AlgemeenOpinie

Fikkie moet betalen

Beter gezegd: de baas van Fikkie moet betalen. Hondenbelasting is niet discriminerend volgens de Hoge Raad. Door de uitspraak van verleden week mogen gemeenten hondenbelasting blijven heffen. En dat zullen ook zeker blijven doen, gezien de beroerde financiële toestand waar veel gemeenten in verkeren.

Toch een beetje een rare belasting, die hondenbelasting. Waarom geen belasting op guppen, koeien, paarden of kanaries en wel op honden? Zeker als je beseft dat het geld dat wordt opgehaald bij de hondenbezitters helemaal niet gebruikt hoeft te worden voor de kosten of overlast die honden veroorzaken. Nee, de opbrengst kan bijvoorbeeld helemaal besteed worden aan de exploitatiekosten van een buurthuis. En de drollen van Fikkie, die moet je gewoon zelf weer meenemen zo is in veel gemeenten bepaald. Ik zie ze elke dag voorbijkomen. De blije hondenbezitters met een plastic zakje in de hand. De reden waarom er alleen een hondenbelasting is, komt omdat de Gemeentewet in artikel 226 lid 1 alleen een belasting op honden expliciet noemt. En gemeenten mogen niet zonder wettelijke grondslag een belasting op andere dieren heffen.

Door de uitspraak van de Hoge Raad is de eerdere uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch achterhaald. Het hof in Den Bosch vond namelijk dat gemeenten geen onderscheid mogen maken tussen inwoners met en zonder hond. De procederende hondeneigenaar geeft de moed echter nog niet op. Hij is van plan om naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) te stappen om alsnog zijn gelijk te halen. En hij is niet de enige. De Duitse advocaat Elmar Vitt spande in 2012 een zaak aan bij het EHRM. De (Duitse) hondenbelasting vindt hij discriminerend. Het bezit van andere huisdieren is immers wel belastingvrij.

Ik vraag mij af of dit zin heeft. Iedere belastingheffing is toch enigszins discriminerend. Waarom wordt er wel bij de een geheven en bij de ander niet? Dat zijn keuzes van de overheid. Ik verwacht daarom weinig heil in de gang naar de Europese rechter. En dus heb ik ook dit jaar braaf de 60 euro voor mijn eigen Dröpke al overgemaakt naar de gemeente.

Beheer
WP Admin