Akkerbouw

Achtergrond 1292 x bekeken

Egypte haalt bakzeil in conflict met graanhandel

Egypte haalt bakzeil in het conflict met de graanhandel over de normen voor schimmelaantasting in tarwe. De overheid hanteert voortaan een norm van 0,05% ergot (moederkoorn), meldt het Franse marktbureau Agritel.

Het Egyptische ministerie van landbouw blokkeerde begin vorige week een lading van ruim 63.000 ton Franse en 8.000 ton Canadese tarwe omdat de norm voor schimmelaantasting werd overschreden. Daardoor zakte de tarweprijs, omdat Egypte veel tarwe koopt in de EU. Ondanks dat Egypte terug krabbelt, zakte het maartcontract voor tarwe donderdag verder op de termijnmarkt in Parijs tot €158. Dat is de laagste notering voor een eerstaflopende tarwecontract sinds 15 oktober 2014. Tarwe blijft goedkoop vanwege het grote aanbod. Bovendien stijgt de eurokoers, waardoor Europese tarwe minder aantrekkelijk wordt voor importeurs.

Schimmelaantasting door ergot

Het Egyptische staatsinkoopbureau Gasc koopt tarwe op de wereldmarkt en hanteert daarbij de internationaal geaccepteerde norm van 0,05% schimmelaantasting door ergot (moederkoorn). Het ministerie van landbouw ging onverwacht uit van een nultolerantie. Volgens het ministerie om de volksgezondheid te beschermen. Handelaren wijzen er echter op dat de tarweprijs flink zakte sinds de aankoop door Gasc. Door de levering af te keuren, zou Egypte geld kunnen besparen.

Nultolerantie

Gasc schreef begin deze week een nieuwe aankooptender uit voor tarwe. Geen enkel handelshuis schreef er op in omdat een nultolerantie voor moederkoorn onhaalbaar is. "Als Egypte de nultolerantie handhaaft, moet Egypte stoppen met brood eten", zei een handelaar tegen persbureau Bloomberg. Daarop heeft het landbouwministerie de norm weer op 0,05% gezet.

Egypte is de grootste importeur van tarwe in de wereld. De overheid geeft miljarden uit voor de aankoop van tarwe om de bevolking te voorzien van goedkoop brood. Egypte blokkeert zelden tarweleveranties. Het land bestelde de laatste vier jaar ongeveer honderd ladingen tarwe in het buitenland. Volgens persbureau Bloomberg is in twee gevallen de tender weer ingetrokken. Egypte heeft een gebrek aan dollars omdat de inkomsten tegenvallen door de lage olieprijs. Bovendien stagneert de wereldhandel waardoor Egypte minder tol ontvangt van schepen die door het Suezkanaal varen. Ook dalen de inkomsten uit het toerisme.

Of registreer je om te kunnen reageren.