Premium
Compost uitrijden over een perceel waar suikerbieten stonden. Bodemleven kan hierop overleven zolang er geen gewas op het land staat. - Foto: Henk Riswick AkkerbouwAchtergrond

Wees zuinig op het bodemleven

Reacties

  1. @Armer. Goede grond blijft beter dan slechte, maar binnen de range van een grond kan je een goede of een slechte grond verbeteren. NKG geeft een aantal boeren in het land beter resultaat dan ploegen. Dat afdoen als mode kan, maar mode die financieel rendement en een klimaatweerbaarder bodem oplevert zit best lekker kan ik vertellen.

  2. Er is zeker nog veel te ontdekken op gebied van bodemleven. Er is echter ook wel heel erg veel wel bekend. Er zijn veel onderzoeken naar bodemleven van decennia geleden die we vaak een beetje vergeten zijn. Darwin heeft zelfs al een heel boek aan de regenwormen besteed. Er zijn ook nieuwe ontwikkelingen zoals de kijk op de manier waarop stabiele organische stof is opgeslagen. “Humus” was daarbij de vertrouwde term, maar dat lijkt heel wat complexer te zijn. Wat overigens niet zoveel verandering geeft op de kijk op het gedrag en de praktische voordelen van organische stof in de bodem. In die zin krijgt het beestje alleen een andere naam.

  3. In een onderzoek van het franse landbouwministerie onder bijna 1500 akkerbouwers blijkt dat boeren die laag scoren op milieudoelen veel meer verdienen dan die akkerbouwers die goed scoren. Dat kwam vooral doordat goede milieudoelen de omzet flink verlaagd had. De extra subsidies die ze kregen compenseerde niet het verlies.

    1. Politici en ecolo’s willen veel CO2 uit het verbranden van olie en gas opslaan in boerengrond. Bij beluchten van grond verdwijnt organische stof en dat is dus niet hun bedoeling. Boeren hebben andere belangen dan politici en ecolo’s dus de voordelen van ploegen of anders gunstig beluchten van grond mogen niet genoemd worden. Ik wil gerust minder produceren op mijn grond door minder te beluchten als politici mij extra betalen voor opslag van CO2. Eerder niet.

    2. Ploegen heeft positieve effecten wanneer het bodembeheer zodanig is dat het zelfherstellend vermogen van de grond beperkt is. Akkerbouwers die hun systeem naar NKG hebben omgezet merken terugkijkend dat vanuit de bodem bezien ploegen prima of zelfs beter kan worden vervangen door NKG. Ploegen is handig voor een schone start, maar ook dat kan zonder ploegen worden gerealiseerd.

  4. De nieuwe mode. En dat trekt dure bodemdeskundigen en machineverkopers aan. Goede grond blijft altijd goed, slechte grond altijd slecht. Of je goede grond gewoon jaarlijks ploegt, het geeft altijd het beste rendement. Slechte grond volgens de nieuwe methodes bewerken geeft altijd lager rendement. Daarnaast zijn de hoogste plantproducties altijd in de kas met de wortels in een plastic bakje.

Beheer
WP Admin