Akkerbouw

Achtergrond 4 reacties

Pixel-landbouw: ‘percelen’ van 10 bij 10 centimeter

De Campus Almkerk past pixel-landbouw toe. Ieder ‘perceel’ is 100 vierkante centimeter. De gewassen worden door elkaar geteeld. De consument bepaalt welke gewassen worden gezaaid.

De monoculturen in de moderne landbouw tasten de biodiversiteit aan en de gewassen worden eerder ziek. Of je moet als teler veel spuiten. Dat moet anders kunnen, bedachten Simone en Arend Koekkoek in 2016. Ze kochten een bedrijf met 10 hectare grond in Almkerk (N.-Br.). Daar richtten ze de Campus Almkerk op, waar diverse bedrijven zich bezighouden met de vraag hoe de samenleving 100% duurzaam kan zijn.

Lees verder onder de film.

Gewassen staan door elkaar

Op een deel van het bedrijf passen de boeren pixel-landbouw toe. Die grond is verdeeld in mini-veldjes van 10 bij 10 centimeter. Op ieder veldje komt één plant te staan of een plant beslaat meerdere veldjes. Alle soorten gewassen staan door elkaar.

De robottechnologie maakt zo’n bedrijfssysteem voor de voedselproductie mogelijk, zei Simone Koekkoek donderdag 23 januari tijdens een lezing op de biologische voedingsbeurs Biobeurs in Zwolle. “Een robot zaait de gewassen met een naald die 1 zaadje of knol opzuigt en op een bepaalde plaats in de grond stopt. De robot heeft diverse bakken met zaden of knollen. Het gps-systeem bepaalt welke plant waar groeit. Zo komen alle planten door elkaar te staan.”

Insecten

Het systeem heeft diverse voordelen, zegt Simone. “Door de verscheidenheid aan planten zie je veel meer insecten. De biodiversiteit neemt enorm toe. We gebruiken geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest. De bodem blijft gezond. En de gewassen blijven ook gezond.”

Afnemers kunnen online zien hoe de gewassen op hun veldje groeien

Gewassen voor ziekenhuis

De gewassen worden geteeld voor 50 consumenten, een restaurant en het St. Antonius ziekenhuis in Utrecht. Simone: “Iedere consument, het restaurant en het ziekenhuis bepalen zelf welke gewassen ze willen. Die telen wij dan door elkaar op een veldje volgens het pixel-principe. We maken voortdurend foto’s van de gewassen. De afnemers kunnen online zien hoe de gewassen op hun veldje groeien. Zij zijn hier laaiend enthousiast over.”

Duurzaamheid

Simone vindt pixel-teelt een moderne manier van voedsel produceren. “Na de Tweede Wereldoorlog werd voedsel geproduceerd om honger te voorkomen. Dat is gedacht vanuit de aanbieder. Nu heeft de consument andere wensen, zoals smaak, variatie en duurzaamheid. Met het pixel-systeem produceren wij voedsel van gezonde bodem in een leefbare omgeving volgens de wensen van de consument.”

Lees verder onder de film.

Pixel Farming Robot Zero

Het grote nadeel tot nu toe is dat de techniek nog niet ver genoeg is, zei Arend Koekkoek op de Biobeurs. “Onze eerste robot, de Pixel Farming Robot Zero, heeft 1 arm en kan 2.000 vierkante meter per jaar aan. Die robot is verder ontwikkeld naar de Robot One. Die heeft 10 armen en kan zelfstandig onkruid wieden, zo’n 5 tot 10 hectare per dag. We zoeken biologische akkerbouwers die dit jaar de robot willen huren voor het onkruid wieden. We willen de robot testen op zo’n 1.000 hectare. Daarna gaan we de robot verder ontwikkelen, zodat die niet alleen kan zaaien en wieden, maar ook kan oogsten. Je kunt theoretisch zo € 100.000 aan gewassen per hectare oogsten.”

Strokenteelt

Wageningen UR doet onderzoek naar de pixel-teelt, zegt Talis Bosma, student Farming Systems Ecology. “Net zoals we ook onderzoek doen naar strokenteelt, blokkenteelt en mengteelten. De pixel-teelt gaat weer een flinke stap verder. Bij de strokenteelt zien we dat ziektes en plagen zich minder verspreiden naarmate de stroken smaller zijn. Ook zien we dat hoe meer verscheidenheid in plantensoorten, des te groter de biodiversiteit. Het vraagt nog veel onderzoek om te bepalen welke planten je het beste bij elkaar kunt zetten.”

Bekijk meer films over Campus Almkerk

Laatste reacties

 • Jaap Schuijtemaker

  Het lijkt haast te mooi om waar te zijn.
  Succes

 • agratax(1)

  Het klinkt hoop gevend. Ik zie echter geen mogelijkheid om een goede vruchtwisseling toe te passen om zo de bodemziektes (aaltjes) in toom te houden. Vb op een enkele veldjes planten we 1 aardappelplant en volgend jaar meerdere andere soorten. Helaas de wortels houden zich niet aan de afgepaste X vierkante decimeter oppervlak/plant boven de grond. Gaan we ook onze groenbemesting op deze wijze zaaien? Wordt de graanteelt (hoofdvoedsel van de wereldbevolking) zo telen en snijden als rijst in Azie? Van mij mag het, ik zie meer heil in een aangepast systeem van stroken te vergelijken met de vroegere Essen rond de zanddorpen.

 • haverboer1

  Laat ze maar een paar jaar aan studeren.
  Dan is de 10 hectare vergeven van de aaltjes en groeit er niets meer.
  Hetzelfde als stroken van 3 of 6 meter.
  Hoe ga je dat doen met de Gewasbescherming? Als ze bladmonsters van de rij naast een ander gewas gaan nemen vinden ze altijd iets wat er niet op had mogen zitten.
  Weg planetproof certificaat.
  En oogst?
  Leuke ideeën voor in een moestuin.

 • Gat

  Verschillende gewassen met verschillende bemestingsbehoeftes. Hoe wil je een biet telen op 10 bij 10 cm?

Of registreer je om te kunnen reageren.