Akkerbouw

Achtergrond

Proef met uienbewaring op 32 graden

Creil – Uienzaadbedrijf De Groot en Slot beproeft het verschil tussen uien drogen op 32 graden en drogen tot 20 graden.

Dat doet het bedrijf met de projectgroep Ui'tmuntend; een groep akkerbouwers die streeft naar de combinatie van hoge kwaliteit uien met een goede opbrengst.

Koprotschimmel stoppen

Het drogen boven de 30 graden is een manier om koprot tegen te gaan in uien. Koprot ontstaat door schimmelaantasting op het veld, maar openbaart zich pas na enkele weken bewaring. Bewaren op hoge temperaturen stopt de ontwikkeling van de koprotschimmel. Uit onderzoek van adviesbureau DLV blijken er meer positieve effecten te zijn. Zo wordt het nadrogen gemakkelijker door de grote hoeveelheid energie in de partij, en leidt de hoge temperatuur over het algemeen tot een mooier product.

Om ervaring op te doen met het uien drogen boven de 30 graden, bootst projectgroep Ui'tmuntend deze situatie na.
Om ervaring op te doen met het uien drogen boven de 30 graden, bootst projectgroep Ui'tmuntend deze situatie na. Petra Vos

Uienproef

De projectgroep Ui'tmuntend neemt zelf de proef op de som. Alle telers van de projectgroep stellen uien beschikbaar voor de proef. Ook uienverwerker Monie uit Nieuwdorp heeft uien geleverd. Het product is opgeslagen in een oude locatie van plantuienspecialist Broer in Creil. De uien, zowel gele als rode en van verschillende grondsoorten, worden na het bewaren beoordeeld op kwaliteitsaspecten als tarra, koprot en hardheid.

Innovatief project

"De telers die drogen op 32 graden zijn nu op twee handen te tellen", zegt Jaap Jonker, verkoopleider bij De Groot en Slot. "Er zijn zowel positieve als negatieve ervaringen. Wij willen de verschillen graag zien tussen conventioneel drogen en drogen op 32 graden."

Collega Tom Langenberg houdt de uien goed in de gaten: meerdere keren per dag controleert hij de cellen waarin de uien in kisten liggen opslagen. Het betreft een paar ton uien en het bedrijf wil ze bewaren zoals dat in de praktijk ook gebeurt. Jonker is positief over het drogen op 32 gaden: "In het begin kost het je wat extra, maar de rest van het bewaarseizoen kun je ze heel mooi droog houden."

Of registreer je om te kunnen reageren.