Slachterij Westfort in Gorinchem. Westfort slacht op 17 maart de laatste zeugen in Gorinchem. - Foto: Herbert Wiggerman VarkensNieuws

Westfort stopt met zeugenslachterij

Slachterij Westfort stopt met het slachten van zeugen. Dat meldt het bedrijf in een brief aan handelaren.

Westfort slacht op 17 maart de laatste zeugen in Gorinchem. Volgens de slachterij is het onverantwoord om de slachtactiviteiten van zeugen voor te zetten. Ondanks intensief overleg met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is het volgens de slachterij niet gelukt om de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector (KDS) structureel in de gewenste mate beschikbaar te hebben.

Verwaarding en afzet slachtzeugen

Westfort begon eind 2020 met het slachten van zeugen in de eigen slachterij in Gorinchem. Doel was om binnen een jaar door te groeien naar een volwaardige zeugenslachterij. Westfort zag kansen voor een betere verwaarding van de slachtzeugen door een complete verwerking van het karkas.

Het bedrijf werd daartoe aangezet vanwege de problemen die Nederlandse zeugenhouders ondervonden in de afzet van hun zeugen naar Duitse slachterijen. Met name in de beginperiode van de corona-uitbraak bleven varkenshouders met hun dieren zitten, omdat de Duitsers onvoldoende konden slachten in verband met een tekort aan personeel.

Beheer
WP Admin