Akkerbouw

Achtergrond 2156 x bekeken 2 reacties

Uien uit de kas volgens Waterman zo gek nog niet

De risico’s in buitenteelten nemen toe, dus denkt Wim Waterman in alternatieven voor zijn exportproduct ui. Hij wierp afgelopen woensdag 10 januari een blik in de toekomst op de themadag uien van landbouwbeurs LNCN. De kasteelt kwam daarin voorbij.

Niet achterom kijken, maar vooruit. Dat is het credo van Wim Waterman, directeur van uienverwerkingsbedrijf Waterman Onions in Emmeloord (Fl.). Want elk jaar is anders. Toch krijgt hij een vraag uit de goed gevulde theaterzaal van De Meerpaal over een grote klant uit het verleden: Rusland. Komt die ooit weer terug aan de markt? “Nee, zeker niet zoals het was”, zegt hij stellig.

‘Onze productie is in 25 jaar tijd verdubbeld’

Nieuwe exportlanden

Nederland exportland heeft zich doorontwikkeld naar een breder pallet uienbestemmingen. Steeds weer komen daar nieuwe landen bij. Dat is onder meer te danken aan evoluties in de logistiek (geconditioneerd vervoer), goed lobbywerk en de groeiende wereldbevolking. “De teelt kan dat nauwelijks bijbenen. Onze productie is in 25 jaar tijd verdubbeld. De consumptie in Afrika neemt zo snel toe. Wat wij daar doen is een druppel op de gloeiende plaat”, stelt Waterman.
Artikel gaat verder onder de foto.

Wim Waterman zoekt naar manieren om de teelt beter te controleren. - Foto: Koos Groenewold
Wim Waterman zoekt naar manieren om de teelt beter te controleren. - Foto: Koos Groenewold

Geneeskrachtige werking

Ook voorziet de uienhandelaar kansen in nieuwe toepassingen. Waterman: “De geneeskrachtige werking van de ui kan beter worden benut. Verder zien we de markt van uienringen en -snippers sterk groeien en voorzie ik ook kansen voor specifieke smaken, gekoppeld aan kleur.”

Teler van de toekomst

En wie heeft Waterman daarvoor nodig? Juist: de teler van de toekomst. Hij geeft een profielschets.

  • De teler van de toekomst teelt met een duidelijk doel.
  • Heeft een kistenbewaring en zorgt ook daarin liefdevol voor zijn product.
  • Doet overal kennis en kunde op.
  • Speelt in op veranderingen en kijkt niet achterom.

Genetica

Aan de veredeling klinkt een oproep om de perfecte ui te kweken, iets waar hard aan wordt gewerkt. Maar dan moet die genetica op het veld ook nog uit de verf kunnen komen. De gevolgen van de klimaatverandering hakken er soms hard in bij akkerbouwers. Dat ziet Waterman uiteraard ook. “We moeten naar een meer gecontroleerde en geconditioneerde teelt”, stelt hij. “Uienteelt in de kas zou best een optie kunnen zijn. Buiten wordt het steeds lastiger. Waarom zou je niet naar binnen gaan of onder een afdak? Uien in de kas telen, gebeurt in het buitenland ook. Net als bijvoorbeeld paprika‘s. Ja, dan wordt de teelt duurder. Voor de West-Europese markt is prijs geen issue.”

Prijs uien

Even dichterbij: wat verwacht Waterman voor dit seizoen? “Ondanks enige exportbelemmeringen, kunnen we de uien prima wegzetten. Er is ook overal best wat aan de hand door klimaateffecten. En de prijs? We gaan de goede kant op”, zegt hij.

Laatste reacties

  • heeeee

    Men.Waterman vergeet een ding dat het gros van telers tot nu toe niks verdiend heeft.We kunnen beter 10pr. minderen en stopen met die pools.

  • farmerbn

    Uien in de franse supermarkt: 3 euro per kg!!! Prijs is geen issue dus betaal de teler naar behoren.

Of registreer je om te kunnen reageren.