Akkerbouw

Achtergrond

NAV en LTO moeten statuten wijzigen voor onderzoeksplan

De telersorganisaties LTO en NAV moeten de statuten aanpassen, anders geeft minister Henk Kamp van Economische Zaken (EZ) geen algemeen verbindend verklaring (AVV) voor het onderzoeksplan van de Brancheorganisatie Akkerbouw.

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) behandelt de statutenwijziging op 17 februari tijdens de algemene ledenvergadering. Het is nog niet duidelijk of en wanneer LTO de statuten gaat wijzigen. De BO-Akkerbouw wil zo snel mogelijk de AVV-verklaring hebben, zodat de uitvoering van het onderzoeksplan kan starten voordat het groeiseizoen begint.

De BO Akkerbouw heeft EZ een AVV gevraagd voor een onderzoeksprogramma (2016-2020), zodat alle akkerbouwers er aan mee moeten betalen, ook als ze geen lid zijn van LTO of de NAV. Kamp eist dat de statuten van LTO en NAV, die lid zijn van de BO Akkerbouw, worden aangepast. De leden moeten hun gegevens verplicht beschikbaar stellen als er een AVV komt. Ook moeten ze de heffing voor het onderzoeksprogramma betalen.

Betalingsverplichting

Een lid blijft betalingsplichtig, zegt NAV-voorzitter Teun de Jong. "Dat gaat niet over naar NAV of LTO als een lid niet betaalt. De productschappen konden beschikken over de informatie van Dienst Regelingen (voorloper van RVO.nl). Die lijn is doorgeknipt. Dus moeten de telersorganisaties dat opnemen in hun statuten. EZ wil niet dat de BO Akkerbouw rechtstreeks kan beschikken over de gegevens van de RVO. Niet-leden zijn bij een AVV verplicht ook alle informatie te verstrekken, zodat de BO Akkerbouw de hoogte van de heffingen kan bepalen. Maar de BO moet dus zelf een oplossing vinden om de gegevens van niet-leden te controleren. We willen graag via een AVV onderzoek collectief kunnen financieren."

LTO heeft nog geen besluit genomen over een statutenwijziging, zegt voorzitter Jaap van Wenum van de LTO-vakgroep Akkerbouw. "We bestuderen de eis die voortvloeit uit de aanvraag van een AVV. LTO-Akkerbouw is een warm voorstander van de AVV, zodat collectief onderzoek kan worden uitgevoerd."

Of registreer je om te kunnen reageren.