Commentaar

3 reacties

‘Handhaaf oogstramingen van CBS’

Het is kortzichtig om CBS-oogstramingen te schrappen vanwege negatieve invloed op de markt.

Het moet afgelopen zijn met de oogstramingen van het CBS. Dat vinden CDA-Kamerleden Jaco Geurts en Joba van den Berg. Want die zouden de marktstemming negatief beïnvloeden. Een kortzichtige mening.

De oogstramingen op basis van CBS-cijfers veroorzaken sinds jaar en dag beroering. Wanneer de voorspelde bruto-oogstomvang achteraf flink lager uitpakt dan werd voorspeld, is het huis te klein.

Selectieve verontwaardiging

Zo ook afgelopen seizoen met de uienoogst. Extreem weer in de herfst leidde tot veel oogst- en kwaliteitsproblemen. Zo kwamen uiteindelijk flink minder uien op de markt dan de topoogst die werd voorspeld in de zomer. Uientelers die voor de oogst handel deden, kregen zo het gevoel dat zij bekocht waren.

Omgekeerd komt ook voor: dat de fysieke oogst achteraf flink hoger uitpakt dan voorspeld. Zo heeft het CBS afgelopen 8 jaar de uienoogst 4 keer te laag ingeschat. In die jaren was er geen kritiek. De verontwaardiging is dus selectief.

Lees meer over de perikelen rondom de CBS-oogstramingen

Betrouwbare ramingen beïnvloeden de markt

Goede, betrouwbare oogstramingen beïnvloeden per definitie de markt. Dat mag geen reden zijn voor afschaffing. Dat is het kind met het badwater weggooien, waar juist de telers de dupe van worden. Zij worden dan op achterstand gezet ten opzichte van hun afnemers. Want de handel beschikt midden zomer tegenwoordig al wel over heel veel data. Zij kunnen met satellietgegevens en proefrooiingen een opbrengstprognose maken.

De CBS-oogstramingen zijn op hetzelfde moment voor iedereen beschikbaar. Houden zo. Je kunt natuurlijk wel de discussie aangaan of de oogstramingen beter en betrouwbaarder kunnen.

Laatste reacties

  • pinkeltje

    Ben benieuwd welke handelaar er midden in de zomer met satellietgegevens en proefrooiingen een betrouwbare prognose voor de totale opbrengst kan maken. Laat staan dat je dat dan voor heel West Europa weet?

  • John*

    de handel investeert met een gigantische buitendienst heel veel om betrouwbare ramingen te maken. Die mensen komen echt niet alleen om te praten over hoe het met het gezin gaat en zo.

  • farmerbn

    Boeren moeten dus veel heimelijker omgaan met hun gegevens. Koop bij meerdere bedrijven je gewasbeschermingsmiddelen en praat niet over opbrengsten en hectares.Mac donalds en philips praten ook niet over hun plannen.

Of registreer je om te kunnen reageren.