Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Vondst phytophthora niet direct reden tot spuiten

In een afvalhoop in het Drentse Nieuw-Buien is phytophthora aangetroffen. Geen reden voor DLV Plant om het spuitadvies aan te passen. "Het is geen infectueus weer geweest afgelopen week."

De eerste melding van de aardappelziekte phytophthora is deze week maandag gedaan vanuit de Veenkoloniën. Roelof Naber, manager akkerbouw bij adviesbureau DLV Plant, zag de plant in een afvalhoop en de teler heeft de bron verwijderd. En daarmee is de kous eigenlijk wel af.

"We zijn op dit moment terughouden met spuitadvies", zegt Naber. "Dat klinkt misschien gek. De grootste dreiging van phytophthora komt afgelopen week echter uit een perceel, bijvoorbeeld vanuit besmet pootgoed of aardappelopslag, niet uit een afvalhoop."

Nabers theorie; in risicopercelen - aardappelpercelen, een oosporen verleden, met aardappelopslag of besmet pootgoed - moet je investeren, andere percelen kun je nog rustig even aankijken. Hij legt uit: "Stel dat je een perceel hebt met keurig schoon pootgoed, zonder opslag. Volgens het schema moet je vandaag spuiten. Maar wat als er voor maandag phytophthoraweer wordt voorspeld? Dan is het beter om te wachten. Het trucje met phytophthora is om zo kort mogelijk voor een gevaarlijke periode te spuiten. Timing is alles, er zijn misschien maar vijf echt belangrijke bespuitingen in een seizoen."

Risicovol weer

En risicovol weer is het recent niet geweest. Die verwacht hij voorlopig ook niet. "Vooralsnog staat er schraal weer op het programma. De weersvoorspelling voor het weekend is zeer labiel. Dan krijgt phytophthora geen kans als je geen besmet pootgoed en geen besmette planten in je perceel hebt. Dan kun je wachten met spuiten. Maar goed, voorspellingen zijn na twee dagen niet meer nauwkeurig, dus je moet het zelf goed in de gaten houden. Als je een perceel niet vertrouwt, moet je middelen gebruiken die ervoor zorgen dat phytophthora zich niet opbouwt, zoals Valbon en Curzate."

Waarschuwingssysteem

Raadzaam is het om een waarschuwingssysteem te gebruiken. Naber heeft echte niet het idee dat de animo hiervoor toeneemt. "Mijn gevoel zegt van niet. Ik ken meer akkerbouwers die ermee stoppen dan telers die ermee beginnen."

Dat heeft deels te maken met de planning van akkerbouwers. Wie zo'n systeem heeft, moet erop vertrouwen en ernaar handelen. "Als je bijvoorbeeld ook buiten de deur werkt, ben je niet altijd in de gelegenheid om accuraat te reageren op een waarschuwingssysteem. Dan heeft het weinig zin."

Lees ook: Phytophthora gevonden in afvalhoop Drenthe

Eén reactie

  • theo.van_empel1

    Als je een perceel niet vertrouwt, moet je middelen gebruiken die ervoor zorgen dat phytophthora zich niet opbouwt, zoals REVUS, Valbon en Curzate.'

Of registreer je om te kunnen reageren.