Akkerbouw

Achtergrond

Tegenstrijdige prognoses in ondoorzichtige graanmarkt

Het valt niet mee de wereldgraanmarkt te voorspellen. Dat leidt tot tegenstrijdigheden.

ABN Amro verwacht dat ruimte ontstaat voor hogere prijzen op de graanmarkt. Daar staat de sombere voorspelling van Abares tegenover. Het Australische overheidsbureau verwacht dat de graan- en sojaprijzen volgend seizoen 2016-2017 verder dalen, kijkend naar de prijzen die worden betaald voor levering van tarwe, mais en sojabonen in een exporthaven aan de Golf van Mexico, terwijl de gewassen al zo weinig opbrengen voor de telers.

IGC-indexen op laagste niveau in 6 jaar

De prijsindexen van de International Grains Council (IGC) voor tarwe en mais staan op het laagste niveau in 6 jaar. De soja-index heeft in 9 jaar niet zo laag gestaan. Abares denkt dat de prijzen volgend seizoen verder zakken. De wereld heeft door goede oogsten enorme voorraden opgebouwd. Bovendien zit het economische tij tegen in veel landen. Dat drukt de vraag naar grondstoffen. En het aanbod van graan lijkt ook volgend seizoen groot, gezien het feit dat op het noordelijk halfrond nauwelijks graan is uitgewinterd. Reden genoeg voor Abares om prijsdalingen te voorspellen.

ABN Amro verwacht kleiner graanareaal

ABN Amro redeneert andersom, zonder overigens de huidige prijsdrukkende effecten uit het oog te verliezen. De bank stelt in de laatste Graanmonitor dat telers door de lage prijzen voor andere gewassen kiezen, wat leidt tot een kleiner areaal graan en sojabonen. Bovendien maakt de hoge dollarkoers kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen duur buiten de VS. Akkerbouwers investeren minder in de teelt en dat verkleint het aanbod. Ook het weerfenomeen El Niño speelt een rol. Het veroorzaakt droogte in belangrijke productiegebieden. Dit alles verlaagt op termijn het aanbod en dat geeft ruimte voor hogere prijzen.

Beide redeneringen snijden hout. Maar slechts 1 van de 2 wordt werkelijkheid. Welke dat is, valt niet te voorspellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.