Akkerbouw

Achtergrond 12 reacties

Middelenaanbod verschraalt rap; uitdaging voor teler

Veel actieve stoffen zijn gesneuveld of gaan binnenkort sneuvelen. Telers gaan nu daadwerkelijk merken dat middelen verdwijnen zonder dat er goede chemische alternatieven voor zijn.

Afgelopen jaren schreef Boerderij al vaker dat diverse actieve stoffen op de schopstoel zaten. Nu is de tijd gekomen dat telers daadwerkelijk merken dat actieve stoffen verdwijnen zonder dat er goede alternatieven zijn. Er verdwijnen meer stoffen en middelen dan er worden toegelaten.

Het doek lijkt binnen enkele jaren te vallen voor Retengo Plust, Sphere en Opus Team. Dan blijven alleen de difenocoazool-middelen over. Een beetje karig. - Foto: Michel Zoeter
Het doek lijkt binnen enkele jaren te vallen voor Retengo Plust, Sphere en Opus Team. Dan blijven alleen de difenocoazool-middelen over. Een beetje karig. - Foto: Michel Zoeter

Verboden actieve stoffen

Een greep uit de actieve stoffen die recent Europees zijn verboden en waarvan de toelating op nationaal niveau is ingetrokken of op korte termijn wordt ingetrokken:

 • diquat (o.a. Reglone en Mission 200 SL)
 • glufosinaat-ammonium (o.a. Finale)
 • fenamidone (o.a. Consento)
 • propiconazool (o.a. Bravo Premium, Difure Pro en Tilt 250 EC)
 • picoxystrobine (o.a. Acanto)
 • pymetrozine (o.a. Chess, Plenum 50 WG)
 • thiram (o.a. ProSeed)
 • chloridazon (o.a. Pyramin DF, Better DF, Fiesta)
 • ethoprofos (o.a. Mocap 15G)

 • Steeds meer middelen krijgen de driftreductie-eis 97,5%, zoals Benevia. Die middelen kunnen alleen gespoten worden met spuiten met driftreductietechnieken, waaronder luchtondersteuning. - Foto: Hans Prinsen

  Steeds meer middelen krijgen de driftreductie-eis 97,5%, zoals Benevia. Die middelen kunnen alleen gespoten worden met spuiten met driftreductietechnieken, waaronder luchtondersteuning. - Foto: Hans Prinsen

 • Uien op zand. Drentse uientelers mogen in tegenstelling tot hun collega's op de klei geen Dual Gold meer spuiten. - Foto: Hans Sibon

  Uien op zand. Drentse uientelers mogen in tegenstelling tot hun collega's op de klei geen Dual Gold meer spuiten. - Foto: Hans Sibon

 • Bladluizen. Plenum en Chess verdwijnen. Teppeki wordt ontraden en Closer wordt binnenkort toegelaten. - Foto: Henk Riswick

  Bladluizen. Plenum en Chess verdwijnen. Teppeki wordt ontraden en Closer wordt binnenkort toegelaten. - Foto: Henk Riswick

Actieve stoffen waarvan toelating kan vervallen

De komende jaren komen diverse actieve stoffen bij de Europese Commissie in stemming, waarvan de kans groot is dat de Europese, en vervolgens dus ook de Nederlandse toelating, vervalt. Dat zijn:

 • chloorthalonil (o.a. Daconil 500 en Alternil)
 • alle triazolen uitgezonderd prothioconazool, difenoconazool en waarschijnlijk bromuconazool (o.a. Opus Team, Retengo Plust, Sphere, Ceriax, Skyway, Adexar en Seguris). De brexit gaat waarschijnlijk wel de nodige vertraging geven in de besluitvorming van enkele triazolen in verband met het verplaatsen van dossiers van het Verenigd Koninkrijk naar Europa. Dit is gunstig voor enkele triazolen
 • fenmedifam en desmedifam (Betanal MaxxPro, Betasana Trio, Magic Tandem, Asterix EC)
 • metalaxyl-M (Fubol Gold, Vibrance SB)
 • chloorprofam (o.a. Gro Stop Ready, Nogerma, Tuberprop Ultra, Certis Chloor IPC, Intruder)

Minder middelen, uitdaging voor telers

Telers moeten in veel gevallen een andere, veelal uitdagendere, wijze van telen gaan toepassen dan dat ze gewend waren.

Het verbod op Reglone en Finale maakt de loofdoding ingewikkelder. Het naderende triazolenverbod heeft tot gevolg dat tegen cercospora alleen de middelen Spyrale, Difure Solo en Borgi te spuiten zijn. Dat geeft risico’s voor de werking en het ontstaan van verminderde gevoeligheid. Het verbod op chloorprofam maakt het kiemvrij bewaren van aardappelen lastiger en in ieder geval ook stukken duurder. Het mogelijk verdwijnen van fenmedifam en desmedifam in bieten maakt dat mechanische onkruidbestrijding een serieuze overweging wordt.

Lees ook: Trend: Groene gewasbescherming

Chloorthalonil zal vooral worden gemist als toevoegmiddel bij graanfungiciden. De SDHI’s van de moderne graanfungiciden zoals Ceriax, Skyway en Elatus Era zijn nogal resistentiegevoelig, en toevoegen van het breedwerkende chloorthalonil maakt het voor schimmels moeilijker resistentie tegen de middelen te ontwikkelen. Vooral in gerst zal een mogelijk chloorthalonilverbod pijn doen. Schimmelziekte Ramularia is ongevoelig geworden voor de moderne SDHI’s en wordt nu het best door chloorthalonil bestreden. Ook netvlekkenziekte is minder gevoelig geworden. Mag chloorthalonil niet meer worden meegespoten in de gerst, dan liggen structureel 0,5 ton tot 1 ton lagere hectare-opbrengsten in het verschiet.

Lees het complete artikel mét tabellen in de digitale Boerderij-editie Akkerbouw nr. 25 van 19 maart 2019

Laatste reacties

 • kempenboer

  En heeft iemand een idee hoe het nu moet met akkerbouw en grasland rouleren? Dit ivm de ritnaalden problemen? Of kan ik maar het beste mijn leveringsrechten voor bieten maar van de hand doen?

 • deB.


  Alles moet en gaat kapot... Het is op bepaalde punten niet meer werkbaar

 • Alco

  Alle middelen MOETEN getoetst worden.
  Schadelijke moeten verboden worden, maar we moeten ook niet denken dat we zonder kunnen.

 • wmeulemanjr1

  'Het gemak' verdwijnt dus ook voor de akkerbouwer

 • agratax.1

  @Alco. De landbouw heeft door het decennia lange gebruik van chemie die biodiversiteit te ver verstoord om nu van de ene dag op de andere te kunnen overstappen op het al oude biologische systeem. Het systeem dat voldeed ten tijde van onze voorouders, toen het aantal mensen nog was afgestemd op landbouwgrond en de mens het voor lief nam als hij de broekriem een jaartje moest aanhalen. Ten tijde van 7 miljard mensen is het ondenkbaar om zonder chemie te leven, zowel voor boer en tuinder als voor de burger, die zich graag volpropt met pilletjes al dan niet voor de lol. Maar pilletjes om de voedselzekerheid te helpen garanderen "Hoe maar, te gevaarlijk".

 • veldzicht

  @Agratax.Voldeed het systeem vroeger dan wel?Zeker vergeten eind 19e eeuw er enorme hongersnood heerste in Ierland ten gevolge aardappelziekte fytoftora waar de helft van de bevolking verhongerde en van de rest de helft naar Amerika vluchtte. Er wordt hier wel erg makkelijk over gedacht dat alles wel biologisch kan zonder bestrijdings middelen tot het een keer echt goed raak is,maar dan zullen de boeren het ook wel weer gedaan hebben.

 • Tinus1

  De europeese politiek, en daarboven op de Nederlandse politiek heeft een hele rare agenda.....in China en Rusland snappen ze het wel: zorg voor goed en voldoende voedsel en mensen klagen niet! Schijnbaar is aan deze wetenschap toe te voegen: .....maar niet te goed en teveel, want men gaat zo verwent raken dat men haar fundament van haar bestaan gaat vernietigen

 • tjitske jansen

  Alco, waarom moeten we niet denken dat we zonder kunnen?

 • Alco

  tjitske. Omdat domme niet agrarisch gerelateerde mensen dat denken.
  Jij ent jezelf zekers ook niet. Ach toch. Waarom????

 • Alex63

  "Verbod op Reglone en finale maakt loofdoding ingewikkeld", voeg daarbij dat spotlight plus 1x gebruikt mag worden per seizoen dan denk ik dat loofdoding onmogelijk wordt, als dan ook diverse luizenmiddelen verdwijnen, Actara, chess en plenum verdwijnen en de pyrethroiden werken minder of in bepaalde omstandigheden zlefs niet andere overblijvende luizenmiddels mogen beperkt gebruikt worden hoe gaan we dan de luis uit de pootaardappelen houden? Over beter gezegd hoe houden we een pootaardappelteelt overeind? Zo kabn het verhaal ook naar de bieten getrokken worden etc. Wat wil men eigenlijk dat Nederland helemaal natuur wordt en dan maar de boeren een ai over de bol geven en aan de andere kant al hun gereedschap uit de handen nemen en waarom? Alles op emotie en op emotie ook het land regeren zo nu met de nieuwe hype rondom het klimaat misschien wordt dat minder makkelijk omdat dit vele mensen/burgers gat raken en dus tegen veel weerstand op zal roepen. Zag overlaatst bij de scholierenopstand voor klimaat een meisje van jaar of 14, 15 zeggen dat we meer over het klimaat moeten nadenken etc. maar in hetzelfde interview gaf ze wel aan met het vleigtuig op vakantie te willen want ja dat moet toch kunnen!!!! Dus denk ik ook iemand die het niet echt snapt kan ook niet want tis nog maar een kind maar het zegt wel heel veel over hoe mensen momenteel denken.

 • haverboer1

  De boer mag suikerbieten gaan wieden en schoffelen tot half juli terwijl de consument langs rijdt en jet en pret maakt.
  Als de ene helft van de bieten wordt opgegeten door de bietenkever en leeggezogen door de luis, zal de andere helft worden overwoekerd door het onkruid.
  Heb je niets.
  Kan de consument weer gaan klagen dat er niets in de winkels ligt.
  O nee.
  Dan halen ze wel suiker van buiten de Europese gemeenschap.
  Want zoals een bestuurslid van de cosun op een vergadering zei: suiker is suiker.
  Ook al is die wel gezaaid met sombrero en bespoten met middelen die hier niet eens zijn toegestaan.

 • Aerts

  De kop : zie het als een uitdaging.
  We kunnen het zien als een uitdaging maar we moeten het er mee doen.

  Leg schiphol maar een quata op van 10 % minder, en vergeet er niet bij te zeggen : zie het als een uitdaging, maar je moet er wel aan voldoen.

  Ahahahahahaha

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.