Boerenblog

3 reacties

Nieuwe satelliet is bewolking de baas

We werken nu drie jaar met een andere satelliet. Geen zorgen meer over wolken; Fieldlook/MijnAkker werkt hier in Rusland en Oekraïne prima!

Zelfs als ik van Moskou naar Kiev vlieg en het 100 procent bewolkt is, blijf ik rustig. We werken nu drie jaar met een andere satelliet om beelden te maken. Deze maakt elke dag twee keer een opname. Over een bewolkte dag maak ik me dus geen zorgen meer, want we zien in de praktijk bijna elke week dat we goede opnames hebben. Fieldlook/MijnAkker werkt hier in Rusland en Oekraïne prima!
Ik weet nog goed dat we werkten met dezelfde satelliet als in Nederland. Die maakte drie keer per week een opname. Dat gaf een hoop stress: elke keer naar de lucht kijken en bellen met Eleaf om te vragen wanneer er opnames gemaakt werden.

Nieuwe satelliet met nog hogere resolutiebeelden
Heeft deze satelliet die twee opnames per dag maakt dan geen nadelen? Jawel. De grote van de pixel is 250×250 meter, dus 6,25 hectare per pixel. Dat werkt uitstekend met velden groter dan 40 hectare, en daarvan zijn er hier veel. We kunnen er dus prima mee uit de voeten in Rusland en Oekraïne. Hopelijk gaat de nieuwe Sentinel-satelliet ons helpen aan nog hogere resolutiebeelden, zodat we ook van kleinere velden prima beelden krijgen. Tot die tijd focussen we op grote velden in een klimaat met weinig wolken.

Inzicht krijgen en geld verdienen met satellietbeelden
We zijn nu vijf jaar bezig en zien interessante ontwikkelingen. Qua klanten zijn vooral de verwerkers zeer geïnteresseerd en tevreden. Fritolay en AB Inbev zijn vaste klanten en zeer tevreden; ze krijgen veel beter zicht op de aanvoer van product. Goed of slecht, ze weten wat hen te wachten staat.
Ook maken we stappen in de interpretatie van de data. Voor wintertarwe hebben we een handleiding ontwikkeld waarmee we de boer kunnen helpen om de bemesting en gewasbescherming te optimaliseren. Afgelopen najaar vertelden we enkele klanten dat ze het risico op overzaaien moesten accepteren of veel lagere opbrengsten. Dat gaf natuurlijk discussie, want dat wil niemand horen. Helaas zagen we onze zorg bewaarheid.
Zo hebben we ook voorbeelden dat we vroeg in het seizoen al legering kunnen voorspellen. Dan adviseren we de klant om extra groeiregulator toe te passen en zo het risico op legering te verkleinen. Zo verdient onze klant veel geld met ons systeem.

Laatste reacties

  • pinkeltje


    Kan de drone weer in de mottenballen.

  • agratax2

    Hoi Rene had ik een tijd geleden toch gelijk toen je met dit systeem begon en er reclame voor maakte. De afnemers zijn erg verrukt van het systeem vanwege de product kwaliteit zeggen ze. Zal zo zijn, maar ze zijn zeker zo geinteresseerd in de quantiteit die ze na de oogst mogen verwachten om hun inkoopbeleid op af te stemmen. Op termijn zal het de boerenprijs niet ten goede komen.

  • agro1


    al dit gedoe leidt enkel tot nog grotere, onverkoopbare overschotten. maar het kan, dus het gebeurt. niks mis mee.

Of registreer je om te kunnen reageren.