Varkenshouderij

Nieuws 3388 x bekeken

Slachterij Hilckmann weigert ontslagvergoedingen te betalen

Slachterij Hilckmann heeft besloten de uitbetaling van ontslagvergoeding ‘on hold’ te zetten. De directie van Hilckmann is namelijk bang persoonlijk aansprakelijk te worden gesteld.

Daarmee is het juridische steekspel tussen de slachterij en de gemeente Nijmegen in een volgende fase gekomen.

Volgens woordvoerder Frank Witte voelt de slachter zich hiertoe gedwongen door een passage in het recente vonnis in kort geding over de opheffing van de privébeslagen van de bestuurders van Hilckmann. In het vonnis stelde de rechter dat het pas in de bodemprocedure duidelijk zal worden of het geld (€21 miljoen) dat Nijmegen aan Hilckmann heeft betaald voor de opstallen, mocht worden gebruikt voor het beëindigen van de bedrijfsactiviteiten. Nijmegen ging er vanuit dat het geld zou worden besteed aan een nieuwe vestiging van het bedrijf in het ten zuiden van Nijmegen gelegen Haps, gemeente Cuijck.

Liquidatieactiviteiten

Het uitbetalen van ontslagvergoedingen - ook wel transitievergoedingen genoemd - aan medewerkers die zijn getroffen door de sluiting van het bedrijf, vallen onder die liquidatieactiviteiten. Gezien de rechterlijk uitspraak kan de uitbetaling daarvan nu geen doorgang vinden, achteraf zou namelijk een dergelijke betaling onrechtmatig kunnen zijn, stelt de slachter.

De medewerkers die nu voor de transitievergoeding in aanmerking zouden komen, zijn persoonlijk hierover geïnformeerd door Hilckmann. Daarnaast zijn de overige medewerkers ook op de hoogte gesteld.

Ontslagvergoeding moet worden uitbetaald

Volgens Frank Witte heeft Hilckmann nog geprobeerd toestemming te krijgen voor de uitbetaling van de ontslagvergoedingen, zonder dat dat tot problemen achteraf zou leiden (lees: terugbetalen van het geld). De gemeente heeft daarop via de advocaat laten weten niet de noodzaak te zien dat verzoek te honoreren, aldus de woordvoerder van Hilckmann. In de Gelderlander bevestigt wethouder Bert Velthuis dit gemeentelijke standpunt. Velthuis: “Dat geld kun je maar één keer uitgeven en de rechter heeft gezegd dat dit naar Nijmegen gaat. Daarin volgen wij de rechter.”

Toch zal Hilckmann er niet aan ontkomen de ontslagvergoeding uiteindelijk uit te betalen, daartoe zijn ze wettelijk verplicht.

Of registreer je om te kunnen reageren.