Akkerbouw

Achtergrond

'Hybride aardappelen worden de toekomst'

KWS richt zich volledig op het ontwikkelen van hybride aardappelen. HZPC houdt zich daar ook mee bezig. "Hybride aardappelen worden de toekomst."

Het Duitse veredelingsbedrijf KWS maakte dinsdag een opmerkelijk besluit bekend. Het stopt met de conventionele veredeling van aardappelen en richt zich volledig op het kweken van hybride aardappelen. Daarnaast wil het bedrijf op termijn de teelt van aardappelen mogelijk maken uit zaad.

KWS startte in 2011 met deze ontwikkeling. Het bedrijf stelt dat sindsdien goede vooruitgang is geboekt. De conventionele aardappelveredeling wordt verkocht aan Stet Holland, een 100% dochterbedrijf van HZPC.

Via zaad in plaats van knollen telen

Hybride veredeling houdt in dat via inteelt zuivere vaderlijnen en zuivere moederlijnen worden opgezet. Door die te kruisen gaan veel minder ongewenste eigenschappen mee in de nakomelingen. Het maakt de veredeling van aardappelen gemakkelijker en sneller.

Dan komt ook een ander speerpunt in beeld: kun je aardappelen dan zo veredelen dat je ze in de buitenlucht via zaad kunt telen in plaats van via knollen. Dat zou een revolutie betekenen in de pootgoedsector, want zaad kun je veel gemakkelijker opslaan, vervoeren en verkopen dan knollen.

Het biotechbedrijf Solynta meldde eind 2014 dat het bruikbare diploïde hybride aardappelrassen heeft gekweekt. Het bedrijf kreeg daar patent op. De overheid riep de veredelingstechniek van Solynta uit tot Nationaal Icoon 2014. In 2018 wil het bedrijf het eerste commerciële hybride diploïde aardappelras vermarkten.

Hybride aardappel over 5 tot 10 jaar praktijkrijp

Directeur Roland Peerenboom van KWS Potato, die na de overname in dienst blijft van KWS, verwacht dat het nog 5 tot 10 jaar duurt voor de veredeling van hybride aardappelen rijp is voor de praktijk. "KWS heeft al ervaring met de hybride veredeling van mais en suikerbieten. Wij geloven dat dat ook mogelijk is bij aardappelen. We kunnen dan veel gerichter aardappelen veredelen en de rasvernieuwing gaat veel sneller. Dat is nodig om de groeiende wereldbevolking van voldoende aardappelen te kunnen voorzien. We kijken tevens ook naar de mogelijkheden die dan kunnen ontstaan om aardappelen te telen uit zaad."

Voor teler geen verschil, voor kweker wel

Ook handelshuis HZPC werkt aan hybride aardappelen, zegt directeur Gerard Backx. "Hybride aardappelrassen worden de toekomst. Daar ben ik van overtuigd. Maar dat duurt nog wel enige jaren. Voor de aardappelteler maakt het geen verschil, wel voor de kweker. Het is een veredelingstechniek die ons in staat stelt sneller genetische vooruitgang te boeken."

Het telen van aardappelen uit zaad gaat heel wat langer duren, denkt Backx. "Hybride aardappelen worden nog gewoon vegetatief vermeerderd. Aardappelen uit zaad is een heel ander verhaal. Dat gaat op termijn de aardappelbusiness veranderen. Maar het zal nog decennia duren eer dat mogelijk is."

Of registreer je om te kunnen reageren.