Akkerbouw

Achtergrond

‘Kweekkas grootste investering ooit voor Agrico’

Agrico investeerde € 3,8 miljoen in een nieuwe kweekkas. De coöperatie speelt in op de groeiende vraag naar aardappelen. “Er is volop ruimte voor groei.”

Op het terrein van Agrico Research in Bant in de Noordoostpolder staat een gloednieuwe kweekkas, die vorige week vrijdag officieel is geopend. De kas kostte de aardappelcoöperatie bijna € 3,8 miljoen. Het is de grootste investering die Agrico ooit heeft gedaan sinds de voorloper van de coöperatie in 1959 begon met het veredelen van aardappelen in Bant.
Artikel gaat verder onder de film.

Energieverbruik

De oude kas was te klein, zegt directeur Sjefke Allefs van Agrico Research. “De nieuwe kas is met 10.000 vierkante meter 2 keer zo groot. We kunnen veel meer kruisingen uitvoeren en testen. We kunnen veel meer klonen voor onze aangesloten kwekers produceren. We hebben de nieuwe kas vergaand gemechaniseerd. Dat werkt efficiënter. De kas voldoet aan de modernste eisen wat betreft energiegebruik, het verwerken van proceswater en arbeidsefficiëntie.”

Artikel gaat verder onder de foto‘s.


 • De nieuwe kas met daarnaast het waterbassin. De kweekkas meet 10.000 vierkante meter en is 2 keer zo groot als de oude kas. Die is gesloopt. Op de voorgrond staat wintergerst die al aardig aan het uitstoelen is. Agrico Research heeft bijna 100 hectare grond op het kweekbedrijf in Bant. Daar wordt 1 op 4 aardappelen geteeld in proefvelden. - Foto's: Ruud Ploeg

  De nieuwe kas met daarnaast het waterbassin. De kweekkas meet 10.000 vierkante meter en is 2 keer zo groot als de oude kas. Die is gesloopt. Op de voorgrond staat wintergerst die al aardig aan het uitstoelen is. Agrico Research heeft bijna 100 hectare grond op het kweekbedrijf in Bant. Daar wordt 1 op 4 aardappelen geteeld in proefvelden. - Foto's: Ruud Ploeg

 • Een volautomatische spuitboom beregent de planten in de eerste 3 weken na het verspenen. Later in het seizoen kunnen eventueel ook gewasbeschermingsmiddelen worden ingezet via de spuitboom.

  Een volautomatische spuitboom beregent de planten in de eerste 3 weken na het verspenen. Later in het seizoen kunnen eventueel ook gewasbeschermingsmiddelen worden ingezet via de spuitboom.

Inspelen op groei wereldbevolking

Het duurt 15 jaar voor een kruising in de kas leidt tot een nieuw aardappelras, dat vermarkt kan worden. Allefs: “Met deze nieuwe kas kunnen we meer nieuwe rassen kweken. De vraag naar pootaardappelen stijgt. De wereldbevolking groeit, terwijl het areaal landbouwgrond niet toeneemt. Steeds meer mensen gaan in een stad wonen. De vraag naar gemaksvoedsel neemt toe. En mensen gaan meer buitenshuis eten. De aardappel heeft als grote voordeel dat je per hectare meer voedingswaarde produceert dan bij graan met minder input van water en mineralen.”

‘Resistentie tegen droogte is belangrijk geworden’

Volgens Allefs wordt het lijstje met eigenschappen, waar aardappelen aan moeten voldoen, steeds langer. “Uiteraard kijken we naar opbrengsten en gebruikseigenschappen. Maar ook resistentie tegen ziekten, aaltjes en droogte zijn belangrijk geworden. We testen onze aardappelen ook op eigenschappen die hier niet zo tellen, maar wel elders. Resistentie tegen bijvoorbeeld poederschurft is hier niet belangrijk, maar wel in Nieuw-Zeeland. We testen ook de weerbaarheid tegen zwarte spikkel en coloradokever. En we gaan aan de slag met resistentie tegen rhizoctonia.”
Artikel gaat verder onder de foto‘s.


 • Directeur Sjefke Allefs van Agrico Research geeft het publiek tekst en uitleg over het ingewikkelde werk van de aardappelveredeling. In deze kas zijn blaadjes van aardappelplanten in steekschuim gestoken en vervolgens geïnfecteerd met een druppel water dat sporen van phytophthora bevat. Na 6 dagen kan Allefs zien welke planten resistent zijn tegen de ziekte en welke niet.

  Directeur Sjefke Allefs van Agrico Research geeft het publiek tekst en uitleg over het ingewikkelde werk van de aardappelveredeling. In deze kas zijn blaadjes van aardappelplanten in steekschuim gestoken en vervolgens geïnfecteerd met een druppel water dat sporen van phytophthora bevat. Na 6 dagen kan Allefs zien welke planten resistent zijn tegen de ziekte en welke niet.

 • Agrico hield zaterdag 7 april een open dag in de nieuwe kweekkas. Daar maakt Agrico nieuwe aardappelkruisingen. Het publiek kijkt hoe deze zaailingen in trays worden verspeend, waarna ze opgroeien tot planten. Op de buffertafel achter de medewerkers passen 114 trays. Per dag kunnen zo 10.000 planten worden verspeend.

  Agrico hield zaterdag 7 april een open dag in de nieuwe kweekkas. Daar maakt Agrico nieuwe aardappelkruisingen. Het publiek kijkt hoe deze zaailingen in trays worden verspeend, waarna ze opgroeien tot planten. Op de buffertafel achter de medewerkers passen 114 trays. Per dag kunnen zo 10.000 planten worden verspeend.

Nieuwe afzetmarkten voor pootgoed

Algemeen directeur Jan van Hoogen van Agrico constateert dat op 2% van het wereldwijde aardappelareaal Nederlands pootgoed wordt gebruikt. “Er is dus nog volop ruimte voor groei. Agrico exporteert pootgoed naar meer dan 80 landen. Maar een groot aantal landen kunnen we niet in met pootgoed vanwege phytosanitaire belemmeringen of het land ligt te ver weg. Daar laten we onze rassen in licentie telen. In onze nieuwe kweekkas kunnen we het klimaat en de daglengte in andere landen nabootsen. Zo kunnen we nieuwe rassen kweken voor nieuwe afzetmarkten. De investering verdienen we terug uit de export van pootgoed of uit de licentie-inkomsten.”

Of registreer je om te kunnen reageren.