AkkerbouwOpinie

Oogstprijzen

De oogsten zijn achter de rug, de tarwe komt al op. Hoe zit het met de prijzen?

Het is half oktober en hier in Hongarije hebben we een top nazomer: 14 oktober is het nog steeds 24 à 25 graden. Heerlijk. De oogst van de korrelmais is gestart. Goede tonnages, maar bizar lage prijzen. Af land €11 per 100 kilo, dat is bijna de helft van de afgelopen jaren. Wel is het de vraag wat de kwaliteit van de Hongaarse mais is. Immers, er viel zeer frequent en veel regen dit jaar.

Zonnebloemen

De oogst van de zonnebloemen zit er ook op. Dit jaar hadden we voor het eerst 20 hectare. De prijs voor de pitten bedroeg €27 per 100 kilo. Net als het gehele prijsniveau van de oogsten viel dit tegen. We moesten de pitten nog drogen, want er was te veel regen gevallen voor natuurlijke droging. De koppen hingen al naar beneden, dan doet de zon ook weinig meer qua droging.

Tarwe

De tarwe staat alweer enige centimeters boven het maaiveld. Dit gewas heeft voldoende vocht en warmte, dus dat gaat prima. Dit jaar hebben we al het tarwestro ondergeploegd om het organischestofgehalte in de bodem te verhogen. Dit blijven we de komende jaren waarschijnlijk doen.

Pruimen

De pruimen hebben we dit jaar allemaal verkocht aan particulieren of kleine handelaren. De prijs was hoger dan die bij de grotere handelaren. Via internet hebben we alles verkocht voor €0,17 per kilo. De marktprijs was €0,12 per kilo. De pruimen gaan voornamelijk in de pálinka-productie, oftewel benzine voor het menselijk welbehagen. Elke familie mag een bepaalde hoeveelheid pálinka voor eigen gebruik stoken. Mooi man.

Na de oogst: sinterklaas

De oogsten zitten er op. Het is al weer bijna tijd voor sinterklaas en zwarte Piet. Maar omdat dit in Nederland nu als discriminatie wordt opgevat, moet de Nederlander nu praten over de regenboogpiet. Tja, net als de Partij voor de Dieren is de discussie rondom het begrip zwartepiet/regenboogpiet ook moeilijk uit te leggen in Hongarije. Gelukkig mag de Nederlander nog wel pepernoten eten. Toch?

Beheer
WP Admin