Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Koolzaadnotering stopt

Koolzaad wordt vrijwel niet meer verhandeld. Op dit moment is er geen wekelijkse vraag en de boeren bieden niets aan waardoor op de graanbeurs in Groningen deze week niet meer genoteerd wordt.

De laatste notering was die van vorige week op €345 per ton kilo. Daarmee lag het prijsniveau ongeveer €60 per ton kilo boven het niveau waarop vorig jaar werd genoteerd.

Kleinere koolzaadoogst

De prijzen zijn dit jaar beter omdat er in Europa en Canada minder koolzaad wordt geproduceerd. De Europese Commissie schat de EU-oogst zo'n 15 procent kleiner dan vorig jaar. Met name de opbrengsten per hectare vallen lager uit, maar er is ook minder areaal uitgezet. In Duitsland raamt de boerenbond DBV de hectare-opbrengsten 13 procent lager dan vorig jaar als gevolg van droogte en moeilijkere insectenbestrijding. Bovendien was de uitgangssituatie al minder gunstig voor een grote oogst omdat er 8 procent minder koolzaad was gezaaid.

Wereldwijd tekort

In Canada wordt dit jaar ook minder koolzaad geoogst als gevolg van de droogte in mei en juni. Mede daardoor is er wereldwijd een tekort aan koolzaad. Desondanks zit er een rem op de prijzen. Dat komt doordat concurrerende producten als sojabonen, palmolie en aardolie goedkoop zijn.

Positieve notering Parijs

De Parijse notering was duidelijk positief tot vorige week de daling inzette. Op de termijnmarkt in Parijs daalde op vrijdag 14 augustus de koolzaadnotering ten opzichte van de voorgaande week met 3,3 procent naar €371,25 per ton voor het eerst aflopende novembercontract. Dit is nog steeds ongeveer €48 per ton boven het niveau van vorig jaar rond dezelfde periode.

Prognose: prijs daalt.

Eén reactie

  • Zandboertje

    Logisch, prijsdaling vanwege kleinere oppervlakte, lagere oogsten en dat opgeteld maakt natuurijk dat er een enorm aanbod is en dus prijsdaling. Kan iemand me uitleggen waarom dit vreemd lijkt? Grootste exportland heeft enorm tegenvallende oogst en de prijs daalt. Oke, er staat niet beschreven over de vraag, maar dit snap ik bus helemaal niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.