Akkerbouw

Achtergrond 1611 x bekeken

Vaste stemming overheerst uienhandel

De vraag naar uien is deze week groter dan het aanbod. Veel uien worden momenteel van het land gehaald, waardoor het aanbod wel aan het stijgen is. Vooralsnog overheerst er een vaste stemming.

Iets hogere prijs voor fijne uien

De beurs in Emmeloord noteert voor fijne uien die nog moeten uitgroeien deze week iets hoger op €13 tot €14 per 100 kilo. De grovere uien in hetzelfde segment noteren op €14 tot €15 per 100 kilo. De handel om uien aan te kopen die nog moeten uitgroeien, trekt niet aan, ondanks de goede prijs.

Het aanbod van plantuien af land loopt terug. De beurs in Goes noteerde deze week €1,50 per 100 kilo hoger op €12,50 tot €15,00 per 100 kilo.

Export trekt aan

De export begint aan te trekken. Brazilië heeft de Nederlandse uien weer gevonden, wat toch bijzonder is. Het afgelopen seizoen kon het land door de regenval in Argentinië weinig importeren uit het buurland waardoor de Nederlandse uien een mooi alternatief boden. Deze nieuwe afzetmarkt is gunstig voor de Nederlandse exporthandel gezien de Russische boycot de stemming er niet beter op maakt. Het is afwachten hoe lang Brazilië blijft afnemen, gezien het land geen grote afnemer was voor het vorige seizoen.

Positief is dat export naar Senegal deze week van start is gegaan. De eerste boot met uien is naar het land vertrokken.
Prognose: vaste stemming.

Of registreer je om te kunnen reageren.