AlgemeenOpinie

Hendrik Koekoek

Boerenpartij en BVL hebben mede de basis gelegd voor een zelfbewuste landbouw.

Een paar jaar geleden was de 100ste geboortedag van Sicco Mansholt, afkomstig uit Ulrum (Gr). Dat feit werd groots gevierd, met een tentoonstelling, symposium met minister, standbeeld en wat al niet meer. De sponsors stonden in de rij. Vanuit mijn functie organiseerde ik toen driftig mee.

Deze maand is het 100 jaar geleden dat Hendrik Koekoek werd geboren, in Hollandscheveld (Dr.). De ouderen onder u kennen hem als leider van de Boerenpartij en van de Vereniging voor Bedrijfsvrijheid in de Landbouw, de BVL. Mansholt en Koekoek waren tussen 1950 en 1970 tegenstrevers van elkaar. Mansholt als man van de modernisering, Koekoek als vertegenwoordiger van boeren die dat moderniseringsproces niet zo makkelijk meemaakten.

Het leek me goed om ook bij Koekoeks 100ste geboortedag stil te staan. Dat bleek niet makkelijk, de geldschieters stonden duidelijk niet in de rij. De enige sponsors zijn een gewezen lokale afdeling van de Boerenpartij, met geld in kas, en een stoffeerderij, Ten Caat in Hollandscheveld. De eigenaar heeft iets met lokale geschiedenis, vandaar.

Toch heb ik mijn plan doorgezet. Over twee weken komen wetenschappers uit Europa naar Groningen om te praten over protestbewegingen op het platteland en de relatie met de politiek. Aanstaande zaterdag is er een publieksmiddag, in Zaal Mol in Hollandscheveld, de zaal waar de Boerenpartij veel bijeenkomsten hield. Er worden filmbeelden vertoond en er wordt een boek ten doop gehouden over Hendrik Koekoek, geschreven door historicus en econoom dr. Ida Terluin.

Ik ben de laatste die het grote belang van Mansholt voor de Nederlandse en Europese landbouw zal ontkennen. Maar Koekoek was evenzeer belangrijk. Hij heeft kleine boeren, in slecht ontsloten gebieden waar het leven niet makkelijk was, zelfbewust gemaakt. NVV, NMV, NAV en andere actieve organisaties van boeren anno nu: Koekoek heeft er de basis voor gelegd.

Beheer
WP Admin