Redactieblog

5 reactieslaatste update:30 mrt 2016

'Coöperatieve gedachte Rabo verkwanseld'

Is er nog iets over van de coöperatieve gedachte van Rabobank? Nee, schrijft Rinus Vermuë.

Rabobank is niet meer wat het geweest is. Maar wat is het ooit geweest? De boer kreeg krediet om zijn moeilijke tijd te overbruggen en betaalde dat terug met rente in tijden van voorspoed. Ik geloof dat dit de essentie is van een bank. Een coöperatieve bank bracht mensen bij elkaar, zodat het risico gespreid werd. Zo kreeg je de Raiffeisenbank en de Boerenleenbank. Nu is die hele coöperatieve gedachte op de schop.

'Rabo is allang geen coöperatie meer'

De Rabo wordt nog steeds een coöperatie genoemd, maar is dat natuurlijk allang niet meer. Alle lokale banken hebben hun autonomie verloren, ze kunnen geen cent meer lenen zonder toestemming van het hoofdkantoor. Misschien niets van gemerkt, maar het oude coöperatiesysteem, met afvaardigingen en inspraak, is opgedoekt. Bovendien: de Rabobank zit gewoon net als de handelsbanken op de beurs, ze krijgen geld binnen via verhandelbare certificaten.

'Rabo brengt hypotheken naar institutionele beleggers'

Tot zo ver niets aan de hand. Iedereen moet met zijn tijd mee, ook een bank. Maar het gaat verder. De Rabobank gaat hypotheken van de balans halen en onderbrengen bij institutionele beleggers. Wat? Wil ik dat wel?

Nu blijkt dit al praktijk te zijn sinds eind 2014. De toezichthouders krijgen de schuld. Na de bankencrisis hebben zij strengere bankregels afgekondigd. Daardoor is de bank gedwongen om meer eigen kapitaal op de balans te houden tegenover het geld dat hij uitleent.

Hypotheken doorverkopen aan wie er maar winst in ziet

Om te voldoen aan toezichtseisen gaat de Rabobank dus hypotheken doorverkopen aan institutionele beleggers zoals pensioenfondsen, maar in feite elke belegger die er winst in ziet, tot Donald Trump aan toe. Heel slim natuurlijk. Nederland heeft net zijn triple-A-status terug en dat straalt af op alle bedrijvigheid die de Rabobank financiert. Dus zo’n pakket hypotheken ligt vast goed in de markt, ook als daar wat noodlijdende varkenshouders tussenzitten. Zijn ze mooi het aanklevende risico kwijt.

Crisis 2008 kwam ook door doorverkochte hypotheken

Even afgezien van de vraag of dit wenselijk is (ter herinnering: ook de financiële crisis van na 2008 werd veroorzaakt door het doorverkopen van ondoorzichtige financiële producten waarin onverkoopbare hypotheken waren verstopt); wil ik wel dat mijn hypotheek wordt doorgeplaatst bij beleggers? Mijn keuze voor de Rabobank had een coöperatieve reden. Als je geld over hebt, draag je bij aan het totaal, als je geld nodig hebt, staat het totaal borg voor jou. Maar nu voel ik me een beetje bedonderd. Ik koos bewust niet voor een institutionele belegger of investeringsmaatschappij als financier en nu duwt mijn bank mij daar alsnog naartoe. Ik voel me geen lid van de bank meer, maar een artikel dat doorverkocht kan worden. Dat voelt niet coöperatief.

Laatste reacties

 • leftturn

  Klok en klepel verhaal. Getrapte afvaardiging nu beter, was er vroeger niet door leden. Wil niet zeggen dat het niet nog beter kan en moet.
  Kijk eerst even hoe het tot vorig jaar was en trek dan de juiste conclusie.
  Verkoop hypotheken door afwaardering NL hypotheken cq huizen. Balans moet verplicht kleiner. Je kunt ook paar jaar niks wegzetten. Lijkt me ook niet aantrekkelijk. Minst slechte optie, opgedrongen.
  Er gaat een hoop mis, maar daar heeft de structuur weinig mee van doen.

 • geen boer

  Ik mis een alternatief door de auteur. Nu is het een beetje een 'vroeger was alles beter' klaagzang. In de beleving van de auteur was dat dan zo, maar dat betekent niet dat 'vroeger' houdbaar is onder de huidige wetgeving. Neem de bankvergunning per lokale bank; mocht een lokale rabo niet 'mee' hebben gewild in het grote geheel dan moest het geheel zelfstandig verder, dus met eigen boekhouding, toezicht, toegang tot kapitaalmarkt enz. Dat is gewoon niet mogelijk dus geen optie, like it or not.
  Gezien de omstandigheden doet de rabo het de laatste 2 jaar helemaal niet verkeerd. Vroeger is niet meer (wie komt er nog op een bankkantoor?) en de tijd staat niet stil, zeker niet in de bancaire wereld.

 • JD6210

  Ik ben het wel eens met Rinus, de Rabobank is geen coöperatie
  meer. Het is gewoon keihard zakelijk. Er zijn genoeg dingen die
  flink fout gegaan @ geen boer.

 • mtspopken

  Ze verschuilen zich mooi achter de wet. Libor affaire mocht wettelijk gezien ook niet, maar bij wie moest die 770 milj. boete weg komen? Juist bij de leden/klanten. Nu moeten ze efficienter werken om die scheur in de broek weer te boven te komen en aan allerlei strengere regels voldoen. Ze hebben het er naar gemaakt, alleen dat hoor je ze niet zeggen

 • antoine1

  Wacht maar tot de Rabobank veroordeelt wordt in de SWAP-rente-affaire! Dat gaat ze veel meer geld, en vertrouwen kosten dan de Libor- affaire! En dat is ook de reden waarom de coöperatie-structuur is gewijzigd. Sommige plaatselijke banken hadden zoveel van deze swaps afgesloten, dat ze bij veroordeling zouden omvallen!!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.