Akkerbouw

Achtergrond

Lastig personeel

‘Ik wens u veel personeel’, is een oud-joodse vloek. Ik kom er regelmatig achter dat veel personeel inderdaad een vervloeking is. Werkgever en werknemers gaan hier anders met elkaar om dan in Nederland

De verhoudingen tussen werkgever en werknemer zijn hier in Australië anders dan wat we in Nederland gewend zijn. Werkgevers hebben hier de gewoonte om werknemers naar huis te sturen zodra het wat rustiger is op het bedrijf. En werknemers kijken altijd of ze beter werk kunnen krijgen voor de komende weken. Daarom is het geen probleem om trekkerchauffeurs te krijgen. Of de nieuwe medewerkers met machines kunnen omgaan en of je er van op aan kunt, is dikwijls twijfelachtig.

Ook ik betaalde weer eens leergeld, net voor de start van het zaaiseizoen. Begin dit jaar vroeg een bedrijfsleider van een andere boerderij of hij bij ons vast werk kon krijgen. Dit omdat de boerderij waar hij werkte verkocht werd. Dat kon, dus ik regelde alles. Ik richtte een huis voor hem in, kocht een auto voor hem enzovoorts.
Alles leek hem goed te bevallen. Na enkele maanden te hebben gewerkt, ging hij een lang weekeind naar zijn huis aan de kust. Nadat hij na een week nog niet terug was, belde ik hem op om te informeren wanneer hij van plan was terug te komen. Hij zei dat hij in de buurt ander werk gekregen had en was vergeten om dit aan ons door te geven. Daarop startte ik een zoektocht naar een nieuwe chauffeur. Dat liep goed, de volgende dag waren er zelfs twee personen die graag wilden komen werken. Ze hadden allebei veel ervaring in de landbouw, zeiden ze.

De werkelijkheid was echter anders. Ja, na enkele uren konden ze een trekker vooruitrijden en op de knop van de gps drukken. Een schroef aandraaien, nadat ik de goede sleutel aangereikt had, was er echter niet bij. Tot mijn verbazing moest ik uitleggen dat rechtsom vastdraaien betekende.
De tweede man kwam na enkele dagen ’s morgens niet opdagen op het afgesproken tijdstip. Hij was ook niet telefonisch bereikbaar. Het werden tropendagen voor de vijf overgebleven personen. Dat wil zeggen: 7 dagen per week 12 tot 16 uur per dag op de trekker.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.