Minister Schultz van Haegen - Foto: ANP AkkerbouwAchtergrond

‘LTO zit met gewasbescherming op juiste weg’

De Kamerbrief van minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) over de waterwingebieden is een bevestiging voor LTO dat de landbouw op de goede weg zit wat betreft het terugdringen van de milieubelasting door gewasbeschermingsmiddelen.

“LTO heeft met het actieplan Schoner, Groener en Beter de juiste weg gekozen”, zegt Joris Baecke, portefeuillehouder Plantgezondheid bij LTO. “We streven naar een verdere vergroening van de gewasbescherming en we passen zo veel mogelijk het IPM-systeem toe voor geïntegreerde gewasbescherming.”

‘Correctiemiddelen’ moeten beschikbaar blijven

Baecke vindt wel dat de overheid daar ruimte voor moet geven. “IPM wil zeggen dat telers zo veel mogelijk middelen gebruiken met een lage milieubelasting. Maar dat kan alleen als telers in een ongunstig groeiseizoen met een hoge ziektedruk met andere middelen kunnen corrigeren. Dergelijke correctiemiddelen moeten beschikbaar blijven, wil IPM toepasbaar blijven in de praktijk. Ook verloopt de toelating van groene gewasbeschermingsmiddelen moeizaam.”

In de brief aan de Tweede Kamer haalt minister Schultz van Haegen een rapport aan van onderzoeksinstituut RIVM. Volgens het RIVM is ongeveer een kwart van de locaties voor de winning van drinkwater vervuild met bestrijdingsmiddelen. De minister kondigt in de brief extra maatregelen aan.

Milieubelasting gewasbescherming sterk verminderd

Baecke merkt op dat het RIVM in het rapport ook constateert dat de milieubelasting door gewasbeschermingsmiddelen sterk is verminderd de laatste decennia. “Dat staat niet in de brief, maar geeft wel aan dat de landbouw hier al flink werk van heeft gemaakt.”

Baecke wijst ook op andere bevindingen van het RIVM. “De milieubelasting door geneesmiddelen is veel groter dan van gewasbeschermingsmiddelen. En ook buiten de landbouw worden chemische middelen gebruikt die het milieu belasten. Dat ontslaat de landbouw echter niet van zijn eigen verantwoordelijkheid om de milieubelasting zo veel mogelijk te beperken.”

Organischestofgehalte in bodem op peil houden

Daarnaast constateert Baecke dat overheidsbeleid het lastiger maakt voor boeren om het organischestofgehalte in de bodem op peil te houden. “Wellicht dat een hoger humusgehalte uitspoeling naar het grondwater beperkt en de afbraak van gewasbeschermingsmiddelen verbeterd. Dat zou onderzocht kunnen worden.”

Nefyto wil gedetailleerde cijfers zien

Nefyto, de brancheorganisatie van producenten van gewasbeschermingsmiddelen, wil inhoudelijk nog niet reageren. “We willen eerst beschikken over de gedetailleerde cijfers van het RIVM”, zegt secretaris Jo Ottenheim. “Als de milieubelasting wordt veroorzaakt door inmiddels verboden middelen is dat een heel ander verhaal dan wanneer het middelen betreft die nu worden toegepast. Het grondwater doet er 20 jaar over om weg te zakken naar de diepere lagen.”


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin