Boerenblog

4 reacties

Oogstprijzen

De oogsten zijn achter de rug, de tarwe komt al op. Hoe zit het met de prijzen?

Het is half oktober en hier in Hongarije hebben we een top nazomer: 14 oktober is het nog steeds 24 à 25 graden. Heerlijk. De oogst van de korrelmais is gestart. Goede tonnages, maar bizar lage prijzen. Af land €11 per 100 kilo, dat is bijna de helft van de afgelopen jaren. Wel is het de vraag wat de kwaliteit van de Hongaarse mais is. Immers, er viel zeer frequent en veel regen dit jaar.

Zonnebloemen
De oogst van de zonnebloemen zit er ook op. Dit jaar hadden we voor het eerst 20 hectare. De prijs voor de pitten bedroeg €27 per 100 kilo. Net als het gehele prijsniveau van de oogsten viel dit tegen. We moesten de pitten nog drogen, want er was te veel regen gevallen voor natuurlijke droging. De koppen hingen al naar beneden, dan doet de zon ook weinig meer qua droging.

Tarwe
De tarwe staat alweer enige centimeters boven het maaiveld. Dit gewas heeft voldoende vocht en warmte, dus dat gaat prima. Dit jaar hebben we al het tarwestro ondergeploegd om het organischestofgehalte in de bodem te verhogen. Dit blijven we de komende jaren waarschijnlijk doen.

Pruimen
De pruimen hebben we dit jaar allemaal verkocht aan particulieren of kleine handelaren. De prijs was hoger dan die bij de grotere handelaren. Via internet hebben we alles verkocht voor €0,17 per kilo. De marktprijs was €0,12 per kilo. De pruimen gaan voornamelijk in de pálinka-productie, oftewel benzine voor het menselijk welbehagen. Elke familie mag een bepaalde hoeveelheid pálinka voor eigen gebruik stoken. Mooi man.

Na de oogst: sinterklaas
De oogsten zitten er op. Het is al weer bijna tijd voor sinterklaas en zwarte Piet. Maar omdat dit in Nederland nu als discriminatie wordt opgevat, moet de Nederlander nu praten over de regenboogpiet. Tja, net als de Partij voor de Dieren is de discussie rondom het begrip zwartepiet/regenboogpiet ook moeilijk uit te leggen in Hongarije. Gelukkig mag de Nederlander nog wel pepernoten eten. Toch?

Foto

 • De korrelmais is er af.

  De korrelmais is er af.

 • De tarwe komt al op.

  De tarwe komt al op.

Laatste reacties

 • joopi

  De pieten discussie valt ook in nederland niet uit te leggen, de boeren worden van allerlei regels door de strot gedrukt, want er is een democratische meerderheid voor.
  Bij zwarte piet is 95 % van de bevolking er tegen om veranderingen door te voeren dus dat het toch gaat gebeuren is niet uit te leggen.
  En toch denk ik ook blijf piet lekker zwarte piet noemen en verander in de loop der jaren een paar dingen aan dit kinderfeest zodat het ook voor de kinderen met donkere huidskleur leuk is

 • The Hulk

  Mooi Ronald Correcte blog proficiat. Ben ik blij dat ik enkel nog wat machines te verkopen heb ipv granen.
  Dit komt daar echt niet goed. Mais aan 30-33 forint is krankzinnig dat is verdomds 150-180.000 ft /ha en de zonnebloemen . Ik heb dat een jaar staan had , is altijd wat mee en als je moet drogen en .... kuisen blijft er inderdaad niet veel over.En als de mais moet gekeurd worden bij slechte prijzen op kwaliteit dan is het hek volledig van de dam. De laatste 3 jaar valt daar volgens mij niets meer te verdienen.
  gr, Patrick Feliers

 • The Hulk

  O ja voor geintresseerden volgende te koop stelplaats Buurt Aszod Hongarije :
  1 fiat F100 Winner
  1 rijenfrees AVR met rotorkopequipment en rubberroller
  1 5 Schaar ploeg Steeno
  1 getrokken cultivator / zaaibedcombinator 7 meter breed
  1 diepwoeler Agric
  1 Communale klepelmaaier
  1 aardappelweger De Bryune
  1 aardappelrooier AVR
  1 getrokken /cambridge-rubber roller
  rubber rollers
  1 front-cambridgeroller
  1 front cultivator 4 meter breed Nieuw
  info; planetagro@hu.inter.net 0032/488.617.709
  MVg, Patrick Feliers

 • ed12345

  Ronald wat de mais betreft hier zijn de prijzen ook laag al zijn ze de laatste weken wat aangetrokken nu ongeveer can$188 per ton in vergelijk vorig jaar Can$280 per ton maar hier inQuebec en oost Ontario hebben we zo'n 4 weken terug -4c gehad de mais en soya die al rijp was heeft er niet zo veel van geleden maar een heel groot gedeelte was dat niet voor de soya betekent dat behoorlijk minder opbrengst en geduld want die rijpt wel af, de mais is het zoeken naar een vleeskoeien farm die het hebben wil voor direct voeren anders wordt het onder ploegen
  Wat jouw mais betreft je hebt gelijk in een droge zomer is het SG hoger vaak zelfs veel zwaarder dan de norm (vaak net zo zwaar als soya) voor klasse1 van 68kg hl maar je hebt een lagere ha opbrengst in een nattere zomer met een mooi warm najaar dat de mais op stam onder de 25% vocht komt kun je meestal makkelijk de 66kg hl halen wat een klas 2 is en hier in N America als beste handels norm geld Klas 1 is namelijk ook ongeveer alle korrels van dezelfde grote dat gaat bij mais natuurlijk nooit of je moet de kolf in schijven snijden zoals vroeger voor zaaizaad .Ik had gisteren een oud werknemer aan de lijn die had nog mais in het veld met 33% vocht,gelukkig maar 6ha, en vroeg wat te doen .Droger wordt die niet dus probeer Sabourin (een boer met 2300 vleeskoeien )maar wacht niet je bent de enige niet dit jaar Hij had gelukkig z'n harvestor silo vol kunnen draaien met mais van 27% voor zijn eigen melkkoeien

Of registreer je om te kunnen reageren.