Akkerbouw

Achtergrond 5 reacties

Pierik: we zijn oprecht in bijhouden uienopbrengsten

Het bijstellen van de CBS-opbrengstcijfers van uien gebeurt even vaak naar boven als naar beneden, zegt Cor Pierik. “Het is niet onze hobby. We voldoen hiermee simpelweg aan de Europese verplichtingen.”

Voor het bijstellen van de uienopbrengsten door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn diverse oorzaken, zegt CBS-landbouweconoom Cor Pierik. “Er is minder areaal geoogst dan gepland en bovendien leiden kwaliteitsproblemen tot meer uitval dan verwacht.” Bijna 600 hectare uien is niet geoogst door de lastige oogstomstandigheden, ziektedruk en door neergedaalde roetdeeltjes na de Esso-brand afgelopen augustus. “Dat heeft, zeker in combinatie met meer tarra, impact op de opbrengst.”

‘Fifty-fifty’

Pierik ageert tegen het beeld dat sommige uientelers schetsten dat het CBS steeds de voorlopige opbrengstgegevens moet bijstellen naar lagere definitieve productiecijfers en zo de markt negatief beïnvloedt. “Ik heb de cijfers van de laatste acht jaar nog eens op een rijtje gezet en daaruit blijkt dat we vier keer de opbrengst hebben verlaagd en vier keer verhoogd. Fifty-fifty dus. Dat komt doordat we in augustus, als de voorlopige oogstraming wordt gedaan, simpelweg nog niet weten hoeveel daadwerkelijk is of wordt geoogst. Dat wordt gaandeweg het seizoen beter.”

Feiten, geen hobby

Het CBS publiceert de beschikbare feiten, benadrukt Pierik. “Niet omdat het een hobby is van het statistiekbureau, maar omdat ‘Europa’ het verplicht. Wij doen de oogstramingen, omdat het zo in de EU-verordening staat. De een heeft er baat bij, de ander niet. In elk geval beschikt iedereen op hetzelfde moment over de data. Dat zijn de feiten, meer kan ik er niet van maken.”

Uien in het zwad. Het CBS publiceert elk najaar een prognose van de opbrengst op basis van een Delphy-inventarisatie. Foto: Mark Pasveer
Uien in het zwad. Het CBS publiceert elk najaar een prognose van de opbrengst op basis van een Delphy-inventarisatie. Foto: Mark Pasveer

De voorlopige oogstraming is een inventarisatie van de opbrengst per hectare door adviesbureau Delphy. De definitieve oogstraming is gebaseerd op een steekproefenquête onder bedrijven met akkerbouwgewassen.

Meer verschillen

Uit data van voor 2010 blijkt dat de definitieve oogstraming van zaaiuien toen structureel een paar ton boven de voorlopige oogstraming zaten. De verhoudingen waren echter altijd gelijk. De laatste 8 jaar zijn er sterkere fluctuaties, vooral in 2016 was het verschil tussen voorlopige en definitieve opbrengsten groot. Dat wil echter niet zeggen dat de prognose niet klopte. Het groeiseizoen kan immers ook voor onverwachte wendingen zorgen.

Telers geven aan dat het in hun nadeel werkt als de definitieve productie lager is dan de prognose, omdat het de marktstemming negatief zou beïnvloeden. Dit heeft zelfs tot – vooralsnog onbeantwoorde – kamervragen geleid. Kamerleden Jaco Geurts en Joba van den Berg willen dat landbouwminister Carola Schouten bekijkt hoe kan worden voorkomen dat CBS-cijfers de markt beïnvloeden.

Laatste reacties

 • new kids

  De heer Pierik doet niks verkeerd en heeft gelijk, alles in Europa staat ten dienst van de consument. Voor elke producent die jammert > 10 andere.
  Die mensen in de UK hebben toch zó gelijk dat ze er uit stappen, die zijn strontzat van dat bemoeizuchtige regime uit Brussel.
  En wij vastelanders veroordelen ze tot en met, tot dat we ze ooit weer es nodig hebben zoals in de jaren 40-45.
  Ooit zal die dubbele bezetting van ambtenaren van zowel Brussel als Den Haag spaak lopen. Hoe eerder, hoe beter.

 • Zandboertje

  Als ze nu ergens beginnen te jammeren, dan is het wel in GB vanwege het uitstappen

 • pinkeltje

  Wat moeten ze eigenlijk in Brussel met de uitkomst van de oogstraming uien? Voor zover je daar sowieso al enig peil op kunt trekken.

 • Abalo

  Iemand moet aan de landbouwers eens uitleggen dat we in 2018 deel uitmaken van een Europa met 27 landen en dat prijsvorming en handel op wereldschaal gebeuren en niet meer zoals in 1980 of vroeger. De Britse boeren reageerden bij de stemming ook zo kortzichtig,maar ik dacht dat de Nederlanders wereldburgers waren

 • vwgolf

  De cijfers zeggen eigenlijk niets blijkt wel uit de peilingen,
  maar het artikel eromheen dat de Boerderij maakt of welk "vakblad" dan ook zorgt wel voor een stemming. Als je als kop van artikel groot en dikgedrukt neerzet VOORRAAD UIEN 10% HOGER, dan leest de helft het artikel niet meer en is de trend gezet.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.