Boerenblog

12 reacties

‘Verpaupering en opoffering cultuurgrond’

Door industrie, kassen en natuur verdwijnt landbouwgrond en komen er problemen. Gemeenten verkopen voor financieel gewin cultuurgrond voor industrie en kassen. Ondertussen is er een woningcrisis én zijn er problemen met de integratie van de vele migranten.

Kortgeleden stond er in de krant dat de verwachting is dat in 2050 Nederland ongeveer 20 miljoen inwoners telt. Tenminste, als de migratie zo doorgaat. Want zou er geen migratie zijn, dan zou het inwoneraantal in Nederland afnemen.

Beide scenario’s hebben voor- en nadelen.

De meeste politieke partijen zijn voor migratie omdat dit goed is voor de economie en werkgelegenheid; ook de vergrijzing van de Nederlandse bevolking wordt hierdoor iets beteugeld.

Deze migratiegroei staat haaks op het beleid dat men aan boeren verkondigt; deze sector moet juist krimpen om de vervuiling te beperken

Deze migratiegroei staat echter haaks op het beleid dat men aan boeren verkondigt, deze sector moet juist krimpen om de vervuiling te beperken.

Hoogleraren slaan alarm, omdat Nederland nog lang niet klaar is voor 20 miljoen inwoners. Er ontbreekt momenteel een duidelijke visie.

Nu is er al een woningcrisis en een integratieprobleem. De Nederlandse samenleving verbrokkelt ten gevolge van een te grote en te snelle immigratie.

Op diverse campings in Peel en Maas en in Venlo wonen alleen nog maar migranten (..); over inburgeren gesproken!

Bij ons in de gemeente Peel en Maas en de gemeente Venlo zie je de problemen in levende lijve. Op diverse campings wonen alleen nog maar migranten. Tevens zijn er al diverse woonwagenkampen (ze noemen het chalets) aangelegd waar enkele honderden migranten per kamp wonen. Over inburgeren gesproken!

Huisjesverhuurders verdienen dik aan migranten

Voor bedrijven die zich hierin gespecialiseerd hebben, is het zeer lucratief. Ze vragen ongeveer € 10 per dag per arbeidsmigrant en er wonen ongeveer vier personen in een chalet. Er staan soms wel 80 chalets op een plaats. Dus jaaropbrengst: 80 chalets x 4 personen x € 10 x 365 dagen = € 1.168.000. De gemeente vaart er ook wel bij, want zij ontvangen toeristenbelasting.

Venlo snelgroeiende blokkendoosgemeente

In Venlo (de hardst groeiende blokkendoosgemeente van Nederland) wordt het ene na het andere gebouw neergezet. De gemeenten Peel en Maas en Horst aan de Maas zijn hét kassenmekka van Nederland. Onder het mom van dat het goed is voor de economie en de werkgelegenheid.

Zo neemt de woningcrisis en integratieproblematiek alleen maar toe. De gemeenten doen dit alleen voor eigen financieel gewin, want cultuurgrond verkopen is big business

Echter, er zijn geen arbeiders genoeg, dus moeten er meer arbeidsmigranten komen. Zo neemt de woningcrisis en integratieproblematiek alleen maar toe. De gemeenten doet dit echter alleen voor eigen financieel gewin. Want cultuurgrond verkopen voor industriegrond en kassenbouw is big business. Voor onder andere Venlo een noodzaak om gaten in de begroting te kunnen dichten.

Ter compensatie wordt er weer natuur aangelegd. Ik noem het echter verpauperen van het landschap.

Gemeenten slaan nu te ver door, vooral voor eigen gewin

Gemeenten slaan nu te ver door, vooral voor eigen gewin. En de problemen stapelen zich alleen maar op.

Het wordt tijd dat de landelijke politiek een duidelijk standpunt in gaat nemen om al deze problemen tijdig te kunnen ondervangen. Want als we het over vervuiling hebben (de mens is de grootste vervuiler op deze aardbol), dan denk ik dat we hiermee ook de verkeerde kant opgaan! Het zal het niet lang meer duren totdat de volgende crisis een feit is.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Het is allemaal een beetje losgeslagen. Werk creeren is goed maar als iedereen die wil werken al een baan heeft is het belangrijker om als overheid kwaliteit van leven te geven dan om nog meer werk te creeren. Nu zorgt de Nederlandse overheid voor werk voor de buitenlanders, moet die buitenlanders woningen geven die er niet zijn en krijgt alle problemen die er bij horen.

 • melkveehouder .

  @Mat. Dan snap je ook waarom er zo vlijtig wordt gewerkt aan het uitrook beleid van de boeren. Voor iedere oplossing die de sector aandraagt creëert de overheid twee nieuwe problemen. Men wil op deze manier een groot gedeelte van de boerengrond in handen krijgen waar ze lucratief woningbouw en industrie van kunnen maken. Een ander deel gaat men, desnoods middels onteigening met het argument Natura 2000, ecologisch inrichten of beheren. En voor dat laatste proberen ze een groep boeren zo armlastig te krijgen( en dat lukt inmiddels aardig) opdat deze voor een habbekrats het beheer gaan doen.

 • bankivahoen

  Je hebt gelijk Mat, het gebied waar jij over schrijft ontwikkeld zich snel in een van de lelijkste gebieden van Nederland. Als je ergens spreekt van verdozing is het hier. Mega kassen en industrie loodsen schieten als paddestoelen uit de grond. Werkvolk is er geen en wordt uit Oost -Europa of Afrika ingevlogen. Compleet nieuwe getto's voor deze werknemers worden er uit de grond gestampt. Nee ,daar wil je toch niet tussen wonen.

 • veldzicht

  Niet alleen het gebied waar Mart het over heeft,van lieverlee wordt het in heel het land een grote rotzooi.Als je wil weten hoe het er over 10 jaar uit ziet in de rest van Nederland moet je maar even rondrijden/fietsen door westelijk Z.H. Onbegrijpelijk hoe ze mooie landschappen in zo,n korte tijd volledig kunnen verzieken..

 • Axl

  Mee eens alleen ned heeft eigenlijk geen keus je kunt niet stoppen met economische groei als de rest van de werdeld doorgroeit dan gaat je welvaart achteruit.
  Zolang het economische systeem zo blijft fuctioneren als het nu doet is veranderen van strategie moeilijk.
  Tenminste geen land heeft dat ooit gedurft het is ook een beetje de Partij van de dieren manier van denken.
  Trouwens na de oorlog dacht ned ook dat het land vol was en stimuleerde ze emigratie een paar jaar later kwamen ze erachter dat ze mensen te weinig hadden en kwamen de gast arbeiders.

 • agratax(1)

  Mat je stelt "Gemeenten doen dit voor eigen gewin". Geheel mee ens, maar he tis nog erger ook B&W en de raad krijgen hun salaris / vergoeding aan de hand van het aantal inwoners. Hier is dus naast gemeente belang ook nog eens eigen belang als het inwonertal een bepaalde grens overschrijdt. Maar erger vind ik dat het Meer aan personeel betekent; "Meer omzet in goederen en dat betekent weer meer producten en dus meer grondstoffen". Waar blijft ons ideaal plaatje van minder grondstof gebruik door meer Hergebruik en minder energie voor "overbodige" producten (producten waar de mensheid heel goed zonder kan). Laten we wel zijn de vraag naar personeel is volkomen onduidelijk op termijn, niemand in Den Haag heeft enige notie van het banenverlies door Robotica. om van de Belasting inkomsten via de Inkomsten en NV belasting te zwijgen als we ons productie werk overlaten aan Robots, die geen sociale premies en inkomsten belasting afdragen en hun eigenaars die de winst overhevelen naar belasting paradijzen? Hier is nog geen antwoord op gekomen uit Den Haag of Brussel.

 • agratax(1)

  Als ik bovenstaande reacties lees komt er een gouden tijd aan voor Immigratie begeleiders voor boeren en daarna emigratie begeleiders voor arbeidsmigranten.
  Nieuwe werkgelegenheid voor weg gepeste boeren.

 • trekker123

  Dit speelt niet alleen in Nederland maar is in principe een wereldwijd verschijnsel. Het failliet van het westerse economische model is dat het is gebaseerd op eindeloze groei. Maar volgens mij kun je alleen groeien tot je barst. En daar lijken we steeds dichterbij te komen. Dat het economische model van groeien niet meer werkt wordt naar mijn idee ook onderstreept doordat het rente instrument niet meer werkt (lagere rente, hogere inflatie). Banen, banen, banen, toetert onze premier. En op zich terecht. We zijn zo belangrijk voor werkgelegenheid toetert de landbouw. Op zich terecht. Maar moet Nederland zich ten doel stellen zoveel mogelijk (nieuwe Nederlanders) hier ter plaatse aan het werk te zetten? Waar leidt dat toe?

 • agrobosbouwer

  Hebben uitzendbedrijven dan geen gelijk als ze dit schrijven: "Ruim 400.000 Europeanen werken voor Nederlandse bedrijven. Deze arbeidsmigranten komen vooral uit Midden- en Oost-Europa. Zij werken in sectoren waarvoor weinig of geen Nederlandse arbeidskrachten zijn te vinden. Arbeidsmigranten verdringen dus geen Nederlanders op de arbeidsmarkt. In 2016 droegen arbeidsmigranten 11 miljard euro bij aan ons nationaal inkomen. Door arbeidsmigranten kunnen we groente en fruit uit Nederland in de supermarkten vinden en online pakketjes bestellen die de volgende dag worden bezorgd. Arbeidsmigranten leveren Nederland in economische zin daarom veel op, meer dan wat ze alleen voor zichzelf verdienen."?

  Kortom: geven we anderen hier niet de schuld van iets waarvoor we zelf met z'n allen hebben gezorgd en waarvoor we dus zelf verantwoordelijk zijn?

 • Alco

  Ze zijn niet te vinden???
  Ze halen de neus ervoor op. Totaal verwent dus.

 • Limburger

  Waar leiden al die pakketjes toe? Sluiten van vele winkels. Drukte op de wegen van pakketjes bezorger! Migranten neem het grootste deel van hun salaris weer mee naar Oost Europa (zodra ze genoeg gespaard hebben of het hier beu zijn)? Dus ze hebben amper een bijdrage aan onze economie? Vele van die grote investeerders (multinationals) dragen amper winst af. De economische voordelen zijn maar heel relatief. Maar onze samenleving verbrokkeld zo wel ten gunst van wat !!

 • Gat

  Kijk bij waalwijk bol.com met zijn blokhut.
  Me zwager is daar pas enkele weken gaan werken. Die viel met zijn mond open van verbazing hoe weinig zulke bedrijven verdienden.
  Alleen december draaiden ze winst ,gewoon 11 maanden verlies. En dan moest je 96 colleys in het uur halen. Dat zijn die buitenlanders voor 5 euro per uur benen onder kont uitrennen. Die buitenlanders zijn ook niet gek. Die polen blijven ook steeds meer in eigen land. Worden ze beter behandeld en net zo goed betaald of beter.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.