bedraagt, concluderen Dick Zelhorst, directeur van Aviko en Willem van Tilburg, hoofd inkoop van Aviko in Steenderen.

  Foto: Martijn Knuivers
 • 
Dick Zelhorst (midden) en Willem van Tilburg (tweede van links) van Aviko waren op werkbezoek bij Snow Valley in China. Aviko heeft sinds dit jaar een meerderheidsbelang in Snow Valley. Rechts naast Zelhorst don Wang, de directeur van Snow Valley.

  Dick Zelhorst (midden) en Willem van Tilburg (tweede van links) van Aviko waren op werkbezoek bij Snow Valley in China. Aviko heeft sinds dit jaar een meerderheidsbelang in Snow Valley. Rechts naast Zelhorst don Wang, de directeur van Snow Valley.

  Foto: Martijn Knuivers
 • 

De contractprijzen voor fritesaardappelen zijn circa 1.400 Renminbi (RMB) per ton (€160 per ton). Dat is hoger dan de contractprijzen in Nederland. Hogere prijzen zijn echter ook nodig, omdat de hectareopbrengsten gemiddeld wat lager zijn, aardappelen beregend moeten worden en de meststoffen duur zijn.

  De contractprijzen voor fritesaardappelen zijn circa 1.400 Renminbi (RMB) per ton (€160 per ton). Dat is hoger dan de contractprijzen in Nederland. Hogere prijzen zijn echter ook nodig, omdat de hectareopbrengsten gemiddeld wat lager zijn, aardappelen beregend moeten worden en de meststoffen duur zijn.

  Foto: Martijn Knuivers
 • 
De schilkwaliteit van de Chinese fritesaardappel is zelfs beter dan van de Nederlandse tafelaardappel, goudgeel en gaaf.

  De schilkwaliteit van de Chinese fritesaardappel is zelfs beter dan van de Nederlandse tafelaardappel, goudgeel en gaaf.

  Foto: Martijn Knuivers
 • 
De aardappelteelt rendeert beter dan andere gewassen, wat vaak resulteert in te krappe rotaties. De meesten hanteerden een rotatie van een op twee en soms een op drie, maar zelfs twee op drie kwam Boerderij tegen. Zo intensief aardappelen telen kan geen twintig jaar voortduren. Sterker, de aardappelteelt bestaat er pas sinds tien tot vijftien jaar, toch duiken hier en daar door te nauwe rotaties al de eerste problemen op, zoals schurft en aardappelmoeheid. Verduurzaming van de teelt is dus noodzakelijk, beseffen inmiddels ook de telers.

  De aardappelteelt rendeert beter dan andere gewassen, wat vaak resulteert in te krappe rotaties. De meesten hanteerden een rotatie van een op twee en soms een op drie, maar zelfs twee op drie kwam Boerderij tegen. Zo intensief aardappelen telen kan geen twintig jaar voortduren. Sterker, de aardappelteelt bestaat er pas sinds tien tot vijftien jaar, toch duiken hier en daar door te nauwe rotaties al de eerste problemen op, zoals schurft en aardappelmoeheid. Verduurzaming van de teelt is dus noodzakelijk, beseffen inmiddels ook de telers.

  Foto: Martijn Knuivers

Laatste reacties

 • agratax2

  Martijn jij eindigt met de opmerking verduurzaming van de teelt is nodig. Daarbij doel je op ziektes en belagers van de aardappel. Ik denk dat het water probleem een nog snellere oplossing behoeft. De ondegrondse waterreservoirs zijn eindig, zo o.a de Californische boeren hebben gemerkt. Voor de telers in China is de druppelirrigatie of waterinjectie op wortelniveau de meest economische methode die het minste water vraagt bij dezelfde hoge of hogere opbrengst.

 • ed12345

  Als de nederlanders zo vriendelijk zouden willen zijn ook de noord amerikanen frites te maken en bakken zou ik ze dat in dankbaarheid afnemen

 • gerjan slingenbergh

  Bij plaatje 2 staat; 80 miljoen ton aardappelen van 6 miljoen ha.
  Gemiddeld kom ik dan uit op 13,5 ton per ha. Bij plaatje 6 staat iets anders. Hoeveel zou het nou zijn en hoe zou met de verontreiniging van de gronden zijn?

Of registreer je om te kunnen reageren.