Akkerbouw

Achtergrond 3 reactieslaatste update:10 jan 2020

Oekraïens graan drukt op Europese prijzen

Oekraïne mag meer graan heffingsvrij exporteren naar de EU. Dat drukt de graanprijzen in de EU.

De EU verruimt de graanquota voor Oekraïne. Dat betekent dat Oekraïne in 2020 meer graan kan exporteren naar de Europese Unie zonder dat een invoerheffing moet worden betaald. De inschrijving op de graanquota voor Oekraïne sluit donderdag 9 januari. De EU heeft Oekraïne zeer ruim bedeeld met invoerquota. De andere zogenoemde TRQ-quota (met een verlaagde importheffing) voor andere landen zijn veel kleiner.

Onderdeel handelsverdrag

De importquota voor Oekraïne dateren uit 2015. Rusland had het jaar daarvoor de Oekraïense regio De Krim geannexeerd. Om Oekraïne te steunen, sloot de EU eind 2015 een handelsverdrag met het land. Het verdrag werd overigens door Nederland in 2016 in een referendum afgewezen. Daarna is een bindende verklaring toegevoegd aan het verdrag.

Onderdeel van het handelsverdrag is dat Oekraïne steeds meer graan mag exporteren naar de EU. In 2016 ging het om 950.000 ton tarwe, 250.000 ton gerst en 400.000 ton mais. Dat loopt op naar de maximale hoeveelheid van 1 miljoen ton tarwe, 350.000 ton gerst en 650.000 ton mais in 2021.

In 2017 werden aanvullende graanimportquota aan Oekraïne gegeven. Brussel vond dat de handelsbalans met Oekraïne nog niet in evenwicht was. Die extra quota beslaan nog eens 65.000 ton tarwe, 325.000 ton gerst en 625.000 ton mais per jaar. Deze extra quota gelden alleen nog dit jaar en zijn dus vanaf 2021 verdwenen.

Prijsdrukkend effect

In totaal kan Oekraïne dit jaar bijna 1,1 miljoen ton tarwe, 655.000 ton gerst en bijna 1,3 miljoen ton mais exporteren naar de EU zonder invoerheffing. Dat heeft een prijsdrukkend effect op de graanprijzen in Europa. Oekraïne ligt dicht bij de EU en de akkerbouwers daar kunnen op hun grote percelen goedkoper tarwe, mais en gerst produceren. Vanwege de nulheffing zijn de importquota vaak snel volgeschreven. Normaal hanteert de EU voor zachte tarwe een importheffing van € 95 per ton. Voor tarwe van hoge kwaliteit (harde tarwe) geldt geen invoerheffing omdat de EU dat te weinig produceert. Voor diverse landen gelden verschillende TRQ-quota van ongeveer 3 miljoen ton tarwe met een heffing van € 12.

Voor gerst geldt normaal een invoerheffing van € 93 per ton. Er is een importquotum van ruim 307.000 ton gerst met een heffing van € 16. Voor mais is een importvrij quotum van bijna 139.000 ton. Voor alle overige mais geldt een variabele invoerheffing, omdat de EU veel mais importeert. Die heffing is op dit moment € 0.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Krachtvoer goedkoper dus?

 • maxisprint

  Hierop zijn allemaal gewasbeschermingsmiddelen toegepast die wij hier in de EU niet mogen gebruiken ...

 • jp.bierema

  En het is niet alleen tarwe, voor degene die zich niet interesseert in de intensieve veehouderij. Afgelopen jaar zijn onze markten gedumpt met vleeskuikenvlees voor o.a. de versmarkt uit Oekraïne en niet te vergeten de Fast Foodketens en hebben onze slachterijen ons uitgebuit. Een gemiddeld vleeskuikenbedrijf wie nog gewoon traditionele kuikens in de stal heeft is na de maand juni 2019 tot 1 januari 2020 voor 80000 tot 100000€ benadeeld door prijsverlagingen. Deze uitbuiting is voor een groot gedeelte toe te schrijven aan import van kip uit Oekraïne. Lang leve de Europese Unie!!!!!!!!!!!!!
  Boeren betalen het gelag!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.