Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

EU breekt de marktregulering voor suiker af

Terwijl de EU de marktregulering voor suiker afbreekt, nemen andere landen juist maatregelen om de eigen suikersector te beschermen. Die bittere constatering deed de Europese bietentelersorganisatie Cibe onlangs op de jaarvergadering. De Cibe dringt er bij de wereldhandelsorganisatie WTO dan ook op aan naleving van de WTO-regels af te dwingen.

De EU is een zeer grote speler op de wereldmarkt voor suiker. Het handelsblok is de derde suikerproducent in de wereld, na Brazilië en India. De EU is de tweede suikerverbruiker na India. En de EU koopt na Indonesië de meeste suiker op de wereldmarkt (zie tabel). De EU schaft per 1 oktober 2017 de suikerregeling af. Dan geldt nog wel de importheffing. Maar andere reguleringen verdwijnen, zoals de minimumbietenprijs, het WTO-exportquotum van 1,3 miljoen ton en de productiequotering.

Grote spelers
Andere grote spelers op de wereldmarkt namen het laatste jaar echter maatregelen om de suikerprijs in eigen land te ondersteunen. India subsidieert de export of het transport van suiker met omgerekend €56 per ton. Thailand voerde vorig jaar september een steunprogramma in voor de suikersector. Brazilië verhoogde begin dit jaar de verplichte bijmenging van ethanol door fossiele brandstoffen van 25 naar 27 procent. De heffing op de productie van ethanol daalde van 19 naar 14 procent. En de overheid verhoogde de belasting op fossiele brandstoffen van 24 naar 29 procent. Brazilië maakt ethanol uit suiker.

 

China
China heft 15 procent belasting op de import van maximaal 1,94 miljoen ton suiker. Daarna gaat de heffing naar 50 procent. Door de sterke daling van de wereldmarktprijs, is de importheffing ook veel lager. China overweegt de 50 procent heffing te verhogen om de interne suikerprijs te ondersteunen. Egypte voerde onlangs een importheffing in van 20 procent op de invoer van witsuiker.

Cibe
Dit is wat de Cibe steekt, bleek op de jaarvergadering. De suikersector in de EU krijgt vanaf oktober 2017 te maken met een geliberaliseerde markt. Terwijl de andere grote spelers een omgekeerde beweging maken. Dat gaan de telers merken in de bietenprijs.

Eén reactie

  • ed12345


    Door het afwezig zijn van een suiker politiek en allerlei politiek gekonkel is de suikerbieten teelt in canda bijna verdwenen De bieten in zuid west ontario gaan naar Michican USA

    Het is alemaal leuk geleuter met vrije markt hier en vrije handel daar maar voor veel sectoren in land en tuinbouw haal je vaste grond onder de voeten weg

Of registreer je om te kunnen reageren.