Akkerbouw

Achtergrond

Aardappelland Polen verzet de bakens

De Poolse aardappelsector verzet de bakens. De afzet verschuift van tafelaardappelen naar de verwerking. Maar het aandeel verwerkte aardappelen is nog klein in vergelijking met West-Europese landen.

Polen is een groot aardappelland. De jaarlijkse productie van consumptieaardappelen ligt tussen 7 miljoen en bijna 10 miljoen ton. Dat is nog meer dan in Duitsland, het grootste aardappelland van West-Europa. Daar schommelt de jaarlijkse productie rond de 7,6 miljoen ton.

45% Poolse aardappelen blijft op erf

Ondanks de enorme productie verlaten relatief weinig aardappelen in Polen het boerenerf. De Amerikaanse landbouwraad in Warschau schat dat 45% van de aardappelen worden gebruikt als veevoer op het eigen bedrijf, of in de eigen keuken worden bereid. De andere 55% gaat naar verwerkers, lokale markten of supermarkten. In Nederland krijgen bijna alle consumptieaardappelen een bestemming buiten het eigen erf.

Polen grootste aardappeleters van Europa

De Polen houden van tafelaardappelen. Ze eten gemiddeld 84,4 kilo verse aardappelen per jaar, het hoogste verbruik in heel Europa. De consumptie van aardappelproducten ligt omgerekend op 16,6 kilo aardappelen.

Consumptie loopt terug

Maar de bakens worden wel verzet in de Poolse aardappelsector. De consumptie van tafelaardappelen loopt terug, net als in andere westerse landen. In kalenderjaar 2011 produceerde Polen 173.500 ton diepvriesfrites, 66.500 ton chips en 110.500 ton aardappelzetmeel, op een aardappeloogst van 9,4 miljoen ton aardappelen.

Aardappelverwerking groeit gestaag in Polen

De verwerking van aardappelen groeit gestaag. De Amerikaanse landbouwraad schat dat Polen dit kalenderjaar 225.000 ton diepvriesproducten maakt. Dat is 30% meer dan in 2011. De productie van chips komt in 2015 op 88.000 ton (plus 24%) en die van zetmeel op 125.000 ton (plus 13%), terwijl de totale aardappelproductie dit jaar 6,7 miljoen ton bedraagt. Dat is 29% minder dan in 2011.

Of registreer je om te kunnen reageren.