Akkerbouw

Achtergrond

Zuid-Limburg ontsnapt aan gevolgen noodweer

Zuid-Limburg kroop de laatste zondag van april door het oog van de naald. Een heftig onweer trok van noord naar zuid over de provincie.

Het betrof zondag 29 april een uitloper van een zeer zwaar onweersgebied, waarvan de kern pal langs de Nederland-Duitse grens, over Aken-Geilenkirchen-Heinsberg trok. In Aken-Orsbach, een grensdorpje dat ligt tegen het Nederlandse Bocholtz, werd 63 mm/m2 gemeten.

De gevolgen van dit onweer op de Zuid-Limburgse akkers vallen echter reuze mee. Alleen akkers pal aan de grens in Bocholtz werden getroffen. Zo spoelde een pas gepoot aardappelperceel tussen Baneheide en Eys af. Dit zorgde voor modderoverlast nabij de spoorbrug bij Eys. Akkerbouwer Jo Vanhommerig uit Simpelveld moest, als gevolg van de zware regenval, een volledig dichtgeslagen bietenperceel in Bocholtz opnieuw inzaaien.

Pootgoed de weg op

Bleef de schade in Zuid-Limburg beperkt tot het opnieuw inzaaien van een enkel bieten- of uienperceel, de Duitse collega’s kampen met aanzienlijk grotere schades. Zo spoelden op enkele plekken pas gepote aardappelen de weg op. Tal van Duitse dorpen kampten met water- en modderoverlast.

Loonwerker Ton Vaessen uit Landgraaf moest van een aardappelperceel in de grensstreek het water wegpompen. Verschillende klanten benaderden hem de afgelopen dagen met de adviesvraag of het nodig is om over te gaan tot herinzaai van bieten. Vaessen vindt dat niet zo snel tot herinzaai moet worden overgegaan. “Als 50% bovenstaat, is het advies om sowieso te laten staan. De kosten van herinzaai wegen vaak niet op tegen het uiteindelijke verschil in opbrengst. Bovendien kan een buitje regen vaak al wonderen verrichten. Herstelt het gewas zich niet, dan kun je eind mei nog altijd mais zaaien.”

Achterstand in poten

Het poten van aardappelen loopt circa 2 weken achter op een doorsnee jaar. Echter, door de hoge temperatuur steken de plantjes snel door de aardappelrug naar buiten. Het iets later poten is zeker niet onoverkomelijk zegt akkerbouwer en loonwerker John Hoedemakers uit Ulestraten, die in Landgraaf Fontane-aardappelen heeft gepoot op een perceel dat pal aan de Duitse grens ligt. Door de vele regenval (circa 50 mm in een uur) op de bewuste zondag eind april waren deze percelen vorige week pas voldoende opgedroogd.

Akkerbouwer en loonwerker Hoedemakers poot  Fontane aardappelen op het perceel in Waubach, nabij de Duitse grens. - Foto: Guus Gueisen
Akkerbouwer en loonwerker Hoedemakers poot Fontane aardappelen op het perceel in Waubach, nabij de Duitse grens. - Foto: Guus Gueisen

Om afstroming van water tegen te gaan, legt de pootmachine op elke meter een dammetje tussen de aardappelruggen. Hoedemakers: “Het helpt tot circa 30 mm neerslag, maar als er in korte tijd meer valt, betwijfel ik het nut ervan.” Arthur Stassen van Stassen Mestrecycling uit Holtum schat dat door de natte omstandigheden dit voorjaar tussen de 10 en 20% van de Zuid-Limburgse percelen niet wordt bemest.

Guus Gueisen

Of registreer je om te kunnen reageren.