Commentaar

'NVWA neemt risico met bloedlink aardappelvirus'

In augustus is bij een aardappelveredelaar ergens in Nederland het gevreesde PSTVd-virus gevonden. Daar is de redactie van Boerderij via een omweg achter gekomen. Want de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) heeft de uitbraak onder de pet gehouden.

Het PSTVd-virus is voor de aardappelveredeling zeer bedreigend. Kwekers raken hun jarenlang opgebouwde verzameling genetisch materiaal kwijt. Dat zijn zeer grote schadeposten, om nog maar te zwijgen van de imagoschade aan de voor de akkerbouw zeer belangrijke pootaardappelsector.

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) is zich hiervan zeer wel bewust. De NVWA heeft wellicht juist hierom de uitbraak stil gehouden. In het belang van de handel en export. Lidstaten zijn volgens een EU-richtlijn verplicht om alles uit de kast te halen om het viroïde uit te roeien. Of verdere verspreiding te voorkomen. Het NVWA maakte geen melding van de uitbraak. Pas nadat de tijdelijke vrijstelling van het bestrijdingsmiddel Hyperclean X was geregeld, volgde een melding in de Staatscourant. Dit middel moeten telers van enkele tuinbouwgewassen en de aardappelveredelaars nu zo snel mogelijk maximaal inzetten.

Sector niet geïnformeerd

Maar de pootgoedsector wist van niks. Niet waar de uitbraak is gevonden, noch in welk stadium het is. De NVWA neemt een risico door deze informatie niet meteen openbaar te maken. Ervaringen met andere besmettelijke (dier)ziekten wijzen uit dat openbaarheid de beste garantie geeft dat verspreiding wordt voorkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.