Foto: ANP BoerenlevenAchtergrond

22 jaar geleden: krimpplan schokt varkenssector

Toenmalig landbouwminister Van Aartsen wilde kwart van de varkensplaatsen saneren.

Op 24 juli 1997 kwam de vakgroep varkenshouderij, kortweg de NVV bijeen voor een spoedberaad. Aanleiding van het sectorplan dat toenmalig landbouwminister Van Aartsen kort daarvoor had gepresenteerd waarbij varkenshouders een kwart van hun varkensplaatsen in moesten leveren. Het plan heette officieel de Wet Herstructurering Varkenshouderij, kortweg de WHV en die zou volgens de vakbond tot gevolg hebben dat 12.000 varkenshouders moesten stoppen. In de industrie rondom de primaire houderij zouden 25.000 arbeidsplaatsen op de tocht staan.

Lees verder onder de foto.

Toenmalig landbouwminister Van Aartsen (links) 22 jaar geleden tijdens een debat met de Tweede Kamer over de varkenspest. - Foto: ANP

Toenmalig landbouwminister Van Aartsen (links) 22 jaar geleden tijdens een debat met de Tweede Kamer over de varkenspest. – Foto: ANP

Varkenspest

De WHV kwam voor de varkenssector totaal onverwacht. De varkenspest die eerder dat jaar was uitgebroken, was nog niet eens onder controle. NVV-voorman Wien van den Brink vond het dan ook een dolksteek in de rug van varkenshouders. Hij meende dat de minister een plaatje had gemaakt van hoe de sector er over 100 jaar uit zou kunnen zien om dat in 1 jaar door te voeren. Ook andere NVV’ers waren ’not amused’. Van Aartsen zou zijn doel voorbijschieten. Varkenshouders zouden namelijk heus niet gaan zitten niks doen, de verwachting was dat ze de krimp zo snel mogelijk zouden willen compenseren met de aankoop van varkensrechten. Geplande milieu-investeringen en investeringen ter verbetering van het dierenwelzijn zouden ze dan op de lange baan schuiven, was dat soms wat de minister wilde? En dan had hij ook het woord ‘vergoeding’ niet in de mond genomen. Het plan was gewoon broodroof, punt uit.

Jonge boeren

Ook NAJK veroordeelde de plannen. Ze spraken van een ‘kruistocht tegen de staarten in plaats van investeren in het milieu’. De jongerenorganisatie vond dat Van Aartsen tekeerging als een olifant in de porseleinkast.

Na jaren procederen, vond de rechter dat uiteindelijk ook. De wet ging de prullenbak in.

Dit artikel is te lezen in Boerderij Vandaag van woensdag 24 juli en is onderdeel van de rubriek Historisch.

Beheer
WP Admin