Commentaar

10 reacties

Afscheid van metam-natrium hard gelag

Het is een hard gelag voor telers van bollen en pootgoed, maar ze moeten afscheid nemen van grootschalig gebruik van grondontsmettingsmiddel metam-natrium.

Dat is de enig mogelijke conclusie nu de nieuwe voorwaarden bekend zijn voor het gebruik ervan.

Uiteraard is er forse kritiek vanuit de sector. De restricties zijn ook wel erg scherp. Zo moet een bufferstrook aangehouden worden van maar liefst 150 meter tussen bebouwing en behandeld perceel. En dan nog zijn er bij deskundigen twijfels over de veiligheid. Het is nu wel helder dat de strook van 7,5 meter die LTO en Nefyto eerder dit jaar voorstelden volstrekt onvoldoende was.

Dat betekent ook dat het geluid van belangenbehartigers niet maatgevend kan zijn bij dit soort regelgeving. Ze maken zich nu vooral boos over de maximale omvang van een te behandelen perceel. Die is slechts 1 hectare. Dat maakt het middel veel minder bruikbaar voor professionele teelt.

De zorg is terecht. Telers raken een effectieve methode om aaltjes te bestrijden kwijt. Enige gezonde alternatief is een ruimere vruchtwisseling. Maar als iedereen die gaat toepassen, stijgen de huurprijzen en die zijn al zo hoog. Bovendien kunnen de bollen- en pootgoedsector dan niet meer groeien, want daarvoor is er gewoon te weinig aaltjesvrije grond in Nederland.

Toch zit er niks anders op. De wal keert het schip. Economie mag het niet winnen van volksgezondheid. Gebeurt dat toch, dan slaat het als een boemerang terug op het imago van de akkerbouw en wordt het maatschappelijk draagvlak ondermijnd. Wat dat teweeg kan brengen behoeft geen verdere uitleg.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  er wordt toch niemand verplicht in het gebied te gaan wonen waar gewassen geteeld worden, ik dacht dat nederland een ruimtelijke ordenings beleid had dat voor bepaalde gebieden een functie had aangeduid, maar als zovaak, de politiek maakt meer kapot als drank goed kan maken

 • trijnie

  Schoenmakers, praat niet zo dom.
  In Overijssel en Drenthe waren de bewoners er eerder dan die verfoeilijke (lelie) bollen.
  En de scholen stonden er ook al jaren.
  Gezondheid gaat boven dat stinkgeld. Dat er niet genoeg aaltjesvrije grond is komt door de hebberigheid van mensen die zichzelf en de grond geen rust gunt.

 • schoenmakers1

  trijnie, als het geld stinkgeld is, laat ze dan dat stinkgeld uitgeven om de school niet midden op het platteland te laten staan maar midden in het centrum van een woongemeenschap.
  Uit de reacties die jij hier altijd geeft kan ik enkel uit opmaken dat jij behoorlijk van de bijstand leeft maar andere mensen die voor jou de kost moeten verdienen niet de mogelijkheid gunt om dat te doen, je lijkt wel het grootste uitschot van de maatschappij

 • alco1

  Nou Nou schoenmakers. Zo kan die wel weer. Ik heb ook geregeld commentaar op trijnie omdat ze nogal eens oordeelt over vraagstukken waar ze totaal geen kennis van heeft en zich laat leiden door emotie, maar ik probeer het wel netjes te houden, hoewel ze mij weleens verweet een arrogante herenboer uit Groningen te wezen.
  Overigens slaat jouw commentaar van dat burgers zich maar moeten aanpassen aan de lelieteelt ook helemaal nergens op.
  Het onderwerp moet ik aan mij voorbij laten gaan, omdat ik er geen kennis over heb.

 • trijnie

  Ach alco, ik denk er het mijne van, ik lach alleen maar om de uitspraken van de heer schoenmaker.
  Het zou anders zijn als een verstandig mens het tegen me zou zeggen.

 • trijnie

  Schoenmakers, komt u wel van het platteland?
  Overal op het platteland staan toch scholen? Al mijn kinderen zijn op een plattelandsschool geweest. Maar gelukkig tussen de koeien en niet tussen de bollen. En je moet niet zo schelden hoor, dat lijkt nergens op.

 • mottonbird

  Schoenmakers

  Wel eens met de ziekte ALS te maken gehad ? mooie opruiming die rotzooi ,ga maar wat anders verzinnen , bio fumigatie bv , beetje met je tijd mee gaan zeg !!

 • trijnie

  Daar waar het nodig is, zet ik Afrikanen, ook oostindiche kers helpt je grond om oké te blijven. Maar dan moeten we de boel niet altijd opjagen.

 • Haarlemmermeer

  De discussie zou moeten gaan over of iedereen hiermee is geholpen. De bollen en pootgoed sector (naast nog wat andere teelten) zijn met deze maatregelen niet geholpen. Er is sprake van een enkel ongeval door metam natrium, en dat was een meneer die wandelde langs een veld met alle factoren tegen.
  Een streng toepassingsbeleid en een vrije zone van 50 meter en een maximaal areaal van ca 8 ha had wel werkbaar geweest en ruim voldoende om excessen te voorkomen. Scholen kan je zelfs nog meer rekening mee houden, denk alleen dat dat een populair woordje is om de boel aan te dikken.
  Biofumigatie is leuk en bied perspectief echter dient diverse malen (jaren) te worden toegepast wil dat gaan werken voor de bollen en pootgoed.
  En ja geld, elke agrarisch ondernemer moet vechten om een paar centen eraan over te houden en om de in Nederland geliefde dienstverleningsmaatschappij aan de praat te houden. Wij hebben de luxe om te kunnen praten over deze maatregelen omdat er geld wordt verdient door export van pootgoed, bollen etc. Trijntje ik denk dat je dat je eens moet realiseren.

 • fa. de Graaf

  Het enigste wat ik kan zeggen over die discussie met Trijnie, en ik ken vele trijnies, dat zij altijd zeggen en weten wat goed is in hun ogen en over anderen, maar als een ander oordeelt over hun dan is Leiden in last. Ja, we willen allemaal in mooie natuur, ongerept, fietsen, maar er moet toch brood op de plank komen en het moet allemaal geregeld en betaald worden.
  Daar wringt de schoen, net als het Polen rapport van Assher. Mooi voor het publiek maar als morgen deze mensen weg zijn, heeft Ned. een groot probleem.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.