Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

1953: Bietencampagne in suikerstad Zevenbergen

Het wilde vroeger niet zo met de suikerbiet, tot de suikerfabriek de teelt ging stimuleren.

De foto hieronder uit 1953 is gemaakt bij de suikerfabriek in het Brabantse Zevenbergen dat bekend stond als de ‘suikerstad’. In 1858 werd de eerste suikerfabriek opgericht, er zouden er nog drie volgen. Vier suikerfabrieken voor één dorp, de naam suikerstad kwam niet uit de lucht vallen. Om al die suiker verder te transporteren, werd er zelfs een speciaal station voor aangelegd.

Lees verder onder de foto

Boeren kwamen met eigen karren naar het terrein van de suikerfabriek voor de aanvoer van suikerbieten, soms zelfs nog met paard en wagen. Onder de bieten zitten netten. Grote hijskranen konden de vracht hierdoor in zijn geheel uit de kar hijsen en op de grote hopen lossen. - Foto: Misset

Boeren kwamen met eigen karren naar het terrein van de suikerfabriek voor de aanvoer van suikerbieten, soms zelfs nog met paard en wagen. Onder de bieten zitten netten. Grote hijskranen konden de vracht hierdoor in zijn geheel uit de kar hijsen en op de grote hopen lossen. – Foto: Misset

Gratis zaaizaad en mest voor bietentelers

Je zou kunnen stellen dat de suikerbietenteelt in Zevenbergen pas echt van de grond kwam. Tot die tijd wilde het maar niet echt lukken. Er was geen ervaring met de teelt waardoor de oogst keer op keer tegenviel. Maar Zevenbergen veranderde dat. Om boeren over te halen suikerbieten te telen, verstrekte de fabriek gratis zaaizaad en zelfs mest, want bieten hebben daar veel van nodig.

De fabriek was tevens bereid voor bank te spelen om boeren ook financieel te ondersteunen. Omdat de macht van de fabriek zo wel erg groot werd, ontstond de behoefte coöperatieve suikerfabrieken te stichten, zoals die in Dinteloord in 1909.

Tegenvallende graanprijs stimuleert bietenteelt

Zagen boeren aanvankelijk de bietenteelt niet zo zitten, toen het prijspeil van graan tegenvallend laag bleef, bedachten ze zich. Het areaal groeide rap, de opbrengst per hectare ook en parallel hieraan steeg het aantal suikerfabrieken. In 1930 telde Nederland er in totaal 30, hiervan waren er zes coöperatief. De laatste suikerfabriek in Zevenbergen is tegenwoordig industrieel erfgoed en populair als locatie om (trouw)foto’s te maken.

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Beheer
WP Admin