Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

‘Regels hinderen gebruik drones in de landbouw’

De Nationale Drones Demo Dag staat weer voor de deur. De organisatie mikt op boeren en loonwerkers, maar zeker ook op beleidsmakers.

De Nationale Drones Demo Dag is 11 april toe aan zijn tweede editie. “Nieuwe innovaties staan centraal, maar het vliegbeleid zou ook soepeler mogen”, stelt Tamme van der Wal van Aerovision. “Regelgeving is nog erg streng waardoor veel mogelijkheden niet benut worden.”

Het risico van drones wordt overschat?

“Ja, iedereen praat er over, maar vaak ontbreekt de echte ervaring. Regelgeving is gebaseerd op de zwaarste klasse drones, maar in de landbouw werken we daar vaak niet mee. De meest standaard landbouwdrone is de Zwitserse eBee. Dat toestel weegt inclusief elektromotor plus batterijen en camera slechts 800 gram. Dat valt dus enorm mee. En zwaardere spuitdrones vliegen dicht op het gewas en kunnen ook zeer langzaam bewegen. Je kunt ze als het ware laten ‘hooveren’. Dat geeft veel minder drift dan het traditionele vliegtuigspuiten. Die dingen zouden we graag aan beleidsmakers laten zien.”

‘Plaatsspecifiek doseren met een spuitdrone zou een enorme stap vooruit zijn’

Welke innovaties krijgt de boer te zien?

“Het gaat niet meer alleen om data verzamelen met een camera. We hebben nu ook een spuitdrone met een reservoir van 10 liter gevuld met spuitvloeistof. Zo kunnen boeren plaatsspecifiek doseren. Bijvoorbeeld op delen van het perceel waar veel distels zijn. Dat zou een enorme stap vooruit zijn. Zeker op plekken met veel bodemverdichting of op natte percelen. Maar in Nederland is dit vooralsnog verboden. In Japan zijn zulke, vaak nog grotere, spuitdrones bijvoorbeeld wel toegestaan. Daar zijn ze met al die natte rijstvelden een uitkomst.”

Tamme van der Wal (50) van Aerovision is innovatiestrateeg. "Drones zijn nu nog vooral interessant voor grotere partijen zoals loonwerkers." - Foto: Herbert Wiggerman
Tamme van der Wal (50) van Aerovision is innovatiestrateeg. "Drones zijn nu nog vooral interessant voor grotere partijen zoals loonwerkers." - Foto: Herbert Wiggerman

En wat nog meer?

“We hebben ook een Franse drone die een vochtsensor aan boord heeft. Door de reflectie van gps-signalen op het bodemvocht kan deze drone de hoeveelheid vocht van een perceel precies in kaart brengen. Extra bijzonder is dat deze drone een spanwijdte van 4,5 meter heeft en 25 kg weegt. Dat geeft aan wat de mogelijkheden zijn. Deze drone brengt geen percelen, maar hele polders in beeld. De vliegtijd bedraagt dan ook meerdere uren. Maar het systeem zou ook op een kleinere drone ingesteld kunnen worden.”

En qua camera‘s?

“We besteden extra aandacht aan hyperspectraalcamera‘s. Die meten gereflecteerd zonlicht en filteren dit in dunne plakjes. Zo krijgen boeren meer inzicht in de gezondheid van planten en de hoeveelheid water- of nutriëntenstress.”

‘Er zijn naar schatting slechts 80 tot 100 drones in de landbouwsector’

Wat zijn de pijnpunten?

“De weersgevoeligheid is een aandachtspunt. Bij regen of harde wind is vliegen bijna onmogelijk, en half bewolkte omstandigheden zijn ook verre van ideaal. Daarnaast kan de vliegduur beter en liggen de prijzen hoog. Een standaard model kost minimaal € 25.000. Er zijn naar schatting slechts 80 tot 100 drones in de landbouwsector. Het is nu nog vooral interessant voor grotere partijen zoals loonwerkers. Zij kunnen voldoende rendement uit de investering halen en het als dienst aanbieden. Zeker als het beleid realistischer wordt. En daar profiteert dan ook de boer van.”

De Nationale Drones Demo Dag vindt 11 april van 11.00 tot 16.00 uur plaats in het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR). Adres: Voorsterweg 31, Marknesse (Fl.).

Maak kans op € 5.000 aan prijzen!

Het Innovatiefonds van Boerderij en ForFarmers stimuleert boeren om hun ideeën uit te voeren en hun kennis te delen, onder andere door tweemaal per jaar winnende innovaties financieel te ondersteunen, zodat deze verder kunnen worden ontwikkeld. Heeft u ook wel eens zo’n goed idee? Meld uw innovatie dan hier aan!

Laatste reacties

 • deB.

  Koop zo'n ding lekker prive, en ga in de achtertuin spelen.

  Ipv zonodig toe te passen in de landbouw...werkelijk grote onzin, volwassen mannen die graag spelen met een vliegtuig! Wakker worden
  Kijk hem nu staan tussen die hoogbouw...totaal geen affiniteit met de landbouw!

 • a.van.hoof1

  deB, jij bent nog weinig op de harde weg geweest als je weet wat ik bedoel.
  Gebruik maken van dit soort techniek is de toekomst. Wen er maar aan!!

Of registreer je om te kunnen reageren.