Boerenblog

1 reactie

‘Tropisch heet, bizarre temperaturen’

In Hongarije heerst al weer de vierde hittegolf van deze zomer. En we zijn nog maar in eerste week van augustus, schrijft columnist Ronald Scholten. Op zandgronden staat de mais extreem slecht in Hongarije.

Een periode van 7 tot 10 dagen met extreem heet weer. Dagelijks 35+ graden en uitschieters naar 40 graden. Bij ons thuis was het op 4 augustus 39,1 graden in de schaduw, ’s middags om vier uur. Bizar.

‘Geïsoleerd kantoor houden we zonder airco op 26 graden’

Gelukkig is het kantoor goed geïsoleerd en houden we het zonder airco op 26 graden. Als je dan van buiten komt, is het net of je de koelkast in loopt. Die ervaring zal ik volgende week in Duitsland ook hebben: met 18 tot 19 graden is het daar erg frisjes. Ik weet dat in Nederland bijna niks meer mag (zelfs het woord negerzoen is verboden) maar dit is geen weer voor een ongepigmenteerd velletje. Netjes uitgedrukt, toch?

‘Dodelijke ongevallen door oude auto’s zonder airco’

Helaas leidt dit hete weer ook tot meer dodelijke ongevallen. Door geldgebrek bij veel families zijn niet alle auto even modern. Er rijden hier vele auto’s van 10 jaar en ouder. In veel auto’s ontbreekt het dus ook aan airco‘s. Mensen raken dan bevangen door de hitte, met ernstige ongelukken tot gevolg.

Er rijden hier veel auto’s van 10 jaar en ouder, vaak dus zonder airco. Mensen raken dan bevangen door de hitte, met ernstige ongelukken tot gevolg.

Mais op zandgronden staat extreem slecht

De mais staat op zandgronden extreem slecht. De mais staat in bloei, maar is al bruin. Zelfs de zonnebloemen laten de kop al hangen. Ook mais- en zonnebloemlanden als Roemenië en Bulgarije hebben een tropische zomer. Dit heeft zeker een negatief effect op de oogsten.

Ook mais- en zonnebloemlanden als Roemenië en Bulgarije hebben een tropische zomer. Dit heeft zeker een negatief effect op de oogsten.

Deze temperaturen worden blijkbaar gangbaar. Jammer, want het is zelfs te warm om met de bikini in de zon te liggen. Vreselijk zonde.

Eén reactie

  • The Hulk

    U heeft het terecht over akkerbouw op zandgronden ! Maar wat zijn de resultaten hierdoor op varkensbedrijven ? worpindex ? groei/ dag ?voederconversie ?
    Ik vrees dat klimaattoestanden in centraal Oost Europa woestijngebieden zouden doen ontwikkelen mocht er geen HA subsidie zijn en de gehele landbouw platleggen aldaar en nog meer extreem gefoefel doen ontstaan in dit EU subsidieland. Google ziet en vind tegenwoordig ook alles aldaar ... ! Geef mij maar de luxe van een regenachtig Vlaanderen rato 17 graden , vette auto voor de deur en een goed gevulde bankrekening met een renteniersleven . Op die vette auto na is dit mijn inziens momenteel niet te vinden in Hongarije! gr !

Of registreer je om te kunnen reageren.