In de jaren zestig van de vorige eeuw ging het hard met de mechanisatie maar de vooruitgang ging met schokken. Delen van het werk waren weliswaar gemechaniseerd, andere delen bleven nog handwerk. Op de foto gaat het laden van gerooide bieten met een hydraulische kraan. Dat scheelde veel rugpijn. - Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

1967: Geen rugpijn meer dankzij hydraulische kraan

De teelt van suikerbieten was in 1967, het jaar van de foto, al deels gemechaniseerd. Toch kwam er vaak ook nog handwerk bij kijken.

Niet iedereen gebruikte al eenkiemig zaad of men zaaide te dicht op elkaar, waardoor dunnen alsnog nodig was. Mechanische bietendunners leverden op zich goed werk. De kleinere boeren, of degenen met kleinere percelen, kozen echter toch nog vaak voor de hak om het teveel aan plantjes weg te halen.

Het volgende huzarenstuk in de teelt was het rooien. Een enorm karwei van koppen, uittrekken en opladen. Machines namen veel van dat werk over, maar de resultaten waren nog erg wisselend. De ene rooier kopte te veel, waardoor er opbrengst verloren ging. De andere kopte juist te weinig, waardoor er te veel loof meekwam.

Hydraulische kraan op vaste plek

Met de huidige rooiers voor ogen is het moeilijk voor te stellen dat de verschillende werkgangen vroeger achter elkaar aan kwamen. Mechanisch rooien scheelde dan wel handwerk en rugpijn, maar de bieten bleven wel op het land liggen. Vanaf daar moesten ze alsnog op een wagen gegooid worden voor transport naar huis. Dat opgooien was soms nog handwerk, zelfs in 1967.

Op de foto gaat het met een hydraulische kraan. Dat lijkt het ei van Columbus en dat was het ook, maar wel met de kanttekening dat de kraan op een vaste plek stond. Voor die begon met laden, waren de gerooide bieten eerst op een hoop gegooid. Dat was – als er geen voorraadrooier gebruikt was – veelal nog handwerk.

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Beheer
WP Admin