Akkerbouw

Achtergrond

Suiker duurst in bijna twee jaar

De suikerprijs noteert op de termijnmarkt in Londen iets boven de $480 per ton.

Maandag sloot het eerstaflopende contract (augustus) op $480,70. Vorige week donderdag werd even $484 aangetikt. Het is de hoogste notering in Londen voor een eerstaflopend contract in bijna twee jaar. De termijnmarkt in New York noteert de hoogste stand in anderhalf jaar. De suikerprijs op de termijnmarkten is onderhevig aan speculatie. Door de stijging van de laatste weken gaan speculanten hun posities weer afbouwen om de opgebouwde winsten te incasseren.

Droogte in Zuidoost-Azië

Het augustuscontract in Londen noteert nu bijna 20% hoger dan begin dit jaar. De suikerprijs is opgedreven doordat analisten voortdurend hun prognoses voor dit suikerseizoen aanpassen. Marktbureau Platts Kingsman voegde zich vorige week in de rij. Het marktbureau gaat er nu vanuit dat de suikerproductie in 2015/2016 in de wereld 7,7 miljoen ton achterblijft bij de productie. Platts Kingsman schat het tekort 20% hoger in dan in de vorige prognose. De suikerproductie valt tegen in Zuidoost-Azië door droogte.

Goed vooruitzicht

Voor volgend seizoen zijn de vooruitzichten wat beter. De rietoogst verloopt voorspoedig in Brazilië door het droge weer. Het ziet er naar uit dat Brazilië veel suiker gaat produceren. Daar komt bij dat ethanol goedkoop is in Brazilië. Daardoor wordt minder suiker omgezet in brandstof, zodat meer suiker beschikbaar komt voor de export. Dat prijsdrukkende effect is wel te zien op de termijnmarkt in Londen. Het termijncontract dat afloopt in augustus 2017 noteert bijna $15 dollar lager dan het augustus-2016 contract. Dat is een prijsverschil van 3 procent. Op de termijnmarkt in New York noteert het eerstaflopende contract (juli 2016) echter vrijwel gelijk aan dat van juli 2017.

Prognose: suikerprijs is stabiel.


Of registreer je om te kunnen reageren.