Commentaar

3 reacties

Aandacht nodig voor kwaliteit uien

De ui is een wispelturig gewas. Sommige jaren moet je geld toegeven om ervan af te komen, andere jaren zijn ze goud waard.

Een speculatief gewas ook. De afhankelijkheid van het al even onberekenbare Rusland als afzetmarkt speelt daarin een rol. Nederland is een van 's werelds grootste exporteurs. Ook al zoiets raars. We zijn bij lange na niet de grootste producent. Slechts een heel klein deel van de wereldconsumptie is lokaal geproduceerd.

Een gewas voor de handel, dus. Een gewas met een kans op, maar geen garantie voor extra inkomen. Het afgelopen jaar was goed, achteraf gezien. Het Boerderij-poolprijsonderzoek wijst daarbij uit dat late levering het meest opbracht. Wie het meeste risico nam, ofwel, wie het meeste lef had, was dus het best af. Daarbij geldt natuurlijk: behaalde resultaten in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Als markt zo belangrijk is voor het succes van een teelt, bestaat het risico dat de aandacht voor kwaliteit verslapt. Waarom energie steken in zorgvuldige teelt, als die energie toch niet wordt beloond? Dat is een gevaarlijke redenering. Zo is koprot nog steeds een hardnekkig probleem. Dit verdient aandacht tijdens het hele traject van teelt en bewaring. Uiteindelijk is kwaliteit ook goed voor de verkoop. Een garantie voor goede prijzen is het niet, maar verhoogt wel de kans daarop.

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  Johan, beetje aan het overdrijven ? Voor niks uien op laten halen gebeurt wel eens maar geld toegeven om er vanaf te komen lijkt me zeer onwaarschijnlijk. Dan gaan ze wel op een hoop achter de schuur en later over het land.
  Verder trap je natuurlijk wel een open deur in met de opmerking dat koprot nog steeds een probleem is dat alle aandacht verdient. Beter was geweest als je je eens verdiept had in die materie en met actuele tips/adviezen was gekomen tav dat probleem.

 • joannes

  Het is de teleurstelling niet over kwaliteit maar over de speculatieve markt te lezen. Een speculatieve markt die mogelijk de oorzaak is dat er te weinig aandacht aan de kwaliteit wordt besteed. Een verklaring voor gebrek aan kwaliteit! Zou echt de motivatie ontbreken om aan kwaliteit te werken wanneer de prijs pas aan het eind van traject bekend is? Zou een akkerbouwer niet rekenen met een redelijke prijs voor goede kwaliteit? Of zou gaande het traject de investerings animo afnemen wanneer de prijzen laag dreigen te worden? De akkerbouwer kan tijdens het traject bijsturen met extra maatregelen. Dan is het ook logisch dat wanneer de laatste uien veel waard zijn, het die zijn, die met veel aandacht het langst bewaard konden worden. Een investering in aandacht en waarschijnlijk maatregelen die niet gerechtvaardigd kon worden met de geldende prijs op dat ogenblik, maar alleen met hoge verwachtingen, of gewoon, dom geluk.

 • Jan-Zonderland

  Joannes, in jaren van hoge prijzen zijn het vaak de telers die de uien het langst vast (durven) te houden spekkoper. In jaren met zeer lage prijzen komen de kwalitatief beste uien vaak achter de schuur terecht.

Of registreer je om te kunnen reageren.