Akkerbouw

Achtergrond 1792 x bekeken laatste update:10 jul 2015

Iets lagere opbrengst plantuien

De kwaliteit van de vroege plantuien is prima. De gemiddelde opbrengsten zitten rond de 35 tot 45 ton per hectare.

De uienverwerkers draaien deze week voor het eerst op volle toeren. Het heeft even geduurd – de plantuien waren dit jaar laat door het koude voorjaar – maar nu komt het aanbod behoorlijk los. Al is het nog steeds te vroeg voor een notering. Wat wel steeds meer duidelijk wordt, is de kwaliteit. Die is over het algemeen prima. Begin dit jaar waren de weersomstandigheden goed. Dat zorgde voor een stevige basis. De droogte die volgde en – recenter nog – de hittegolf gooiden daarna geen roet meer in het eten. En echte extreme regenbuien zijn er ook niet geweest.  De opbrengsten zijn intussen wel iets naar beneden bijgesteld. Verwerkers gaan uit van gemiddelde opbrengsten van 35 tot 45 ton per hectare. Maar dat zijn nog steeds vroege partijen.

Dan de export. Die moet nog op gang komen, het is een rustige markt. De komende twee weken blijven de vroege plantuien vooral binnen Europa. Deze uien gaan voornamelijk naar het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Landen als Polen en Frankrijk hebben zelf voldoende product. Daarna komt ook de export naar verre bestemmingen op gang. Dan liggen er vooral kansen in Azië, want in China is een tekort aan uien. Dat zal straks tot een goede, stabiele vraag leiden.

Prognose: Stabiele markt

Of registreer je om te kunnen reageren.